Çalışma, yaban mersini
ve kurt üzümü ekstraktları ilaveli kitosan kaplamanın, gökkuşağı alabalığı
filetolarında mikrobiyel gelişmeyi önleyebilmek ya da kontrol altına alabilmek
için ne kadar etkili olduğunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Filetolar, normal,
kitosan kaplı, yaban mersini ekstraktı ilaveli kitosan kaplı, kurt üzümü
ekstraktı ilaveli kitosan kaplı olmak üzere toplam 4 deneysel grup olarak
strafor paketler içerisinde +8 °C’de muhafazaya alınmıştır. Muhafazadaki
örneklerin 3 günde bir mezofil aerob bakteri, psikrofil aerob bakteri, maya-küf
ve Enterobakteriaceae bakteri
sayımları yapılmıştır. Çalışmada belirlenen TMAB sayısı tüm gruplarda ise 6.
günde kabul edilebilir limit değerini aşmıştır. TPAB sayıları tüm gruplarda
muhafaza süresince zamana bağlı olarak artmıştır. Depolama sonunda maya-küf
sayıları, en yüksek kontrol grubunda 5,14±0,12 log kob/g, en düşük kurt üzümü
ilaveli kitosanla kaplanmış grubta 3,74±0,19 log kob/g olarak belirlenmiştir. Çalışmadaki
örneklerde Enterobacteriaceae bakteri
sayısı en yüksek 6. günde kontrol grubunda (5,28±0,22 log kob/g) saptanmıştır. Sonuç
olarak; kitosan ve bikki ekstaktı ilaveli kitosan kaplamaların filetoların
mikrobiyolojik nitelikleri üzerinde olumlu etkisinin olduğu kanaatine
varılmıştır.
Kitosan Oncorhynchus mykiss Yaban Mersini Kurt Üzümü Mikrobiyolojik Değişim
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 13 Sayı: 4 |