Akropolites, was born (Constantinopolis) Istanbul in 1217. When he was born, Istanbul was ruled by Latins. Akropolites who had a family that cared about education, went to Iznik in 1233. In those years, Iznik was the center of a Rum state founded under the leadership of Laskaris who wanted to keep the Byzantine Empire alive. Akropolites entered government service here. Thanks to his education, he rose rapidly through the ranks of the state. On the one hand he wrote chronicle. His chronicle begins in 1204 when the Latins conquer Istanbul. Continuing by giving information aboute internal and external events of the Empire of Nicaea. He witnessed the events he described after 1233. Among the subjects in the work of the Akropolites are contacts between Gıyaseddin Keyhüsrev and III. Aleksios, relations of the Seljuk Sultans with Iznik, Antiokheia Battle, Kösedağ Battle and its reflections.
The aim of this study, to explain the relations between the Sultanate of Rum and the Empire of Nicaea according to the Akropolites’s Chronicle, to express how the battles of Antiokheia and Kösedağ affected the relations of these two state. While explaining event according to the Chronicle, from time to time additional explanations will be made for a better understanding of events. Sometimes the events described by Akropolites will be compared with the books of İbn Bibi (Selçukname) and Aksarayi (Müsameretü’l Ahbar). Thus a comparison of a Byzantine source with native sources will be made.
Akropolites, 1217 yılında İstanbul’da doğdu. Doğduğunda İstanbul’a Latinler hâkimdi. Eğitime önem veren bir aileye sahip olan Akropolites, 1233 yılında İznik’e gitti. O sırada İznik, Bizans İmparatorluğunu yaşatmak isteyen Laskaris önderliğinde kurulan bir Rum devletinin merkeziydi. Akropolites, burada devlet hizmetine girdi. Eğitimi sayesinde devlet kademesinde hızla yükseldi. Diğer taraftan ise vekayinamesini yazdı. Yazdığı bu eserine 1204 yılında Latinlerin İstanbul’u alması ile başlar. İznik Rum Devletinin iç ve dış olayları hakkında bilgiler vererek devam eder. O,1233 yılından sonra anlattığı olaylara bizzat şahit olmuştur. Gıyaseddin Keyhüsrev’in İstanbul’a gidişi ve III.Aleksios ile tanışıklık kurması, İznik’te Bizans varisleri devlet kurulduktan sonra Selçuklu Sultanlarının İznik ile olan ilişkileri, Alaşehir Muharebesi, Kösedağ Savaşı ve yansımaları Akropolites’in eserinde yer bulur.
Bu çalışmanın amacı, Akropolites’in eserine göre Türkiye Selçukluları ile İznik Rum İmparatorluğu arasında yaşanan ilişkileri anlatmak, Alaşehir ve Kösedağ Savaşlarının bu iki devletin ilişkilerini ne yönde etkilediğini ifade etmektir. Esere bağlı şekilde olaylar anlatılırken, kimi zaman yaşananların daha net anlaşılması için ek açıklamalar yapılacaktır. Bazen de Akropolites’in anlattığı olaylar, İbn Bibi (Selçukname) ve Aksarayi’(Müsameretü’l Ahbar)nin eserleri ile karşılaştırılacaktır. Böylece bir Bizans kaynağı ile İslam kaynaklarının karşılaştırması da yapılmış olacaktır. Bunlara da dipnotlarda yer verilecektir.
Türkiye Selçukluları İznik Rum İmparatorluğu Alaşehir Savaşı Kösedağ Savaşı Moğollar
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 28 Şubat 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 1 |
Ortaçağ Araştırmaları Dergisi'nde yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır. Bilimsel araştırmaları kamuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyen dergi, tüm içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır. Makalelerdeki fikir ve görüşlerin sorumluluğu sadece yazarlarına ait olup Ortaçağ Araştırmaları Dergisi'nin görüşlerini yansıtmazlar. Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası