Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation of Meta-Perceptions of Professions of University Students Receiving Gastronomy Education

Yıl 2018, Cilt: 9 Sayı: 16, 823 - 852, 30.12.2018
https://doi.org/10.26466/opus.452139

Öz

In this study, it was aimed to
determine the perceptions of university students who are studying in gastronomy
and culinary arts departments through their metaphors. In the research, one of
the qualitative research designs, case study research design was used. The
study group formed 80 students from 1st, 2nd, and 3rd grade students who were
educated in Gastronomy and Culinary Arts department of Kocaeli University. The
data were collected through an open-ended questionnaire. Students who
participated in the survey: "Gastronomy and Culinary Arts graduates are
similar to ... because ..." the question was asked. The data were
evaluated by content analysis technique.
The metaphors that were created, Similar to Another Profession (f: 27,
40.3%), Similar to Nature Existence (f: 22, 32.8%), Similar to Artificial Being
and Similar to Person Characteristic Reflected to Life (f:7, %10,4) 
collected as four categories. Gastronomy and Culinary Arts students in the
most common analogy artist, the most common of the simulated nature of the tree
has been. One metaphor is produced by each student in other categories.
Colon, building, book, artifacts, genius, warriors, lovers, mothers, babies,
bourgeois slave metaphors have revealed how students perceive their professions
in the categories of people that are reflected in life. 
As a result, it has been determined that
students have a positive perception of their profession. Findings obtained with
this study are thought to be an important source of data for different studies.
It has been considered important that similar studies are carried out with the
students and instructors at different levels of education as well as with the
workers working in the sector.

Kaynakça

  • Akgün, M. (2015). Şimdi mutfak sanatları okumak çok havalı, Radikal Gazetesi, 15 Nisan 2015 Günü Yazısı , https://msa.com.tr/simdi-mutfak-sanatlari-okumak-cok-havali
  • Akoğlu, A., Cansızoğlu, S., Orhan, N ve Özdemir, Z. (2017). Gastronomi ve mutfak sanatları eğitimi alan öğrencilerin sektörde çalışmaya yönelik bakış açıları. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(2), 146-159.
  • Aksoy, M. ve Sezgi, G.(2015). Gastronomi turizmi ve Güneydoğu Anadolu bölgesi. Gastronomik Unsurları. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(3), 79-89
  • Asaman, E. (2013). Özel eğitim kurumlarındaki öğretmen ve öğrencilerin birbirlerine yönelik metaforik algıları, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Mersin.
  • Aslan, H. (2010). Gastronomi turizminin turizm eğitimi programlarındaki yeri ve önemi bir uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya
  • Ateş H., Cırık, V. ve Efe, E. (2018). Mesleki imajı oluşturan hemşirelik metaforlarının değerlendirilmesi, Sözel Bildiri, 17. Ulusal Hemşirelik Öğrencileri Kongresi: Çanakkale, 4-6 Nisan 2018
  • Bucak, T. ve Ateş, U. (2014). Gastronomi turizminin il turizmine etkisi: Çanakkale örneği, International Journal Of Social Science, 28, 315-328, Doi Number:Http://Dx.Doi.Org/10.9761/Jasss2528
  • Çekal, N. (2007). Aşçıların beslenme (besin öğeleri) bilgi düzeyleri üzerine bir araştırma. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 18(1), 64-74
  • Çetinkaya Kodan, S. (2014). Öğrencilerinin kendi mesleklerine ilişkin algılarının metafor analizi ile incelenmesi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 36, 137-150.
  • Doğan, S. ve Yeşiltaş, M. (2017). Aşçının kişisel özellikleri ile mesleki yetkinliklerinin tespitine yönelik bir çalışma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(4), 250-263
  • Eraslan, L. (2011). Sosyolojik metaforlar, Akademik Bakış Dergisi, 27, 1-22
  • Fidan, N. (2012). Okulda öğrenme ve öğretme, 3. Baskı, Ankara: Pegem Akademi.
  • Göçer, A. (2013). Türkçe öğretmeni adaylarının dil kültür ilişkisi üzerine görüşleri: Fenomenolojik bir araştırma. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15(2), 25-38.
  • Görkem, O. ve Sevim, B. (2016). Gastronomi eğitiminde geç mi kalındı acele mi ediliyor? Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 15(58), 977-988
  • Hacıoğlu, N. (1995). Türkiye’de turizm eğitimi. Balıkesir: Turizm ve Otel İşletmeciliği Ders Notları,.
  • Harbalıoğlu, M. ve Ünal, İ. (2014). Aşçılık programı öğrencilerinin mesleki tutumlarının belirlenmesi: Ön lisans düzeyinde bir uygulama. Turizm Akademik Dergisi, 1, .55-65
  • Kale, E. ve Çiçek, Ü. (2015). Hemşirelerin kendi mesleklerine ilişkin metafor algıları. Sağlık ve Hemşirelik Yönetim Dergisi, 3(2), 142-151
  • Kısa, N. (2013). Araştırma görevlilerinin metaforik algıları: kim onlar? kim olmalılar?. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28, 47 – 46
  • Köroğlu, Ö., Manav, S. ve Karaca, Ç. K. (2018). Turizm rehberliği öğrencilerinin "türk mutfağı" kavramına ilişkin algılarının metaforlar yöntemi ile belirlenmesi. Sosyal ve Beşeri Bilimleri Dergisi, 10(2), 114-129.
  • Kurnaz, A. ve Kurnaz Akyurt, H. (2014). Önlisans düzeyinde eğitim alan aşçılık programı öğrencilerinin mesleki tutumlarının belirlenmesi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 32, 41-61
  • Limon, İ. ve Durnalı, M. (2018). Doktora öğrencilerinin doktora eğitimi ve öğretim üyelerine yönelik metaforik algıları. Sakarya University Journal of Education, 8(1), 26-40.
  • Maviş, F. ve Kozak, S. (1992). Meslek yüksekokullarında turizm programı ve Anadolu üniversitesi Eskişehir meslek yüksekokulu turizm otelcilik ders programı. Turizm Eğitimi Konferansı-Workshop, Yorum Basım Yayın, Ankara, ss.169-172
  • Öney, H. (2016). Gastronomi eğitimi üzerine bir değerlendirme. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 35, 193-203
  • Parın, K. (2017). Metaforlar: Hayat, anlam ve dil. Söylem Dergisi, 2(3), 149-151
  • Saban, A. (2008). Okula ilişkin metaforlar. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 55, 459-496
  • Şengül, S. ve Türkay, O. (2016). Akdeniz mutfak kültürünün gastronomi turizmi bağlamında değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4(Special issue 1), 86-99
  • Yılmaz, A. ve Tanrıverdi, H. (2017). Aşçıların meslek uyumu ve meslek algısı düzeyleri üzerine bir araştırma. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7 (2), 621-639.

Gastronomi Eğitimi Alan Üniversite Öğrencilerinin Mesleklerine Yönelik Metafor Algılarının Değerlendirilmesi

Yıl 2018, Cilt: 9 Sayı: 16, 823 - 852, 30.12.2018
https://doi.org/10.26466/opus.452139

Öz

Bu çalışma ile, gastronomi ve
mutfak sanatları bölümünde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin kendi
mesleklerine ilişkin algılarını metaforlar aracılığıyla tespit etmek
amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden biri olan olgu bilim
araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kocaeli
Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde eğitim gören 1., 2., ve
3. sınıf öğrencilerinden 80 öğrenci oluşturmuştur. Veriler açık uçlu anket
yoluyla toplanmıştır. Ankette öğrencilerden “Gastronomi ve Mutfak Sanatları
bölümü mezunları…’ya benzer, çünkü…” cümlesini tamamlamaları istenmiştir.
Veriler içerik analizi tekniği ile değerlendirilmiştir. Elde edilen metaforlar;
Başka Mesleğe Benzeme (f:27, %40,3), Doğadan Varlıklara Benzeme (f:22, %32,8),
Yapay Varlıklara Benzeme (f:11, %16.5) ve Kişinin Hayata Yansıyan Özelliklerine
Benzeme (f:7, %10,4) olarak dört kategori altında toplanmıştır. Gastronomi ve
Mutfak Sanatları bölümü öğrencilerinde en sık benzetilen meslek; sanatçı, en
sık benzetilen doğadan varlık ise, ağaç olmuştur. Diğer kategorilerde her
öğrenci tarafından tek metafor üretilmiştir. Kolon, bina, kitap yapay
varlıklara benzeme, dahi, savaşçı, aşık anne, bebek, burjuva köle metaforları
kişinin hayata yansıyan özelliklerine benzeme kategorilerinde öğrencilerin mesleklerini
nasıl algıladıklarını ortaya koymuştur. Sonuç olarak, öğrencilerin kendi
mesleklerine yönelik olumlu algılara sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu
çalışmadan elde edilen bulguların farklı çalışmalar için önemli bir veri
kaynağı olacağı düşünülmektedir. Benzer çalışmaların farklı eğitim
kademelerindeki öğrenci ve öğretim elemanlarının yanı sıra  sektörde çalışan aşçılarla da yürütülmesi
önemli görülmüştür. 

Kaynakça

  • Akgün, M. (2015). Şimdi mutfak sanatları okumak çok havalı, Radikal Gazetesi, 15 Nisan 2015 Günü Yazısı , https://msa.com.tr/simdi-mutfak-sanatlari-okumak-cok-havali
  • Akoğlu, A., Cansızoğlu, S., Orhan, N ve Özdemir, Z. (2017). Gastronomi ve mutfak sanatları eğitimi alan öğrencilerin sektörde çalışmaya yönelik bakış açıları. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(2), 146-159.
  • Aksoy, M. ve Sezgi, G.(2015). Gastronomi turizmi ve Güneydoğu Anadolu bölgesi. Gastronomik Unsurları. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(3), 79-89
  • Asaman, E. (2013). Özel eğitim kurumlarındaki öğretmen ve öğrencilerin birbirlerine yönelik metaforik algıları, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Mersin.
  • Aslan, H. (2010). Gastronomi turizminin turizm eğitimi programlarındaki yeri ve önemi bir uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya
  • Ateş H., Cırık, V. ve Efe, E. (2018). Mesleki imajı oluşturan hemşirelik metaforlarının değerlendirilmesi, Sözel Bildiri, 17. Ulusal Hemşirelik Öğrencileri Kongresi: Çanakkale, 4-6 Nisan 2018
  • Bucak, T. ve Ateş, U. (2014). Gastronomi turizminin il turizmine etkisi: Çanakkale örneği, International Journal Of Social Science, 28, 315-328, Doi Number:Http://Dx.Doi.Org/10.9761/Jasss2528
  • Çekal, N. (2007). Aşçıların beslenme (besin öğeleri) bilgi düzeyleri üzerine bir araştırma. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 18(1), 64-74
  • Çetinkaya Kodan, S. (2014). Öğrencilerinin kendi mesleklerine ilişkin algılarının metafor analizi ile incelenmesi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 36, 137-150.
  • Doğan, S. ve Yeşiltaş, M. (2017). Aşçının kişisel özellikleri ile mesleki yetkinliklerinin tespitine yönelik bir çalışma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(4), 250-263
  • Eraslan, L. (2011). Sosyolojik metaforlar, Akademik Bakış Dergisi, 27, 1-22
  • Fidan, N. (2012). Okulda öğrenme ve öğretme, 3. Baskı, Ankara: Pegem Akademi.
  • Göçer, A. (2013). Türkçe öğretmeni adaylarının dil kültür ilişkisi üzerine görüşleri: Fenomenolojik bir araştırma. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15(2), 25-38.
  • Görkem, O. ve Sevim, B. (2016). Gastronomi eğitiminde geç mi kalındı acele mi ediliyor? Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 15(58), 977-988
  • Hacıoğlu, N. (1995). Türkiye’de turizm eğitimi. Balıkesir: Turizm ve Otel İşletmeciliği Ders Notları,.
  • Harbalıoğlu, M. ve Ünal, İ. (2014). Aşçılık programı öğrencilerinin mesleki tutumlarının belirlenmesi: Ön lisans düzeyinde bir uygulama. Turizm Akademik Dergisi, 1, .55-65
  • Kale, E. ve Çiçek, Ü. (2015). Hemşirelerin kendi mesleklerine ilişkin metafor algıları. Sağlık ve Hemşirelik Yönetim Dergisi, 3(2), 142-151
  • Kısa, N. (2013). Araştırma görevlilerinin metaforik algıları: kim onlar? kim olmalılar?. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28, 47 – 46
  • Köroğlu, Ö., Manav, S. ve Karaca, Ç. K. (2018). Turizm rehberliği öğrencilerinin "türk mutfağı" kavramına ilişkin algılarının metaforlar yöntemi ile belirlenmesi. Sosyal ve Beşeri Bilimleri Dergisi, 10(2), 114-129.
  • Kurnaz, A. ve Kurnaz Akyurt, H. (2014). Önlisans düzeyinde eğitim alan aşçılık programı öğrencilerinin mesleki tutumlarının belirlenmesi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 32, 41-61
  • Limon, İ. ve Durnalı, M. (2018). Doktora öğrencilerinin doktora eğitimi ve öğretim üyelerine yönelik metaforik algıları. Sakarya University Journal of Education, 8(1), 26-40.
  • Maviş, F. ve Kozak, S. (1992). Meslek yüksekokullarında turizm programı ve Anadolu üniversitesi Eskişehir meslek yüksekokulu turizm otelcilik ders programı. Turizm Eğitimi Konferansı-Workshop, Yorum Basım Yayın, Ankara, ss.169-172
  • Öney, H. (2016). Gastronomi eğitimi üzerine bir değerlendirme. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 35, 193-203
  • Parın, K. (2017). Metaforlar: Hayat, anlam ve dil. Söylem Dergisi, 2(3), 149-151
  • Saban, A. (2008). Okula ilişkin metaforlar. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 55, 459-496
  • Şengül, S. ve Türkay, O. (2016). Akdeniz mutfak kültürünün gastronomi turizmi bağlamında değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4(Special issue 1), 86-99
  • Yılmaz, A. ve Tanrıverdi, H. (2017). Aşçıların meslek uyumu ve meslek algısı düzeyleri üzerine bir araştırma. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7 (2), 621-639.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ömür Alyakut 0000-0002-5517-1881

Saime Küçükkömürler Bu kişi benim 0000-0002-7893-7472

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2018
Kabul Tarihi 18 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 9 Sayı: 16

Kaynak Göster

APA Alyakut, Ö., & Küçükkömürler, S. (2018). Gastronomi Eğitimi Alan Üniversite Öğrencilerinin Mesleklerine Yönelik Metafor Algılarının Değerlendirilmesi. OPUS International Journal of Society Researches, 9(16), 823-852. https://doi.org/10.26466/opus.452139

Cited By