BibTex RIS Kaynak Göster

Mitolojiden Modern Bilime Lahana

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 3, 28 - 30, 01.12.2011

Öz

Lahana; dünyanın hemen hemen her tarafında yetişen, yüzlerce çeşidi olan, vitamin ve mineralden zengin, antikanser ve antioksidan etkileri olduğu ileri sürülen, kalorisi düşük bir sebzedir. Cato’dan Pligny’ye, Diyojen’den Hipokrat’a birçok tarihi kişilik lahananın önem ve faydalarından söz etmiştir. Cato, lahananın doktorları ülkesinden uzak tuttuğunu söylerken, Doktor Çehov’un lahanaya doktorlardan çok inandığı yazılmıştır. Lahana, günümüzde de yoğun olarak tartışılan ve araştırılan bir bitkidir. Tarihsel metinlerde lahananın oral yolla ya da haricen kullanımından söz edilmektedir. Günümüzde özellikle suyu, çorbası ve tozu çeşitli medikal amaçlarla kullanılan lahananın en önemli tıbbi özelliklerinden biri anti-tiroit etkisidir. İnternette lahanadan söz eden, çeşitli lahana ürünleri satan binlerce site ve blog; Pub Med’de lahana ile ilgili on bine yakın makale mevcuttur. Tarihsel bilgilerin aksine bilimsel makalelerde lahananın yararları kadar lahana ve lahana ürünleri merkezli diyetlerin sakıncalarından da söz edilmektedir. Anahtar Kelimeler: Lahana; Pubmed; Brassia oleracea

Kaynakça

  • St John JA. Ancient Greeks. P: 3006, Richard Bentley, London, 1844.
  • Horace. The Satires, Epistles, and Art of Poetry by Horace. (Translated byBoscawen W), John Stockdale, London, p: 376, 1797.
  • Dalby A. Cato: On Farming / De Agri Cultura. Totnes: Prospect Books, 1998.
  • Healey JF. Natural History: A Selection. Penguin Classics, Middlesex, 1991.
  • Sakaoğlu N. Osmanlı sarayında spor müsabakaları: Lahanacılar-bamyacılar. Toplumsal Tarih, 2002; 102; 48-51.
  • İrepoğlu G. Osmanlı Sanatında Spor Dünyası ve Spor Betimlemeleri. P Sanat Kültür Antika Dergisi, 1998; 10; 32- 57.
  • http://my.psychologytoday.com/files/attachments/53583/chekhov.pdf 27.6.2011
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed 27.6.2011
  • Cartea ME, Francisco M, Soengas P, Velasco P. Phenolic compounds in Brassica vegetables. Molecules. 2010; 16(1); 251-80.
  • Aggarwal BB, Ichikawa H. Molecular targets and anticancer potential of indole-3-carbinol and its derivatives. Cell Cycle. 2005; 4(9): 1201-15.
  • Assayed ME, Abd El-Aty AM. Cruciferous plants: phytochemical toxicity versus cancer
  • JH Fowke JH, Chung FL, Jin F. Urinary isothiocyanate levels, brassica, and human breast cancer. Cancer Res. (2003; 6: 3980–3986.
  • Bresnick E, Birt DF, Wolterman K, Wheeler M, Markin R S. Reduction in mammary tumorigenesis in the rat by cabbage and cabbage residue. Carcinogenesis (Lond.), 11:1159-1163, 1990.
  • Verhoeven DT, Goldbohm RA, van Poppel G, Verhagen H, van den Brandt PA. Epidemiological studies on brassica vegetables and cancer risk. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 1996; 5 (9):733-48.
  • Smiechowska A, Bartoszek A, Namieśnik J: Cancer chemopreventive agents: Glucosinolates and their decomposition products in white cabbage (Brassica oleracea var. capitata) Postepy Hig Med Dosw. (online), 2008; 62: 125-140.
  • Brandi G, Schiavano GF, Zaffaroni N, De Marco C, Paiardini M, Cervasi B, Magnani M. Mechanisms of action and antiproliferative properties of Brassica oleracea juice in human breast cancer cell lines. J. Nutr. 2005; 135(6): 1503-9.
  • Komatsu W, Yagasaki K, Miura Y, Funabiki R. Stimulation of tumor necrosis factor and interleukin-1 productivity by the oral administration of cabbage juice to rats. Biosci Biotechnol Biochem. 1997; 61 (11): 1937-8.
  • Garnett C. Rapid healing of peptic ulsers in patient receving fresh cabbage juice. California Medicine. 1949; 70 (1): 10-15.
  • Klimov PK. Functional changes in the gastrointestinal tract in patients with peptic ulcer of the stomach and bulb of the duodenum after ingestion of cabbage juice (roentgenological study). Terapevticheskii Arkhiv. 1961; 33: 28-32.
  • Thaly HA. New therapy of peptic ulcer: “the anti-ulcer factor of cabbage” (“vitamin U”). Gaz Med Fr. 1965; 10; 72(9):1992-3.
  • Dekker M, Verkerk R, Jongen WM. Predictive modelling of health aspects in the food production chain: a case study on glucosinolates in cabbage. Trends Food Sci 2000; 11: 174-181.
  • Truong T, Baron-Dubourdieu D, Rougier Y, Guénel P. Role of dietary iodine and cruciferous vegetables in thyroid cancer: a countrywide case-control study in New Caledonia. Cancer Causes Control. 2010; 21(8): 1183-92.
  • Kidd LR, Hanumantharaya DH. Sprouting a warfarin interaction. BMJ. 2010 Jul 14;341:c2621.
  • Dr. Müftüoğlu O. Lahana zayıflatır mı? Hürriyet, 13.11.2008.
  • Jeong TS. Ethanolic extracts of Brassica campestris spp. rapa roots prevent high-fat diet-induced obesity via beta(3)-adrenergic regulation of white adipocyte lipolytic activity. J Med Food. 2010; 13(2): 406-14.

_From Mythology to Modern Science

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 3, 28 - 30, 01.12.2011

Öz

Abstract Cabbage grows everywhere and it has a lot of species. In addition to be a calorie poor and vitamin and mineral rich vegetable it is suggested that cabbage has antioxidant and anticancer effects. In history, there are many famous persons who have talked about important and advantages of cabbage from Cato and Pliny to Hippocrates and Dionysus. According to Cato, cabbage had sended away the doctors from his country. It was written that Doctor Chekhov believed cabbages than doctors. Cabbage is a vegetable discussed and investigated in many ways today too. According to the historical writings; cabbage can be used orally or externally. There are water, soap and powder forms of cabbage which have been used for some medical purposes. Its antithyroid effect is the most widely known medical aspect of cabbage. In addition to lots of pages and sites about cabbage in the Internet, there are approximately ten thousands of articles in PubMed. On the contrary of historically knowledge there are the side effects of cabbage and cabbage products besides its potential good effects in these articles. Keywords: Cabbage; Pubmed; Brassia oleracea

Kaynakça

  • St John JA. Ancient Greeks. P: 3006, Richard Bentley, London, 1844.
  • Horace. The Satires, Epistles, and Art of Poetry by Horace. (Translated byBoscawen W), John Stockdale, London, p: 376, 1797.
  • Dalby A. Cato: On Farming / De Agri Cultura. Totnes: Prospect Books, 1998.
  • Healey JF. Natural History: A Selection. Penguin Classics, Middlesex, 1991.
  • Sakaoğlu N. Osmanlı sarayında spor müsabakaları: Lahanacılar-bamyacılar. Toplumsal Tarih, 2002; 102; 48-51.
  • İrepoğlu G. Osmanlı Sanatında Spor Dünyası ve Spor Betimlemeleri. P Sanat Kültür Antika Dergisi, 1998; 10; 32- 57.
  • http://my.psychologytoday.com/files/attachments/53583/chekhov.pdf 27.6.2011
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed 27.6.2011
  • Cartea ME, Francisco M, Soengas P, Velasco P. Phenolic compounds in Brassica vegetables. Molecules. 2010; 16(1); 251-80.
  • Aggarwal BB, Ichikawa H. Molecular targets and anticancer potential of indole-3-carbinol and its derivatives. Cell Cycle. 2005; 4(9): 1201-15.
  • Assayed ME, Abd El-Aty AM. Cruciferous plants: phytochemical toxicity versus cancer
  • JH Fowke JH, Chung FL, Jin F. Urinary isothiocyanate levels, brassica, and human breast cancer. Cancer Res. (2003; 6: 3980–3986.
  • Bresnick E, Birt DF, Wolterman K, Wheeler M, Markin R S. Reduction in mammary tumorigenesis in the rat by cabbage and cabbage residue. Carcinogenesis (Lond.), 11:1159-1163, 1990.
  • Verhoeven DT, Goldbohm RA, van Poppel G, Verhagen H, van den Brandt PA. Epidemiological studies on brassica vegetables and cancer risk. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 1996; 5 (9):733-48.
  • Smiechowska A, Bartoszek A, Namieśnik J: Cancer chemopreventive agents: Glucosinolates and their decomposition products in white cabbage (Brassica oleracea var. capitata) Postepy Hig Med Dosw. (online), 2008; 62: 125-140.
  • Brandi G, Schiavano GF, Zaffaroni N, De Marco C, Paiardini M, Cervasi B, Magnani M. Mechanisms of action and antiproliferative properties of Brassica oleracea juice in human breast cancer cell lines. J. Nutr. 2005; 135(6): 1503-9.
  • Komatsu W, Yagasaki K, Miura Y, Funabiki R. Stimulation of tumor necrosis factor and interleukin-1 productivity by the oral administration of cabbage juice to rats. Biosci Biotechnol Biochem. 1997; 61 (11): 1937-8.
  • Garnett C. Rapid healing of peptic ulsers in patient receving fresh cabbage juice. California Medicine. 1949; 70 (1): 10-15.
  • Klimov PK. Functional changes in the gastrointestinal tract in patients with peptic ulcer of the stomach and bulb of the duodenum after ingestion of cabbage juice (roentgenological study). Terapevticheskii Arkhiv. 1961; 33: 28-32.
  • Thaly HA. New therapy of peptic ulcer: “the anti-ulcer factor of cabbage” (“vitamin U”). Gaz Med Fr. 1965; 10; 72(9):1992-3.
  • Dekker M, Verkerk R, Jongen WM. Predictive modelling of health aspects in the food production chain: a case study on glucosinolates in cabbage. Trends Food Sci 2000; 11: 174-181.
  • Truong T, Baron-Dubourdieu D, Rougier Y, Guénel P. Role of dietary iodine and cruciferous vegetables in thyroid cancer: a countrywide case-control study in New Caledonia. Cancer Causes Control. 2010; 21(8): 1183-92.
  • Kidd LR, Hanumantharaya DH. Sprouting a warfarin interaction. BMJ. 2010 Jul 14;341:c2621.
  • Dr. Müftüoğlu O. Lahana zayıflatır mı? Hürriyet, 13.11.2008.
  • Jeong TS. Ethanolic extracts of Brassica campestris spp. rapa roots prevent high-fat diet-induced obesity via beta(3)-adrenergic regulation of white adipocyte lipolytic activity. J Med Food. 2010; 13(2): 406-14.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA82CC92VZ
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mevlut Yaprak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2011
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yaprak, M. (2011). Mitolojiden Modern Bilime Lahana. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 1(3), 28-30.
AMA Yaprak M. Mitolojiden Modern Bilime Lahana. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Aralık 2011;1(3):28-30.
Chicago Yaprak, Mevlut. “Mitolojiden Modern Bilime Lahana”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi 1, sy. 3 (Aralık 2011): 28-30.
EndNote Yaprak M (01 Aralık 2011) Mitolojiden Modern Bilime Lahana. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 1 3 28–30.
IEEE M. Yaprak, “Mitolojiden Modern Bilime Lahana”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, c. 1, sy. 3, ss. 28–30, 2011.
ISNAD Yaprak, Mevlut. “Mitolojiden Modern Bilime Lahana”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 1/3 (Aralık 2011), 28-30.
JAMA Yaprak M. Mitolojiden Modern Bilime Lahana. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2011;1:28–30.
MLA Yaprak, Mevlut. “Mitolojiden Modern Bilime Lahana”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, c. 1, sy. 3, 2011, ss. 28-30.
Vancouver Yaprak M. Mitolojiden Modern Bilime Lahana. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2011;1(3):28-30.
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin