BibTex RIS Kaynak Göster

ŞUURÎ HASAN ÇELEBİ, “FERHENG-İ ŞUURİ” VE “TA’DİL-İ EMZİCE”

Yıl 2013, Lokman Hekim Journal 2013; Supplement, 106 - 106, 01.09.2013

Öz

“Ta’dîl-i Emzice” dönemin sosyal ve kültürel durumuna, hüküm süren klasik tıp anlayışına, özellikle bünyeye uygun yaşama, beslenme ve tababet yöntemlerine ve diline ışık tutması açısından önemli bir kaynak niteliğindedir. “Ta’dîl-i Emzice”, İstanbul’da, Şuurî Hasan Çelebi el-Halebî (ölüm:1693) tarafından Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa için XVII. yüzyılda Osmanlı Türkçesi ile yazılmış bir eserdir. Muhtelif mizaç sahiplerinin nasıl beslenmesi gerektiği, renkler, dört mevsimde nelerin yenilip içilmesi ve nasıl giyinilmesi gerektiği, gıdaların tasnifi, yemek zamanı, sağlığın korunması ve kaçınılması gereken şeyler, suların kalitesi, nasıl ve ne zaman içilmesi gerektiği, hareket ve durgunluğun fayda ve zararları, vücut âzâlarının sağlığının korunması, mûsikî makamlarının tedavi alanında kullanılma gelenekleri, uyku ve uyanıklık hali, uykunun bedene tesirleri, macunlar, şuruplar ve benzeri pratik bilgi ve öğütleri ihtiva eder. Eserin multidisipliner anlayışla değerlendirilmesi yararlı olacaktır

ŞUURÎ HASAN ÇELEBİ, “FERHENG-İ ŞUURİ” AND “TA’DİL-İ EMZİCE”

Yıl 2013, Lokman Hekim Journal 2013; Supplement, 106 - 106, 01.09.2013

Öz

“Ta’dîl-i Emzice” is an important source which illuminates the social and cultural conditions and the dominant classical medicine conception of the period, especially the life, diet and treatment methods according to the bodily constitution of the period. “Ta’dîl-i Emzice” is a work written in Istanbul, by Şuurî Hasan Çelebi el-Halebî (died in 1693) for Grand Vizier Merzifonlu Kara Mustafa Pahsa, in Ottoman Turkish, in XVIIth century. It includes the practical knowledge and recommendations on how the people from different temperaments should feed, colours, what should be eaten and drunk in each of the four seasons, how and what should be worn, the classification of food, timing of diet, protection of health and things to avoid, the quality of waters, how and when to drink, the benefits and harms of mobility and stability, protections of the organs of the body, traditions of using musical makams in therapy, the state of awakens and sleep, the effects of sleep to human body, pastes and syrups, etc. It would be beneficial to evaluate “Ta’dîl-i Emzice” with a multidisciplinary approach

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Neyzar Peruzat Altınay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Lokman Hekim Journal 2013; Supplement

Kaynak Göster

APA Altınay, N. P. (2013). ŞUURÎ HASAN ÇELEBİ, “FERHENG-İ ŞUURİ” VE “TA’DİL-İ EMZİCE”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi106-106.
AMA Altınay NP. ŞUURÎ HASAN ÇELEBİ, “FERHENG-İ ŞUURİ” VE “TA’DİL-İ EMZİCE”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online 01 Eylül 2013:106-106.
Chicago Altınay, Neyzar Peruzat. “ŞUURÎ HASAN ÇELEBİ, “FERHENG-İ ŞUURİ” VE ‘TA’DİL-İ EMZİCE’”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, Eylül (Eylül 2013), 106-6.
EndNote Altınay NP (01 Eylül 2013) ŞUURÎ HASAN ÇELEBİ, “FERHENG-İ ŞUURİ” VE “TA’DİL-İ EMZİCE”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 106–106.
IEEE N. P. Altınay, “ŞUURÎ HASAN ÇELEBİ, “FERHENG-İ ŞUURİ” VE ‘TA’DİL-İ EMZİCE’”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, ss. 106–106, Eylül 2013.
ISNAD Altınay, Neyzar Peruzat. “ŞUURÎ HASAN ÇELEBİ, “FERHENG-İ ŞUURİ” VE ‘TA’DİL-İ EMZİCE’”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Eylül 2013. 106-106.
JAMA Altınay NP. ŞUURÎ HASAN ÇELEBİ, “FERHENG-İ ŞUURİ” VE “TA’DİL-İ EMZİCE”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2013;:106–106.
MLA Altınay, Neyzar Peruzat. “ŞUURÎ HASAN ÇELEBİ, “FERHENG-İ ŞUURİ” VE ‘TA’DİL-İ EMZİCE’”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2013, ss. 106-.
Vancouver Altınay NP. ŞUURÎ HASAN ÇELEBİ, “FERHENG-İ ŞUURİ” VE “TA’DİL-İ EMZİCE”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2013:106-.
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin