Araştırma Makalesi

ÇOK KATMANLI DUVAR VE ÇATI TİPLERİNİN ISIL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN DİNAMİK ISIL KARAKTERLERİNE OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Cilt: 2 Sayı: 1 9 Haziran 2016
PDF İndir
TR EN

ÇOK KATMANLI DUVAR VE ÇATI TİPLERİNİN ISIL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN DİNAMİK ISIL KARAKTERLERİNE OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Öz

Binaların ısıtılması ve soğutulması için tüketilen enerjinin büyümesiyle birlikte artan endişe, ısıl performansı yüksek olan inşaat malzemelerinin ihtiyaç duyulmasına yol açmıştır. Bu amaca yönelik olarak, bu çalışmada; binalarda kullanılan çok katmanlı olan çeşitli duvar ve çatı tiplerinin kalınlık ve ısıl özelliklerinin, eksiltme faktörü, zaman gecikmesi ve ısı kazanımları gibi dinamik ısıl karakterlerine olan etkisini incelemek için bir araştırma yapılmıştır. Türkiye’ de yaygın olarak kullanılan tuğla, blokbims, gaz beton gibi bina yapılarının ısıl performans özelliklerini bulmak amacıyla MATLAB tabanlı bir bilgisayar programında kullanılan, analitik bir yöntem geliştirilmiş ve sonuçlar en uygun duvar ve çatı malzemesini belirlemek için karşılaştırılmıştır. Isı geçişi değerleri çok katmanlı yapılarda geçici rejim ısı transferi probleminin çözümü kullanılarak yapılmıştır. Isı kazancını hesaplamak için, bilgisayar programı Gaziantep’te tasarım günü için 24 saat boyunca üretilen beton numuneleri için çalıştırılmıştır. Malzemelerin termofiziksel özelliklerin sönüm oranı (DF), faz kayması (TL) ve ısı kazanımlarının üzerinde çok büyük bir etkisi olduğu çalışmanın sonucunda görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. REFERENCES
  2. Dağsöz A.K., Işıkel K. ve Bayraktar K.G., Yapılarda sıcak etkisinin getirdiği problemlerin ısı yalıtımı ile çözümü ve enerji tasarrufu, IV. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Sergisi, 329-339, 1999.
  3. ASHRAE, ASHRAE handbook-fundamentals, ASHRAE, Atlanta, 1993.
  4. Bansal K., Chowdhury S., Gopal MR. Development of CLTD values for buildings located in Kolkata, India. Applied Thermal Engineering, 28, 1127–1137, 2008.
  5. Yumrutaş R., Unsal M., Kanoglu M., Periodic solution of transient heat flow through multilayer walls and flat roofs by complex finite Fourier transform technique, Building and Environment, 40, 1117–25, 2005.
  6. Yumrutaş R., Kaşka Ö., Yıldırım E., Estimation of total equivalent temperature difference values for multilayer walls and flat roofs by using periodic solution, Building and Environment, 42, 1878–85, 2007.
  7. Dilmaç Ş., Eğrican N., Binalarda ısı konforu amaçlı enerji tüketimi üzerine malzeme seçiminin etkisi, Energy with All Aspects in 21st. Century Symposium, Bildiri Kitapçığı, İstanbul, 674-682, 1994.
  8. Eğrican N. ve Onbaşıoğlu H., Sinüzoidal dış etkiye maruz homojen bir duvarın ısıl analizi, Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi, Cilt 16, No.2, 13-22, 1993.

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

9 Haziran 2016

Gönderilme Tarihi

1 Kasım 2015

Kabul Tarihi

15 Ocak 2016

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Oktay, H., Argunhan, Z., Yumrutaş, R., Işık, M. Z., & Budak, N. (2016). AN INVESTIGATION OF THE INFLUENCE OF THERMOPHYSICAL PROPERTIES OF MULTILAYER WALLS AND ROOFS ON THE DYNAMIC THERMAL CHARACTERISTICS. Mugla Journal of Science and Technology, 2(1), 48-54. https://doi.org/10.22531/muglajsci.269972
AMA
1.Oktay H, Argunhan Z, Yumrutaş R, Işık MZ, Budak N. AN INVESTIGATION OF THE INFLUENCE OF THERMOPHYSICAL PROPERTIES OF MULTILAYER WALLS AND ROOFS ON THE DYNAMIC THERMAL CHARACTERISTICS. MJST. 2016;2(1):48-54. doi:10.22531/muglajsci.269972
Chicago
Oktay, Hasan, Zeki Argunhan, Recep Yumrutaş, Mehmet Zerrakki Işık, ve Neşe Budak. 2016. “AN INVESTIGATION OF THE INFLUENCE OF THERMOPHYSICAL PROPERTIES OF MULTILAYER WALLS AND ROOFS ON THE DYNAMIC THERMAL CHARACTERISTICS”. Mugla Journal of Science and Technology 2 (1): 48-54. https://doi.org/10.22531/muglajsci.269972.
EndNote
Oktay H, Argunhan Z, Yumrutaş R, Işık MZ, Budak N (01 Haziran 2016) AN INVESTIGATION OF THE INFLUENCE OF THERMOPHYSICAL PROPERTIES OF MULTILAYER WALLS AND ROOFS ON THE DYNAMIC THERMAL CHARACTERISTICS. Mugla Journal of Science and Technology 2 1 48–54.
IEEE
[1]H. Oktay, Z. Argunhan, R. Yumrutaş, M. Z. Işık, ve N. Budak, “AN INVESTIGATION OF THE INFLUENCE OF THERMOPHYSICAL PROPERTIES OF MULTILAYER WALLS AND ROOFS ON THE DYNAMIC THERMAL CHARACTERISTICS”, MJST, c. 2, sy 1, ss. 48–54, Haz. 2016, doi: 10.22531/muglajsci.269972.
ISNAD
Oktay, Hasan - Argunhan, Zeki - Yumrutaş, Recep - Işık, Mehmet Zerrakki - Budak, Neşe. “AN INVESTIGATION OF THE INFLUENCE OF THERMOPHYSICAL PROPERTIES OF MULTILAYER WALLS AND ROOFS ON THE DYNAMIC THERMAL CHARACTERISTICS”. Mugla Journal of Science and Technology 2/1 (01 Haziran 2016): 48-54. https://doi.org/10.22531/muglajsci.269972.
JAMA
1.Oktay H, Argunhan Z, Yumrutaş R, Işık MZ, Budak N. AN INVESTIGATION OF THE INFLUENCE OF THERMOPHYSICAL PROPERTIES OF MULTILAYER WALLS AND ROOFS ON THE DYNAMIC THERMAL CHARACTERISTICS. MJST. 2016;2:48–54.
MLA
Oktay, Hasan, vd. “AN INVESTIGATION OF THE INFLUENCE OF THERMOPHYSICAL PROPERTIES OF MULTILAYER WALLS AND ROOFS ON THE DYNAMIC THERMAL CHARACTERISTICS”. Mugla Journal of Science and Technology, c. 2, sy 1, Haziran 2016, ss. 48-54, doi:10.22531/muglajsci.269972.
Vancouver
1.Hasan Oktay, Zeki Argunhan, Recep Yumrutaş, Mehmet Zerrakki Işık, Neşe Budak. AN INVESTIGATION OF THE INFLUENCE OF THERMOPHYSICAL PROPERTIES OF MULTILAYER WALLS AND ROOFS ON THE DYNAMIC THERMAL CHARACTERISTICS. MJST. 01 Haziran 2016;2(1):48-54. doi:10.22531/muglajsci.269972

Cited By

8805
Mugla Journal of Science and Technology (MJST) dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.