BibTex RIS Kaynak Göster

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇOCUK VE ERGEN RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN ADLİ OLGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2015, Cilt: 2 Sayı: 1, 10 - 21, 01.04.2015

Öz

Bu çalışmada adli rapor düzenlenmesi amacıyla çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları polikliniğine yönlendirilen olguların incelenmesi amaçlanmıştır. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğine 2011-2014 yılları arasında adli rapor düzenlenmesi için yönlendirilen 84 olgunun dosyası geriye dönük olarak incelenmiştir. Olgular yaşları, cinsiyetleri, eğitim durumları, başvuru tarihi, başvuru nedenleri, aldıkları psikiyatrik tanılar ve rapor sonuçları açısından değerlendirilmiştir. Bu çalışmada adli rapor düzenlenmesi için gönderilen olgularda en sık başvuru nedeninin suça sürüklenme ve cinsel istismar sonrası ruhsal değerlendirme olduğu belirlenmiştir. Suça sürüklenme nedeniyle başvuran 22 olgunun 4 (%18.2)’ünün işlediği iddia olunan fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmiş olduğu, 8 (%36.3)’inin fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneğinin gelişmiş olduğu ancak davranışlarını yönlendirme yeteneğinin tam olarak gelişmemiş olduğu, 9 (%40.9)’unun ise fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmemiş olduğuna karar verilmiştir. Cinsel istismara bağlı ruh sağlığının bozulup bozulmadığının değerlendirilmesi nedeniyle gönderilen 17 olgunun ise 11 (%64.7)’inde maruz kaldığı cinsel istismar olayına bağlı olarak ruh sağlığının bozulduğu, 6 (%35.3)’sının ise ruh sağlığının bozulmadığı yönünde rapor düzenlendiği saptanmıştır. Suça sürüklenen çocukların adli raporlarının düzenlenmesi sürecinin sağlıklı yürütülmesi için bu konuda yapılacak geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmüştür. Cinsel istismar mağduru olguların adli rapor düzenlenmesi dışında, takip ve tedavilerinin sürdürülmesi gelecekte ortaya çıkabilecek ruhsal rahatsızlıkların önlenebilmesi açısından önem arz etmektedir

PSYCHIATRY DEPARTMENT OF MUGLA SITKI KOCMAN UNIVERSITY TEACHING AND TRAINING HOSPITAL

Yıl 2015, Cilt: 2 Sayı: 1, 10 - 21, 01.04.2015

Öz

In this study, it was aimed to review cases referred to Child and Adolescent Psychiatry outpatient clinic for forensic report. We retrospectively reviewed files of 84 cases which were referred to Child and Adolescent Psychiatry outpatient clinic of Muğla Sıtkı Koçman University, Teaching and Training Hospital for forensic reports between 2011 and 2014. Age, gender, educational status, date of referral, reason for referral, psychiatric diagnoses made and results of forensic reports were reviewed in all patients. In this study, it was found that most common cause of referral was juveniles pushed to crime and psychiatric examination after sexual abuse. Of 22 cases pushed to crime, it was concluded that ability to understand legal implications and consequences of attributed action and to manipulate his/her behaviors was completely developed in 4 (18.2%) cases while ability to understand legal implications and consequences of attributed action was completely developed but ability to manipulate his/her behaviors wasn’t developed enough in 8 (36.3%) cases. It was also concluded that 9 (40.9%) cases were unable to understand legal implications and consequences of attributed action and to manipulate his/her behaviors. Of 17 cases presented for determination whether or not mental health was disrupted, the mental health was reported to be disrupted due to sexual abuse in 11 (64.7%) cases, while it was reported to be not disrupted due to sexual abuse in 6 (35.3%) cases. It is thought that further comprehensive studies are needed to carry out a healthy process of forensic reporting in children pushed to crime. It is also essential to manage victims of sexual abuse in addition to forensic reporting process for prevention of future psychiatric disorders

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA24ND94EA
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Nilfer Şahin Bu kişi benim

Emine Neşe Yeniçeri Bu kişi benim

Yasemin Balcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2015
Gönderilme Tarihi 1 Nisan 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şahin, N., Yeniçeri, E. N., & Balcı, Y. (2015). MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇOCUK VE ERGEN RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN ADLİ OLGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi, 2(1), 10-21.
AMA Şahin N, Yeniçeri EN, Balcı Y. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇOCUK VE ERGEN RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN ADLİ OLGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ. MMJ. Nisan 2015;2(1):10-21.
Chicago Şahin, Nilfer, Emine Neşe Yeniçeri, ve Yasemin Balcı. “MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇOCUK VE ERGEN RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN ADLİ OLGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi 2, sy. 1 (Nisan 2015): 10-21.
EndNote Şahin N, Yeniçeri EN, Balcı Y (01 Nisan 2015) MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇOCUK VE ERGEN RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN ADLİ OLGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi 2 1 10–21.
IEEE N. Şahin, E. N. Yeniçeri, ve Y. Balcı, “MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇOCUK VE ERGEN RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN ADLİ OLGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ”, MMJ, c. 2, sy. 1, ss. 10–21, 2015.
ISNAD Şahin, Nilfer vd. “MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇOCUK VE ERGEN RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN ADLİ OLGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi 2/1 (Nisan 2015), 10-21.
JAMA Şahin N, Yeniçeri EN, Balcı Y. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇOCUK VE ERGEN RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN ADLİ OLGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ. MMJ. 2015;2:10–21.
MLA Şahin, Nilfer vd. “MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇOCUK VE ERGEN RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN ADLİ OLGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi, c. 2, sy. 1, 2015, ss. 10-21.
Vancouver Şahin N, Yeniçeri EN, Balcı Y. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇOCUK VE ERGEN RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN ADLİ OLGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ. MMJ. 2015;2(1):10-21.