Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Saipler Kilinin Zemin Özelliklerinin Belirlenmesi ve Seramik Sektöründe Kullanılabilirliğinin Araştırılması

Yıl 2022, Sayı: 22, 83 - 98, 16.09.2022

Öz

Bu çalışmanın amacı, Saipler kilinin zemin özelliklerini belirlemek ve çeşitli sıcaklıklarda pişirilen kil numuneler kullanılarak seramik özelliklerini karakterize etmektir. Bu amaçla, kil numuneleri önce kimyasal analiz ve X-ışını kırınımı (XRD) ile karakterize edilmiştir. Saipler kilinin mineralojik bileşimine kuvars, kaolin, illit, smektit, dolomit, kalsit, hematit ve ortoklas hakimdir. Saipler kilinin indeks ve mühendislik özellikleri; elek analizi, hidrometre analizi, kıvam limitleri, özgül ağırlık, kompaksiyon, kesme kutusu, serbest basınç ve konsolidasyon deneyleri ile belirlenmiştir. Kil zeminin kıvam limitleri deneylerinden elde edilen veriler, Saipler kilinin yüksek plastisiteli kil (CH) sınıfına girdiğini göstermiştir. Pişirim davranışlarını değerlendirmek için, preslenmiş kil numuneleri 900 ile 1150°C arasındaki sıcaklıklarda ayrı ayrı pişirilmiştir. Pişmiş numuneler su emme, lineer büzülme, kütle yoğunluğu, eğilme mukavemeti, X-ışını kırınımı (XRD) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile değerlendirilmiştir. 1050°C’nin üzerinde su emmede azalma ile birlikte lineer büzülme ve eğilme mukavemetinde artış gibi önemli değişiklikler gözlenmiştir. Saipler kilinin zemin özellikleri ve seramik karakteristiklerine dayanılarak, tuğla ve kiremit üretiminde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Yer Bilimleri ve Jeoloji Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mehmet Kuruoğlu Bu kişi benim

Nurcihan Taşkın

İlker Özkan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 16 Eylül 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Sayı: 22

Kaynak Göster

APA Kuruoğlu, M., Taşkın, N., & Özkan, İ. (2022). Saipler Kilinin Zemin Özelliklerinin Belirlenmesi ve Seramik Sektöründe Kullanılabilirliğinin Araştırılması. MT Bilimsel(22), 83-98.
AMA Kuruoğlu M, Taşkın N, Özkan İ. Saipler Kilinin Zemin Özelliklerinin Belirlenmesi ve Seramik Sektöründe Kullanılabilirliğinin Araştırılması. MT Bilimsel. Eylül 2022;(22):83-98.
Chicago Kuruoğlu, Mehmet, Nurcihan Taşkın, ve İlker Özkan. “Saipler Kilinin Zemin Özelliklerinin Belirlenmesi Ve Seramik Sektöründe Kullanılabilirliğinin Araştırılması”. MT Bilimsel, sy. 22 (Eylül 2022): 83-98.
EndNote Kuruoğlu M, Taşkın N, Özkan İ (01 Eylül 2022) Saipler Kilinin Zemin Özelliklerinin Belirlenmesi ve Seramik Sektöründe Kullanılabilirliğinin Araştırılması. MT Bilimsel 22 83–98.
IEEE M. Kuruoğlu, N. Taşkın, ve İ. Özkan, “Saipler Kilinin Zemin Özelliklerinin Belirlenmesi ve Seramik Sektöründe Kullanılabilirliğinin Araştırılması”, MT Bilimsel, sy. 22, ss. 83–98, Eylül 2022.
ISNAD Kuruoğlu, Mehmet vd. “Saipler Kilinin Zemin Özelliklerinin Belirlenmesi Ve Seramik Sektöründe Kullanılabilirliğinin Araştırılması”. MT Bilimsel 22 (Eylül 2022), 83-98.
JAMA Kuruoğlu M, Taşkın N, Özkan İ. Saipler Kilinin Zemin Özelliklerinin Belirlenmesi ve Seramik Sektöründe Kullanılabilirliğinin Araştırılması. MT Bilimsel. 2022;:83–98.
MLA Kuruoğlu, Mehmet vd. “Saipler Kilinin Zemin Özelliklerinin Belirlenmesi Ve Seramik Sektöründe Kullanılabilirliğinin Araştırılması”. MT Bilimsel, sy. 22, 2022, ss. 83-98.
Vancouver Kuruoğlu M, Taşkın N, Özkan İ. Saipler Kilinin Zemin Özelliklerinin Belirlenmesi ve Seramik Sektöründe Kullanılabilirliğinin Araştırılması. MT Bilimsel. 2022(22):83-98.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Authors transfer copyright to the publisher for the accepted submissions.