BibTex RIS Kaynak Göster

Yeni İlaçların Eldesinde Etnoloji Bilim Dalının Önemi

Yıl 2011, Lokman Hekim Journal 2011; Supplement, 31 - 31, 01.09.2011

Öz

Etnoloji sözcüğü (İngilizce ethnology, yeni söylenişi budun bilim) Yunanca ethnos kelimesinden gelmektedir. Genel anlamda ırk ve kavimlerin köklerini, yayılmalarını ve ilişkilerini inceleyen ve özelliklerinden bahseden bir bilim dalıdır. İnsanlık tarihinde botanik ve tıb bilimi birbirleri ile ilişkilidir. Shamanlar ve Witch-doctor denilen halk hekim- lerinin, insanlara önerdikleri ilaçların yapımında botanik, antropoloji, arkeoloji, sosyoloji, din ve dil bilimlerin- den yararlanılmıştır. Sonradan ilaç bilimi (farmakoloji) üzerinde uzmanlaşan bilim insanları, eski uygarlıklardan edindikleri bu bilgileri, yeni bulunan bitki türleri ile harmanlayarak yeni ilaç molekülleri ve terkiplerini hazır- lamışlardır. Böylece yeni ilaçların eldesinde ethnobotany ve ethnopharmacology ve dolayısıyla ethnomedical bilim dalları ortaya çıkmıştır. XIX. yüzyıl bitki kimyasının (phytochemistry) önem kazanmaya başlaması ile yeni bulunan bitki türleri ve bunların aktif maddeleri izole edilerek yeni ilaç hammaddeleri bulunmuştur. Daha sonraları sentetik kimya (synthetic chemistry) bilim dalı devreye girince, etnik kökeni belli, yıllarca halk arasında kullanıla gelen bu terkiplerden tam ve yarı sentetik yollarla benzer aktif maddeler yapılmış ve böylece ilaç endüstrisi meydana gelmiştir. Bugün eczaneden aldığımız tablet, şurup formundaki ilaçlar, yıllar öncesinde halk arasında kullanılan ve o za- manki halk hekimleri tarafından önerilen, içeriği çeşitli bitki türlerinden izole edilerek elde edilen, teknoloji ve farmakoloji bilimlerinin katkıları ile standardize edilip, dozu ayarlanılarak, hastanın rahatça alabileceği forma sokulmuş preparatlardır

The Role of Ethnology in Drug Development

Yıl 2011, Lokman Hekim Journal 2011; Supplement, 31 - 31, 01.09.2011

Öz

Ethnology (from the Greek ethnos meaning people, nation, race ) is a branch of anthropology that compares
and analyzes the origins, distribution, technology, religion, language and social structure of human populations. The most important stage in a drug development program using plants is the accurate identification
of the starting material. Several scientific disciplines associated with Ethnology such as Ethnobotany, Ethnomedicine, Ethnopharmacology can provide critical information in prescreening selected plants for further
experimental pharmacological studies. Most importantly ethnological studies investigate the use of plants by
various indigenous cultures, which in turn can form the basis for their pharmacological evaluation. Several
commercially available standardized drugs used as treatments against disease have originally proven their
efficacy in folk medicine and reached the market through extensive ethnopharmacological characterization.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gülsel Kavalalı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Lokman Hekim Journal 2011; Supplement

Kaynak Göster

APA Kavalalı, G. (2011). Yeni İlaçların Eldesinde Etnoloji Bilim Dalının Önemi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi31-31.
AMA Kavalalı G. Yeni İlaçların Eldesinde Etnoloji Bilim Dalının Önemi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online 01 Eylül 2011:31-31.
Chicago Kavalalı, Gülsel. “Yeni İlaçların Eldesinde Etnoloji Bilim Dalının Önemi”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, Eylül (Eylül 2011), 31-31.
EndNote Kavalalı G (01 Eylül 2011) Yeni İlaçların Eldesinde Etnoloji Bilim Dalının Önemi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 31–31.
IEEE G. Kavalalı, “Yeni İlaçların Eldesinde Etnoloji Bilim Dalının Önemi”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, ss. 31–31, Eylül 2011.
ISNAD Kavalalı, Gülsel. “Yeni İlaçların Eldesinde Etnoloji Bilim Dalının Önemi”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Eylül 2011. 31-31.
JAMA Kavalalı G. Yeni İlaçların Eldesinde Etnoloji Bilim Dalının Önemi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2011;:31–31.
MLA Kavalalı, Gülsel. “Yeni İlaçların Eldesinde Etnoloji Bilim Dalının Önemi”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2011, ss. 31-31.
Vancouver Kavalalı G. Yeni İlaçların Eldesinde Etnoloji Bilim Dalının Önemi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2011:31-.
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin