Entelektüel sermaye işletmelerde değer ortaya çıkarabilmek için kullanılan her türlü bilgi, bilgi birikimi, deneyim ve fikri mülkiyetin kullanımı olarak ifade edilmektedir. Bu sebeple, entelektüel sermaye, bilgi ekonomisinin hâkim olduğu günümüz koşullarında firmalar arası rekabet ve değer ortaya çıkarılması için önemli itici güçlerden biri olarak görülmektedir. İşletmede değer ortaya koyan her varlığın ölçülmesi ve finansal performansa etkisinin analiz edilmesi önem arz eden konulardan biri olmuştur. Çalışmada entelektüel sermayenin firma performansı üzerindeki etkisi ve inovasyon yatırımlarının firma performansı arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu çalışmanın temel amacı, inovasyon sermayesinin entelektüel sermaye ile firma performansı arasındaki ilişkiyi nasıl etkilediğini kapsamlı bir şekilde incelenmesidir. Araştırmada, entelektüel sermaye bileşenlerinin firma performansı üzerindeki etkileri değerlendirilirken, inovasyon sermayesinin bu ilişkiyi nasıl değiştirdiği ve güçlendirdiği analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında 2010-2022 yılları arasında Türkiye’de faaliyet gösteren, Borsa İstanbul (BİST)’da işlem gören ve finansal raporlarında araştırma geliştirme giderlerine yer veren bilişim firmalarının entelektüel sermaye performansı ölçülmüştür. Araştırmanın sonuçlarına göre; maddi sermaye, insan sermayesi, yapısal sermaye ve inovasyon sermayesi etkinliklerinin aktif karlılığını (ROA) pozitif yönde etkilediği görülmüştür. Maddi sermaye, insan sermayesi ve inovasyon sermayesi etkinliklerinin özsermaye karlılığını (ROE) pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Maddi sermaye, insan sermayesi ve inovasyon sermayesi etkinliklerinin hisse başına karı (EPS) pozitif yönde etkilediği, yapısal sermaye etkinliğini negatif yönde etkilediği görülmüştür. İnsan sermayesi ve inovasyon sermayesi etkinliklerinin piyasa değeri/defter değeri oranını (P/B) pozitif yönde etkilediği son olarak yapısal sermaye etkinliğinin aktif devir hızı (ACS) ve katma değeri (VA) pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir
Entelektüel Sermaye İnovasyon Firma Performansı Bilişim Sektörü
Bu çalışmanın, özgün bir çalışma olduğunu; çalışmanın hazırlık, veri toplama, analiz ve bilgilerin sunumu olmak üzere tüm aşamalarından bilimsel etik ilke ve kurallarına uygun davrandığımı; bu çalışma kapsamında elde edilmeyen tüm veri ve bilgiler için kaynak gösterdiğimi ve bu kaynaklara kaynakçada yer verdiğimi; kullanılan verilerde herhangi bir değişiklik yapmadığımı, çalışmanın Committee on Publication Ethics (COPE)' in tüm şartlarını ve koşullarını kabul ederek etik görev ve sorumluluklara riayet ettiğimi beyan ederim. Herhangi bir zamanda, çalışmayla ilgili yaptığım bu beyana aykırı bir durumun saptanması durumunda, ortaya çıkacak tüm ahlaki ve hukuki sonuçlara razı olduğumu bildiririm.
Intellectual capital is defined as using all kinds of knowledge, expertise, experience, and intellectual property to create value in businesses. Therefore, intellectual capital is considered one of the critical drivers for competition and value creation among firms in today's conditions, where the knowledge economy dominates. Measuring every asset that generates value within the business and analyzing its impact on financial performance has become one of the essential issues. This study examines the effect of intellectual capital on firm performance and the relationship between innovation investments and firm performance. The primary aim of this study is to comprehensively analyze how innovation capital affects the relationship between intellectual capital and firm performance. The research examined the effects of intellectual capital components on firm performance while evaluating how innovation capital alters and strengthens this relationship. The intellectual capital performance of information technology firms operating in Turkey, listed on the Borsa Istanbul (BİST), and including R&D expenses in their financial reports between 2010 and 2022, was measured. According to the study results, the efficiency of physical capital, human capital, structural capital, and innovation capital positively affected return on assets (ROA). It was determined that the efficiency of physical capital, human capital, and innovation capital positively impacted return on equity (ROE). Additionally, it was found that the efficiency of physical capital, human capital, and innovation capital positively influenced earnings per share (EPS), while structural capital efficiency negatively affected it. Finally, it was determined that the efficiency of human capital and innovation capital positively impacted the price-to-book (P/B) ratio, and the efficiency of structural capital positively affected asset turnover (ACS) and value-added (VA).
Intellectual Capital Innovation Firm Performance Information Technology Sector
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Finansal Muhasebe |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 25 Ekim 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ekim 2024 |
Gönderilme Tarihi | 13 Eylül 2024 |
Kabul Tarihi | 11 Ekim 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 2 |