Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

HOTEL SELECTION BY USING TOPSIS METHOD

Yıl 2019, Cilt: 1 Sayı: 2, 65 - 76, 28.12.2019

Öz

Along with changing travel trends, today's tourists have started to use online purchasing channels. Tourists are making use of hotel selection from both with meta search engines, the web pages of hotels and online travel sites. In this process, tourist hotel preferences are also affected by the ratings on these web sites. This study aims to determine the most suitable hotel by using the customer ratings on the website. The study tried to determine the most suitable hotel by using TOPSIS method out of the 11 hotels of a hotel chain operating in Antalya. According to the results of the analysis, Crystal Sunrise Queen Luxury Resort & Spa in Side has been determined as the most suitable hotel.

Kaynakça

  • Akincilar, A., Dagdeviren, M., 2014. A hybrid multi-criteria decision making model to evaluate hotel websites. Int. J. Hosp. Manag. 36 (1), 263–271.
  • Bilim, Y., Başoda, A., & Özer, Ö. (2013). Elektronik Tüketici yorumlarının Nitel Çözümlemesi ve Pazarlama Bilgi Aracı Olarak Kullanımı: Tatil Otellerine Yönelik Bir Uygulama. Ulusal Turizm Kongresi, 387-407.
  • Carrasco, R. A., Villar, P., Hornos, M. J., & Herrera‐Viedma, E. (2012). A linguistic multicriteria decision‐making model applied to hotel service quality evaluation from web data sources. International Journal of Intelligent Systems, 27(7), 704-731.
  • Chen, C. T. (2000). Extensions of the TOPSIS for group decision-making under fuzzy environment. Fuzzy sets and systems, 114 (1), 1-9.
  • Chen, C. T. (2001). A fuzzy approach to select the location of the distribution center. Fuzzy sets and systems, 118(1), 65-73.
  • Civelek, M., & Dalgın, T. (2013). Turizm pazarlamasında sosyal medya, turizm işletmeleri üzerine bir araştırma: Muğla örneği. 14. Ulusal Turizm Kongresi, 266-282.
  • Murat, G., & Çelik, N. (2012). Analitik hiyerarşi süreci yöntemi ile otel işletmelerinde hizmet kalitesini değerlendirme: Bartın örneği. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 3(6), 1-20.
  • Pahari, S., Ghosh, D., & Pal, A. (2018). An Online Review-Based Hotel Selection Process Using Intuitionistic Fuzzy TOPSIS Method. In Progress in Computing, Analytics and Networking(pp. 203-214). Springer, Singapore.
  • Ustasüleyman, T. (2009). Bankacılık sektöründe hizmet kalitesinin değerlendirilmesi: Ahs-Topsis Yöntemi. Bankacılar Dergisi, 69, 33-43.
  • Wang, Y. J., & Lee, H. S. (2007). Generalizing TOPSIS for fuzzy multiple-criteria group decision-making. Computers & Mathematics with Applications, 53(11), 1762-1772.
  • Yong, D. (2006). Plant location selection based on fuzzy TOPSIS. The International Journal of Advanced Manufacturing Technology, 28(7-8), 839-844.
  • Yu, S. M., Wang, J., & Wang, J. Q. (2017). An interval type-2 fuzzy likelihood-based MABAC approach and its application in selecting hotels on a tourism website. International Journal of Fuzzy Systems, 19(1), 47-61.
  • Zaman, M., Botti, L., & Thanh, T. V. (2016). Weight of criteria in hotel selection: An empirical illustration based on TripAdvisor criteria. European journal of tourism research, 13(1), 132-138.

TOPSİS YÖNTEMİ İLE EN UYGUN OTEL SEÇİMİ

Yıl 2019, Cilt: 1 Sayı: 2, 65 - 76, 28.12.2019

Öz

Değişen seyahat trendleri ile birlikte günümüz turistleri çevrimiçi satın alma kanallarını kullanmaya başlamışlardır. Özellikle otel seçiminde gerek meta arama motorları gerekse çevrimiçi seyahat siteleri ile otellerin web sayfalarından yararlanmaktadırlar. Bu süreçte tüketicilerin otel tercihleri bu sitelerdeki puanlamalardan da etkilenmektedir. Bu çalışma internet sitelerinde yer alan müşteri puanlamalarından yararlanılarak en uygun otelin belirlenmesine yöneliktir. Çalışmada kullanılan TOPSİS yöntemi ile bir zincir otel işletmesinin Antalya bölgesinde faaliyet gösteren 11 oteli içerisinden en uygun oteli belirlenmeye çalışılmıştır. Analiz sonuçlarına göre Side bölgesinde bulunan Crystal Sunrıse Queen Luxury Resort & Spa en uygun otel olarak belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Akincilar, A., Dagdeviren, M., 2014. A hybrid multi-criteria decision making model to evaluate hotel websites. Int. J. Hosp. Manag. 36 (1), 263–271.
  • Bilim, Y., Başoda, A., & Özer, Ö. (2013). Elektronik Tüketici yorumlarının Nitel Çözümlemesi ve Pazarlama Bilgi Aracı Olarak Kullanımı: Tatil Otellerine Yönelik Bir Uygulama. Ulusal Turizm Kongresi, 387-407.
  • Carrasco, R. A., Villar, P., Hornos, M. J., & Herrera‐Viedma, E. (2012). A linguistic multicriteria decision‐making model applied to hotel service quality evaluation from web data sources. International Journal of Intelligent Systems, 27(7), 704-731.
  • Chen, C. T. (2000). Extensions of the TOPSIS for group decision-making under fuzzy environment. Fuzzy sets and systems, 114 (1), 1-9.
  • Chen, C. T. (2001). A fuzzy approach to select the location of the distribution center. Fuzzy sets and systems, 118(1), 65-73.
  • Civelek, M., & Dalgın, T. (2013). Turizm pazarlamasında sosyal medya, turizm işletmeleri üzerine bir araştırma: Muğla örneği. 14. Ulusal Turizm Kongresi, 266-282.
  • Murat, G., & Çelik, N. (2012). Analitik hiyerarşi süreci yöntemi ile otel işletmelerinde hizmet kalitesini değerlendirme: Bartın örneği. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 3(6), 1-20.
  • Pahari, S., Ghosh, D., & Pal, A. (2018). An Online Review-Based Hotel Selection Process Using Intuitionistic Fuzzy TOPSIS Method. In Progress in Computing, Analytics and Networking(pp. 203-214). Springer, Singapore.
  • Ustasüleyman, T. (2009). Bankacılık sektöründe hizmet kalitesinin değerlendirilmesi: Ahs-Topsis Yöntemi. Bankacılar Dergisi, 69, 33-43.
  • Wang, Y. J., & Lee, H. S. (2007). Generalizing TOPSIS for fuzzy multiple-criteria group decision-making. Computers & Mathematics with Applications, 53(11), 1762-1772.
  • Yong, D. (2006). Plant location selection based on fuzzy TOPSIS. The International Journal of Advanced Manufacturing Technology, 28(7-8), 839-844.
  • Yu, S. M., Wang, J., & Wang, J. Q. (2017). An interval type-2 fuzzy likelihood-based MABAC approach and its application in selecting hotels on a tourism website. International Journal of Fuzzy Systems, 19(1), 47-61.
  • Zaman, M., Botti, L., & Thanh, T. V. (2016). Weight of criteria in hotel selection: An empirical illustration based on TripAdvisor criteria. European journal of tourism research, 13(1), 132-138.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Murat Çaylak 0000-0002-1658-3592

Yayımlanma Tarihi 28 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çaylak, M. (2019). TOPSİS YÖNTEMİ İLE EN UYGUN OTEL SEÇİMİ. Oğuzhan Sosyal Bilimler Dergisi, 1(2), 65-76.