EN
Entübasyonda Videolaringoskopi
Abstract
Video teknolojisi ve fiberoptik sistemlerdeki son gelişmeler videolaringoskoplar gibi yeni entübasyon araçlarının ve teknolojilerinin gelişmesiyle sonuçlanmıştır. Videolaringoskoplar, blade’inin uç kısmına yerleştirilmiş bir optik sistem aracılığıyla indirekt bir görüşe izin verdiği için entübasyon ve laringoskopide farklı bir yaklaşım olarak kabul edilirler. Bu çalışmanın amacı konvansiyonel direkt laringoskopi ile entübasyonu güç ya da olanaksız olan hastalarda videolaringoskopinin klinik kullanımdaki rolünü tanımlamak için son yıllarda basılan materyalleri derlemektir. Yazarlar yeni laringoskoplar ve videolaringoskoplar gibi cihazlar ile farklı ve zor koşullar altında uygulanan direkt ve indirekt laringoskopileri karşılaştırmışlardır. Sonuçlar, gerçek zor entübasyon olgularının az olması ve seçilen hasta popülasyonunun yüksek heterojenitesinden dolayı toplanan verilerin çoğunun yetersiz olduğunu göstermiştir. Diğer taraftan entübasyon başarısından çok görüntüyü değerlendirmenin yeni cihazların sonuçlarıyla ilgili şüphelere neden olacağı açıktır. Yeni laringoskopun ya da videolaringoskopun primer rolü konvansiyonel yöntemlerle zor hatta olanaksız olan entübasyonda daha iyi bir performans elde etmek olmalıdır. Bu cihazların klinik rolü zor hava yolu çalışmaları ile desteklenmeyi beklemektedir.
Keywords
References
- Armstrong, J., John, J., Karsli, C., 2010. A comparison between the GlideScope Video Laryngoscope and direct laryngoscope in paediatric with difficult airways - a pilot study. Anaesth. 65, 353-357.
- Barak, M., Philipchuck, P., Abecassis, P., Katz, Y., 2007. A comparison of the Truview® blade with the Macintosh blade in adult patients. Anaesth. 62, 827-831.
- Bensghir, M., Alaoui, H., Azendour, H., Drissi, M., Elwali, A., Meziane, M., Lalaoui, J.S., Akhaddar, A., Kamili, N.D., 2010 Faster double- lu- men tube intubation with the videolaryngoscope than with a standard laryngoscope. Can J. Anaesth. 57, 980-984.
- Burkle, C.M., Zepeda, F.A., Bacon, D.R., Rose, SH., 2004. A historical perspective on the use of the laryngoscope as a tool in anaesthesiol ogy. Anesth. 100,1003-1006.
- Byhahn, C., Iber, T., Zacharowski, K., Schalk, R., Meininger, D., 2010. Tracheal intubation using the mobile C-MAC Video Laryngoscope or direct laryngoscopy for patients with a simulated difficult airway. Minerva Anestesiol. 76, 577-583.
- Cavus, E., Kieckhaefer, J., Doerges, V., Moeller, T., Thee, C., Wagner, K., 2010. The C-MAC videolaryngoscope: first experiences with a new device for videolaryngoscopy-guided intubation. Anesth, Analg. 110, 473-477.
- Cooper, R.M., 2004. Laryngoscopy – its past and future. Can J. Anesth. 51,R1-R5.
- Cormack, R.S., Lehane, J., 1984. Difficult tracheal intubation in obstetrics anaesthesia.Anaesthesia. 39, 1105-1111.
Details
Primary Language
English
Subjects
Health Care Administration
Journal Section
Conference Paper
Authors
Publication Date
March 19, 2012
Submission Date
January 13, 2011
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2011 Volume: 28 Number: 2
APA
Özkan, F. (2012). Entübasyonda Videolaringoskopi. Deneysel Ve Klinik Tıp Dergisi, 28(2), 39-44. https://izlik.org/JA42LG49GM
AMA
1.Özkan F. Entübasyonda Videolaringoskopi. J. Exp. Clin. Med. 2012;28(2):39-44. https://izlik.org/JA42LG49GM
Chicago
Özkan, Fatih. 2012. “Entübasyonda Videolaringoskopi”. Deneysel Ve Klinik Tıp Dergisi 28 (2): 39-44. https://izlik.org/JA42LG49GM.
EndNote
Özkan F (March 1, 2012) Entübasyonda Videolaringoskopi. Deneysel ve Klinik Tıp Dergisi 28 2 39–44.
IEEE
[1]F. Özkan, “Entübasyonda Videolaringoskopi”, J. Exp. Clin. Med., vol. 28, no. 2, pp. 39–44, Mar. 2012, [Online]. Available: https://izlik.org/JA42LG49GM
ISNAD
Özkan, Fatih. “Entübasyonda Videolaringoskopi”. Deneysel ve Klinik Tıp Dergisi 28/2 (March 1, 2012): 39-44. https://izlik.org/JA42LG49GM.
JAMA
1.Özkan F. Entübasyonda Videolaringoskopi. J. Exp. Clin. Med. 2012;28:39–44.
MLA
Özkan, Fatih. “Entübasyonda Videolaringoskopi”. Deneysel Ve Klinik Tıp Dergisi, vol. 28, no. 2, Mar. 2012, pp. 39-44, https://izlik.org/JA42LG49GM.
Vancouver
1.Fatih Özkan. Entübasyonda Videolaringoskopi. J. Exp. Clin. Med. [Internet]. 2012 Mar. 1;28(2):39-44. Available from: https://izlik.org/JA42LG49GM
