Research Article

Babil Hukukunda Awilum, Muškēnum ve Wardum

Volume: 2 Number: 2 September 21, 2020
TR EN

Babil Hukukunda Awilum, Muškēnum ve Wardum

Öz

Hukuk toplumu tesis eden kurallar bütünüdür. Toplumun olduğu her yerde hukuk da vardır. Ancak yazının icadından önce varlığını sürdüren kavimlerin hukuk anlayışlarını anlamak güçtür. Yazının icadı ile birlike yazılı hukuk metinleri de ortaya çıkmıştır. Bu metinlerde toplumsal sınıflara görülmektedir. Fırat ve Dicle nehirlerininin arasında yer alan Mezopotamya coğrafyası ise medeniyetlerin doğduğu coğrafyadır. Sumer ve Sami kavimleri bu coğrafyaya gelerek medeniyetler kurmuşlardır. Sumerler yazıyı icat ederek ilk kanun metinlerini ortaya koymuşlardır. Bu kanun metinlerinde hür ve köle sınıfları mevcuttur. Hür sınıf kanunların belirlediği ölçekte her türlü davranışı sergilemektedir. Kölelerin bir nesneden farkı yoktur. Sumerlerden sonra coğrafyaya Sami bir kavim olan Martu’lar tarafından kurulan Babil devleti hâkim olmuştur. Babil kralı Hammurabi Devletin sınırlarını genişletip Mezopotamya’da siyasi bütünlüğü sağladıktan sonra büyük bir kanun metni neşretmiştir. Hammurabi kanunlarında diğer kanunlarından farklı olarak üç sınıf görülmektedir. Bu sınıflar Awilum, Muşkenum ve wardum sınıflarıdır. Bu sınıfların tespitinde kanun maddeleri önemli bir yer işgal eder. Awilum hür sınıfı, wardum ise köle sınıfını ifade etmektedir. Muşkenum sınıfı ise iki sınıf arasında bir orta sınıfı ifade etmektedir. Ancak Muşkenum sınıfını tanımlamak için kanun maddeleri yetersizdir diyebiliriz. Kanun maddelerinde aynı suçtan dolayı Awilum ve muşkenum sınıflarından iki kişiye farklı cezalar uygulanmasından hukukun toplumsal sınıflara eşitsiz bir şekilde uygulandığı ve awilum sınıfının Muşkenu sınıfından daha etkin olduğu gerçeğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. AHW: 1972, Akkadisches Handwörterbuch, (Hazırlayan: Wolfram Von Soden), Band II, Wiesbaden.
  2. AKTÜRE, S., 2004, Anadolu Bronz Çağı Kentleri, Tarih Vakfı Yayınları.
  3. BİLGİÇ, E., 1963, “Eski Mezopotamya'da Kavimlerin Kanun Ananesi ve Anlayışı”, Ankara Üniversitesi Dil - Tarih Coğrafya Dergisi, C.: 21, S.: 3,4, s.103-119.
  4. BİLGİÇ, E., 1947, “Çivi Yazılı Hukuki - İktisadi Kaynaklar, Mahiyet ve Muhtevaları”, Belleten, C.: XI, S.: 44, s. 571-602.
  5. BOZKURT, G., 1981, “Eski Hukuk Sistemlerinde Kölelik”, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C.: 38, S.: 1 - 4,s.65-103.
  6. CAD: 1977, The Assyrian Dictionary, (Edited by M. Civil - I. J. Gelb - A. L. Oppenheim - E. Reiner), Vol.: X, Part: 2, Chicago.
  7. CHILDE, G., 2007, Tarihte Neler Oldu, Kırmızı Yayınevi.
  8. DASSOW, E. V., 2014, “Awīlum and Muškēnum in the Age of Hammurabi”, La familie dans le Proche-Orient ancien: realites, symbolismes, et images, Ed.: Lionel Marti, Eisenbrauns, s. 291-308.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

September 21, 2020

Submission Date

May 24, 2020

Acceptance Date

August 19, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 2 Number: 2

APA
Tutkaoğlu, U. C. (2020). Babil Hukukunda Awilum, Muškēnum ve Wardum. OANNES - International Journal of Ancient History, 2(2), 209-223. https://izlik.org/JA72PF67FB

21585     24714
 

OANNES Journal is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License. (CC BY NC)
 

Only publications in the fields of Ancient History, Archeology and Ancient Languages and Cultures are accepted in OANNES Journal. Publications sent from other fields are not taken into consideration. https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.tr