BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Heavy Metals in Grape (White and Black) and Grape Products Grown in the Elazığ

Yıl 2012, Cilt: 7 Sayı: 1, 37 - 42, 01.02.2012

Öz

The elemental concentrations of eleven elements (Zn, Fe, Cu, Ni, Co, Cd and Pb) were determined in soil, white grape, black grape and products derived from these grapes in Elazığ (Turkey) by using the Atomic Absorption Spectrometry. According to analysis results, the highest and lowest values were obtained to be Zn: 18.83 ± 10.48 mg / kg (black grape seed), 0.27 ± 0.04 mg / L (white grape juice), Cu: 14.78 ± 9.51 mg / kg (black grape seed), 0.39 ± 0.14 mg / L (white grape juice), Fe: 33.94 ± 15.11 mg / kg (black grape seed), 0.85 mg / L (white grape juice), respectively. Levels of Pb, Ni, Co and Cd were below the detection limits of AAS. For all samples the average concentrations of all analyzed heavy metals are lower than the limits established by the present Turkish Food codex.

Elazığ Bölgesinde Yetiştirilen Üzüm (Beyaz ve Siyah) ve Üzüm Ürünlerinde Ağır Metal Tayini

Yıl 2012, Cilt: 7 Sayı: 1, 37 - 42, 01.02.2012

Öz

Elazığ bölgesinde üretilen üzüm (siyah ve beyaz) ve bu üzümlerden elde edilen ürünlerde sekiz elementin (Zn, Fe, Cu, Ni, Co, Cd and Pb) elemental konsantrasyonları atomik absorpsiyon spektrofotometresi kullanılarak tayin edildi. Analiz sonuçlarına göre en yüksek ve en düşük değerler sırasıyla; Zn: 18,83±10,48 mg/kg (siyah üzüm çekirdeği), 0,27±0,04 mg/L (beyaz üzüm suyu); Cu: 14,78±9,51 mg/kg (siyah üzüm çekirdeği), 0,39±0,14 mg/L (beyaz üzüm suyu); Fe: 33,94±15,11 mg/kg (siyah üzüm çekirdeği), 0,85 mg/L (beyaz üzüm suyu) olarak elde edilmiştir.. Pb, Ni, Co ve Cd değerleri AAS nin okuma limitinin altında bulunmuştur. Bütün örnekler için, analiz edilmiş ağır metallerin ortalama konsantrasyonları Türk Gıda kodeksi tarafından belirtilen limitlerden düşüktür.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Fizik
Yazarlar

Habibe Özmen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özmen, H. (2012). Elazığ Bölgesinde Yetiştirilen Üzüm (Beyaz ve Siyah) ve Üzüm Ürünlerinde Ağır Metal Tayini. Physical Sciences, 7(1), 37-42. https://doi.org/10.12739/10.12739
AMA Özmen H. Elazığ Bölgesinde Yetiştirilen Üzüm (Beyaz ve Siyah) ve Üzüm Ürünlerinde Ağır Metal Tayini. Physical Sciences. Şubat 2012;7(1):37-42. doi:10.12739/10.12739
Chicago Özmen, Habibe. “Elazığ Bölgesinde Yetiştirilen Üzüm (Beyaz Ve Siyah) Ve Üzüm Ürünlerinde Ağır Metal Tayini”. Physical Sciences 7, sy. 1 (Şubat 2012): 37-42. https://doi.org/10.12739/10.12739.
EndNote Özmen H (01 Şubat 2012) Elazığ Bölgesinde Yetiştirilen Üzüm (Beyaz ve Siyah) ve Üzüm Ürünlerinde Ağır Metal Tayini. Physical Sciences 7 1 37–42.
IEEE H. Özmen, “Elazığ Bölgesinde Yetiştirilen Üzüm (Beyaz ve Siyah) ve Üzüm Ürünlerinde Ağır Metal Tayini”, Physical Sciences, c. 7, sy. 1, ss. 37–42, 2012, doi: 10.12739/10.12739.
ISNAD Özmen, Habibe. “Elazığ Bölgesinde Yetiştirilen Üzüm (Beyaz Ve Siyah) Ve Üzüm Ürünlerinde Ağır Metal Tayini”. Physical Sciences 7/1 (Şubat 2012), 37-42. https://doi.org/10.12739/10.12739.
JAMA Özmen H. Elazığ Bölgesinde Yetiştirilen Üzüm (Beyaz ve Siyah) ve Üzüm Ürünlerinde Ağır Metal Tayini. Physical Sciences. 2012;7:37–42.
MLA Özmen, Habibe. “Elazığ Bölgesinde Yetiştirilen Üzüm (Beyaz Ve Siyah) Ve Üzüm Ürünlerinde Ağır Metal Tayini”. Physical Sciences, c. 7, sy. 1, 2012, ss. 37-42, doi:10.12739/10.12739.
Vancouver Özmen H. Elazığ Bölgesinde Yetiştirilen Üzüm (Beyaz ve Siyah) ve Üzüm Ürünlerinde Ağır Metal Tayini. Physical Sciences. 2012;7(1):37-42.