Since fruits and vegetables
are rich in vitamins, minerals and antioxidant they are irreplaceable for a
healthy life. Despite the fact that their benefits, they could cause serious
diseases when they are consumed while they are deteriorated since they lose
their nutrient value with time and became available for microorganisms. As a
consequence of it, mold formation occurs which is harmful to both health and
food industry. As a consequence of a serial of experiments which were performed
considering the importance of the freshness of food in terms of health and food
industry, the relation between freshness and ion mobility is revealed. As
following a device was developed with the aim of determination freshness - ion
concentration relation. For the evaluation of the sensor measurements, a
software including experimental measurement deterioration and freshness result
data has been developed and the freshness can be determined by using the
designed sensor through this software. Obtained experimental measurement
results and sensor measurement results are compared and the results are also
supported by observations repeated at different conditions.
Freshness detection novel design vegetable freshness novel sensor mold
Meyve ve sebzeler sağlıklı
bir yaşam için tüketilmesi gereken esansiyel ürünler arasında içerdikleri
yüksek vitamin, mineral ve antioksidan gibi faydalı maddeler bakımından da ilk
sırada bulunmaktadır. İyi etkileri sayılamayacak kadar fazla olsa da taze tüketilmediklerinde
besin değerleri düşmekte ve mikroorganizmalarca istila edilmektedirler. Bu
durum sonucunda küf oluşumu gözlemlenmekte ve hem sağlık açısından hem de gıda
sektöründe ekonomik açıdan birtakım sorunlar oluşmaktadır. Meyve ve sebzelerin
tazeliğinin sağlık ve gıda sektörüne ek olarak ekonomik anlamda yarattığı önem
göz önünde bulundurularak yapılan deneyler sonucu tazelik parametresinin iyon
hareketliliği ile olan etkisi ortaya çıkarılmıştır. Gerçekleştirilen deneysel
çalışmalar sonucunda elde edilen veriler yardımıyla tazelik ile iyon
hareketliliği arasında bir ilişki kurularak bu deneyin sonuçlarının pratikte
kullanılabilirliğini sağlamak amacı ile bir cihaz geliştirilmiştir. Yapılan
deneyleri takiben geliştirilen cihaz tazelik-iyon hareketliliği ilişkisini
belirleyebilen bir sensör olarak tasarlanmıştır. Sensör ölçümlerinin
değerlendirilmesi için deneysel ölçümler ile elde edilen tazelik ve bozulma
değeri verilerini içeren bir yazılım geliştirilmiş ve yazılımdan yararlanarak
tazelik, tasarlanan sensör ile belirlenebilmiştir. Elde edilen deneysel ölçüm
sonuçları ve sensör ölçüm sonuçları karşılaştırılmış, sonuçların birbirini
destekler nitelikte oldukları aynı zamanda farklı koşullarda tekrarlanan
gözlemlerle de belirlenmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 2 |