Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Zingiberaceae Droglarının Antioksidan Aktivite Açısından Karşılaştırılması

Yıl 2025, Cilt: 15 Sayı: 1, 150 - 155
https://doi.org/10.31020/mutftd.1559173

Öz

Amaç: Bu çalışmada Zingiberaceae familyasına ait olan Curcuma longa L., Zingiber officinale Roscoe, Alpinia officinarum Hance ve Elettaria cardamomum (L.) Maton droglarından hazırlanan metanol ve su ekstrelerinin antioksidan aktivite tayinleri ile toplam fenolik madde ve toplam flavonoit miktar tayinlerini karşılaştırmalı olarak araştırmak hedeflenmiştir.
Yöntem: Çalışmamız 12.01.2022-01.04.2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Droglar, bir firmadan 12.01.2022 tarihinde temin edilerek sulu ve metanollü ekstreleri hazırlanmış, toplam fenolik madde miktarları Folin-Ciocalteu yöntemi ile, flavonoit miktarları alüminyum klorür yöntemi ile ve antioksidan aktivite tayinleri ise DPPH (2,2-diphenyl-1-pcyrylhydrazyl) yöntemiyle yapılmıştır.
Bulgular: En yüksek antioksidan aktiviteyi zerdeçal-MeOH ekstresi (6,04 µg/ml), en düşük antioksidan aktiviteyi ise kakule-su ekstresi (53,24 µg/ml) göstermiştir. Toplam fenolik madde miktarı, en yüksek havlıcan metanol ekstresinde (400,53 µg gallik asit/mg) ve zerdeçal metanol ekstresinde (301,72 µg gallik asit/mg) bulunmuştur. En yüksek flavonoit miktarı ise zerdeçal-MeOH (615,51 µg kersetin/mg) ve havlıcan-MeOH (400,53 µg gallik asit/mg) ekstrelerinde saptanmıştır.
Sonuç: Çalışmamız sonucunda zerdeçal ve havlıcan metanol ekstrelerinin en yüksek fenolik madde içeriğine sahip olduğu görülmüş ve buna bağlı olarak da en yüksek antioksidan aktiviteyi göstermişlerdir. Flavonoit bakımından en zengin ekstre zerdeçal metanol ekstresi olmuştur. Antioksidan aktivite deneyinde elde edilen sonuçlar, ekstrelerin toplam fenolik ve flavonoid içerikleriyle pozitif korelasyon göstermiştir.
Anahtar kelimeler:

Etik Beyan

Çalışmamız için etik kurul onayına gerek yoktur.

Destekleyen Kurum

Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında TYL-2021-22719 kodu ile desteklenmiştir

Proje Numarası

TYL-2021-22719

Kaynakça

  • 1. Karabulut H, Gülay MŞ. Antioksidanlar. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Dergisi 2016;1(1) 5:76. https://doi.org/10.24880/maeuvfd.260790
  • 2. Karakaya S, El SD. Flavonoitler ve Sağlık. J Nutr and Diet 1997;26(2): 54-60.
  • 3. Tokusoglu O, Şimşek A, Parvizi M, Eymen D. Turmeric curcuminoid polyphenolics as antioxidant and anticarcinogenic agents. Food Health and Technology Innovations 2020;2 (4):107-112.
  • 4. Çöteli E, Karataş F. Zerdeçal (Curcuma longa L.) bitkisindeki antioksidan vitaminler ve glutatyon miktarları ile total antioksidan kapasitesinin belirlenmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 2017;33(2):91-101.
  • 5. Kocaadam B, Şanlıer, N. Curcumin, an active component of turmeric (Curcuma longa), and its effects on health. 2017;57(13): 2889-2895. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1077195
  • 6. Bayraktar DZ. Zencefil’in (Zingiber officinale Roscoe) insan sağlığı üzerine çeşitli terapötik etkileri. Karya Journal of Health Science 2021;2(2):55-60. https://doi.org/10.52831/kjhs.886448
  • 7. Mashhadi NS, et al. Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: Review of Current Evidence. Int J Prev Med 2013; 4(1):36-42.
  • 8. Aggarwal B B, Kunnumakkara A B. Molecular targets and therapeutic uses of spices: modern uses for ancient medicine, 2009. World Scientific Publishing Co, Hackensack, NJ, USA.
  • 9. Sharma S, Sharma J, Kaur G. Therapeutic uses of Elettaria cardomum. International Journal of Drug Formulation and Research 2011;2(6):102-108. http://dx.doi.org/10.13140/RG.2.2.12210.91848
  • 10. Abo-Khatwa N, Kubo I. Chemical composition of the essential oil of cardamom seeds, Elattaria cardamomum. Proc Saudi Biol Soc 1987;10:297-305.
  • 11. Mayachiew P, Devahastin S. Antimicrobial and antioxidant activities of Indian gooseberry and galangal extracts. Food Sci Technol 2008;41:1153–9. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2007.07.019
  • 12. Palaşoğlu B, Eminağaoğlu Ö. Folk Medicines Beşpare Villages (Artvin-Turkey). Turk J Biod March 2022;5(1):1-16. https://doi.org/10.38059/biodiversity.1052372
  • 13. Korkmaz M, Karakurt E. Kelkit (Gümüşhane) Aktarlarında Satılan Tıbbi Bitkiler. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2014;18(3):60-80.
  • 14. Baytop T. Türkiye’de Bitkilerle Tedavi (Geçmişte ve Bugün), İstanbul üniversitesi Yayınları, İstanbul, 1984.
  • 15. Yalçın S, Akan H, Çakılcıoğlu U. Suruç İlçesindeki (Şanlıurfa-Türkiye) Aktarlarda Satılan Şifalı Bitkiler. International Journal of Nature and Life Sciences 2021;5(1):40-51. https://doi.org/10.47947/ijnls.ijnls.932374
  • 16. Hashemımyandoab P. Analytıcal studıes on tradıtıonal Iranıan herbs, PhD thesis, Istanbul Technical University Graduate School of Science Engineering and Technology 2018.
  • 17. Fukumoto LR, Mazza G. Assessing antioxidant and prooxi-dant activities of phenolic compounds. J Agric Food Chem 2000;48(8):3597-3604. https://doi.org/10.1021/jf000220w
  • 18. Singleton VL, Rossi JA. Colorimetry of total phenolics with Phosphomolybdic-Phosphotungstic acid reagents, American Journal of Enology and Viticulture, 1965;16:144-158.
  • 19. Türkoğlu I, et al. Antioxidant and antimicrobial activities of Turkish endemic Achillea species, Afr J Microbiol Res 2010;4:2034-2042.
  • 20. Zhinsen J, Megcheng T, Jianming W. The determination of flavonoid contents in mulberry and their scavenging effects on superoxide radicals. Food Chem 1999;64:555-559. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(98)00102-2
  • 21. Handa SS. Extraction Technologies for Medicinal and Aromatic Plants, International Centre For Science And High Technology, Italy. 2008, s.260
  • 22. Abubakar AR, Haque M. Preparation of medicinal plants: Basic extraction and fractionation procedures for experimental purposes. Journal of Pharmacy & Bioallied Sciences 2020;12(1):1-10. https://doi.org/10.4103/jpbs.JPBS_175_19
  • 23. Lee J, Koo N, Min DB. Reactive oxygen species, aging and antioxidative neutraceuticals. Comp Rev Food Sci Food Safety 2004;3:21-33. https://doi.org/10.1111/j.1541-4337.2004.tb00058.x
  • 24. Zahra U, Kartika Y, Batubara I, Darusman LK, Maddu A. Screening the potency of Zingiberaceae leaves as antioxidant and antiaging agent. Nusantara Bioscience 2016;8(2):221-225. http://dx.doi.org/10.13057/nusbiosci/n080214
  • 25. Akinola AA, Ahmad S, Maziah M. Total antioxidant capacity, flavonoid, phenolic acid and polyphenol content in ten selected species of Zingiberaceae rhizomes. African Journal of Traditional, Complementary, and Alternative Medicines 2014;11(3):7-13. https://doi.org/10.4314/ajtcam.v11i3.2
  • 26. Erdoğan Ü, Erbaş S. Phytochemical profile and antioxidant activities of Zingiber officinale (Ginger) and Curcuma longa L. (Turmeric) rhizomes, International Journal of Science and Technology Research, 2021;5:1-6. https://doi.org/10.30516/bilgesci. 991202
  • 27. Khalaf NA, et al. Antioxidant activity of some common plants, Turk J Biol 2008;32:51-55. https://doi.org/10.4236/pp.2014.57071
  • 28. Srividya AR, et al. Antioxidant and antimicrobial activity of Alpinia officinarum. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences 2010;72(1):145-148.https://doi.org/10.4103/0250-474x.62233
  • 29. Muflihah YM, Gollavelli G, Ling YC. Correlation study of antioxidant activity with phenolic and flavonoid compounds in 12 Indonesian indigenous herbs. Antioxidants 2021;10(10):1530. https://doi.org/10.3390/antiox10101530

Comparison of Some Zingiberaceae Drugs in Terms of Antioxidant Activities

Yıl 2025, Cilt: 15 Sayı: 1, 150 - 155
https://doi.org/10.31020/mutftd.1559173

Öz

Objective: In this study, it was aimed to comparatively investigate the antioxidant activity determinations and the total phenolic substance and total flavonoid amount determinations of methanol and water extracts prepared from the drugs Curcuma longa L., Zingiber officinale Roscoe, Alpinia officinarum Hance and Elettaria cardamomum (L.) Maton belonging to the Zingiberaceae family.
Method: Our study was carried out between 12.01.2022-01.04.2022. The drugs were supplied from a company on 12.01.2022 and their aqueous and methanolic extracts were prepared, total phenolic substance amounts were determined by the Folin-Ciocalteu method, flavonoid amounts were determined by the aluminum chloride method and antioxidant activity was determined by the DPPH method.
Results: Turmeric-MeOH extract showed the highest antioxidant activity (6,04 µg/ml), cardamom-water extract showed the lowest antioxidant activity (53,24 µg/ml). The highest amount of total phenolic substance was found in galangal methanol extract (400,53 µg gallic acid/mg) and turmeric methanol extract (301,72 µg gallic acid/mg). The highest amount of flavonoids was determined in turmeric-MeOH (615,51 µg quercetin/mg) and galangal-MeOH (400,53 µg gallic acid/mg) extracts.
Conclusion: As a result of our study, it was seen that turmeric and galangal methanol extracts had the highest phenolic substance content and accordingly showed the highest antioxidant activity. The richest extract in terms of flavonoids was turmeric methanol extract. The results obtained in the antioxidant activity experiment showed positive correlation with the total phenolic and flavonoid contents of the extracts.
Key words:

Proje Numarası

TYL-2021-22719

Kaynakça

  • 1. Karabulut H, Gülay MŞ. Antioksidanlar. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Dergisi 2016;1(1) 5:76. https://doi.org/10.24880/maeuvfd.260790
  • 2. Karakaya S, El SD. Flavonoitler ve Sağlık. J Nutr and Diet 1997;26(2): 54-60.
  • 3. Tokusoglu O, Şimşek A, Parvizi M, Eymen D. Turmeric curcuminoid polyphenolics as antioxidant and anticarcinogenic agents. Food Health and Technology Innovations 2020;2 (4):107-112.
  • 4. Çöteli E, Karataş F. Zerdeçal (Curcuma longa L.) bitkisindeki antioksidan vitaminler ve glutatyon miktarları ile total antioksidan kapasitesinin belirlenmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 2017;33(2):91-101.
  • 5. Kocaadam B, Şanlıer, N. Curcumin, an active component of turmeric (Curcuma longa), and its effects on health. 2017;57(13): 2889-2895. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1077195
  • 6. Bayraktar DZ. Zencefil’in (Zingiber officinale Roscoe) insan sağlığı üzerine çeşitli terapötik etkileri. Karya Journal of Health Science 2021;2(2):55-60. https://doi.org/10.52831/kjhs.886448
  • 7. Mashhadi NS, et al. Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: Review of Current Evidence. Int J Prev Med 2013; 4(1):36-42.
  • 8. Aggarwal B B, Kunnumakkara A B. Molecular targets and therapeutic uses of spices: modern uses for ancient medicine, 2009. World Scientific Publishing Co, Hackensack, NJ, USA.
  • 9. Sharma S, Sharma J, Kaur G. Therapeutic uses of Elettaria cardomum. International Journal of Drug Formulation and Research 2011;2(6):102-108. http://dx.doi.org/10.13140/RG.2.2.12210.91848
  • 10. Abo-Khatwa N, Kubo I. Chemical composition of the essential oil of cardamom seeds, Elattaria cardamomum. Proc Saudi Biol Soc 1987;10:297-305.
  • 11. Mayachiew P, Devahastin S. Antimicrobial and antioxidant activities of Indian gooseberry and galangal extracts. Food Sci Technol 2008;41:1153–9. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2007.07.019
  • 12. Palaşoğlu B, Eminağaoğlu Ö. Folk Medicines Beşpare Villages (Artvin-Turkey). Turk J Biod March 2022;5(1):1-16. https://doi.org/10.38059/biodiversity.1052372
  • 13. Korkmaz M, Karakurt E. Kelkit (Gümüşhane) Aktarlarında Satılan Tıbbi Bitkiler. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2014;18(3):60-80.
  • 14. Baytop T. Türkiye’de Bitkilerle Tedavi (Geçmişte ve Bugün), İstanbul üniversitesi Yayınları, İstanbul, 1984.
  • 15. Yalçın S, Akan H, Çakılcıoğlu U. Suruç İlçesindeki (Şanlıurfa-Türkiye) Aktarlarda Satılan Şifalı Bitkiler. International Journal of Nature and Life Sciences 2021;5(1):40-51. https://doi.org/10.47947/ijnls.ijnls.932374
  • 16. Hashemımyandoab P. Analytıcal studıes on tradıtıonal Iranıan herbs, PhD thesis, Istanbul Technical University Graduate School of Science Engineering and Technology 2018.
  • 17. Fukumoto LR, Mazza G. Assessing antioxidant and prooxi-dant activities of phenolic compounds. J Agric Food Chem 2000;48(8):3597-3604. https://doi.org/10.1021/jf000220w
  • 18. Singleton VL, Rossi JA. Colorimetry of total phenolics with Phosphomolybdic-Phosphotungstic acid reagents, American Journal of Enology and Viticulture, 1965;16:144-158.
  • 19. Türkoğlu I, et al. Antioxidant and antimicrobial activities of Turkish endemic Achillea species, Afr J Microbiol Res 2010;4:2034-2042.
  • 20. Zhinsen J, Megcheng T, Jianming W. The determination of flavonoid contents in mulberry and their scavenging effects on superoxide radicals. Food Chem 1999;64:555-559. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(98)00102-2
  • 21. Handa SS. Extraction Technologies for Medicinal and Aromatic Plants, International Centre For Science And High Technology, Italy. 2008, s.260
  • 22. Abubakar AR, Haque M. Preparation of medicinal plants: Basic extraction and fractionation procedures for experimental purposes. Journal of Pharmacy & Bioallied Sciences 2020;12(1):1-10. https://doi.org/10.4103/jpbs.JPBS_175_19
  • 23. Lee J, Koo N, Min DB. Reactive oxygen species, aging and antioxidative neutraceuticals. Comp Rev Food Sci Food Safety 2004;3:21-33. https://doi.org/10.1111/j.1541-4337.2004.tb00058.x
  • 24. Zahra U, Kartika Y, Batubara I, Darusman LK, Maddu A. Screening the potency of Zingiberaceae leaves as antioxidant and antiaging agent. Nusantara Bioscience 2016;8(2):221-225. http://dx.doi.org/10.13057/nusbiosci/n080214
  • 25. Akinola AA, Ahmad S, Maziah M. Total antioxidant capacity, flavonoid, phenolic acid and polyphenol content in ten selected species of Zingiberaceae rhizomes. African Journal of Traditional, Complementary, and Alternative Medicines 2014;11(3):7-13. https://doi.org/10.4314/ajtcam.v11i3.2
  • 26. Erdoğan Ü, Erbaş S. Phytochemical profile and antioxidant activities of Zingiber officinale (Ginger) and Curcuma longa L. (Turmeric) rhizomes, International Journal of Science and Technology Research, 2021;5:1-6. https://doi.org/10.30516/bilgesci. 991202
  • 27. Khalaf NA, et al. Antioxidant activity of some common plants, Turk J Biol 2008;32:51-55. https://doi.org/10.4236/pp.2014.57071
  • 28. Srividya AR, et al. Antioxidant and antimicrobial activity of Alpinia officinarum. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences 2010;72(1):145-148.https://doi.org/10.4103/0250-474x.62233
  • 29. Muflihah YM, Gollavelli G, Ling YC. Correlation study of antioxidant activity with phenolic and flavonoid compounds in 12 Indonesian indigenous herbs. Antioxidants 2021;10(10):1530. https://doi.org/10.3390/antiox10101530
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Naturapati
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Selin Duymuş Bu kişi benim 0009-0006-5569-8735

Tuğçe Fafal 0000-0002-7445-5855

Proje Numarası TYL-2021-22719
Erken Görünüm Tarihi 30 Ocak 2025
Yayımlanma Tarihi
Gönderilme Tarihi 2 Ekim 2024
Kabul Tarihi 9 Aralık 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 15 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Duymuş, S., & Fafal, T. (2025). Bazı Zingiberaceae Droglarının Antioksidan Aktivite Açısından Karşılaştırılması. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 15(1), 150-155. https://doi.org/10.31020/mutftd.1559173
AMA Duymuş S, Fafal T. Bazı Zingiberaceae Droglarının Antioksidan Aktivite Açısından Karşılaştırılması. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Ocak 2025;15(1):150-155. doi:10.31020/mutftd.1559173
Chicago Duymuş, Selin, ve Tuğçe Fafal. “Bazı Zingiberaceae Droglarının Antioksidan Aktivite Açısından Karşılaştırılması”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi 15, sy. 1 (Ocak 2025): 150-55. https://doi.org/10.31020/mutftd.1559173.
EndNote Duymuş S, Fafal T (01 Ocak 2025) Bazı Zingiberaceae Droglarının Antioksidan Aktivite Açısından Karşılaştırılması. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 15 1 150–155.
IEEE S. Duymuş ve T. Fafal, “Bazı Zingiberaceae Droglarının Antioksidan Aktivite Açısından Karşılaştırılması”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, c. 15, sy. 1, ss. 150–155, 2025, doi: 10.31020/mutftd.1559173.
ISNAD Duymuş, Selin - Fafal, Tuğçe. “Bazı Zingiberaceae Droglarının Antioksidan Aktivite Açısından Karşılaştırılması”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 15/1 (Ocak 2025), 150-155. https://doi.org/10.31020/mutftd.1559173.
JAMA Duymuş S, Fafal T. Bazı Zingiberaceae Droglarının Antioksidan Aktivite Açısından Karşılaştırılması. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2025;15:150–155.
MLA Duymuş, Selin ve Tuğçe Fafal. “Bazı Zingiberaceae Droglarının Antioksidan Aktivite Açısından Karşılaştırılması”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, c. 15, sy. 1, 2025, ss. 150-5, doi:10.31020/mutftd.1559173.
Vancouver Duymuş S, Fafal T. Bazı Zingiberaceae Droglarının Antioksidan Aktivite Açısından Karşılaştırılması. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2025;15(1):150-5.
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin