Araştırma Makalesi

Spor Tesisi Yöneticilerinin Tükenmişlik Düzeylerinin İş Doyum Düzeyleri İle İlişkisi

Cilt: 17 Sayı: 36 30 Nisan 2021
PDF İndir
TR EN

Spor Tesisi Yöneticilerinin Tükenmişlik Düzeylerinin İş Doyum Düzeyleri İle İlişkisi

Öz

Çalışmamızda, spor işletmeleri yöneticilerinin tükenmişlik düzeyleri ile iş tatminleri arasındaki birlikteliğin incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın evreni İstanbul bölgesinde yerel yönetimlere bağlı ve 2019 senesinde faal durumda görevde bulunan spor işletmeleri yöneticileri, örneklemini ise seçkisiz ve gönüllülük usulü ile çalışmamıza katılan 126 spor işletmeleri yöneticisi olarak görevde bulunan müdür ve müdür yardımcıları katılmaktadır. Katılımcılarımıza demografik bilgi formu, Minessota İş Doyumu Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği içeren anket formu uygulanmaktadır. Tükenmişlik alt boyutlarından duygusal tükenmişlik seviyesinin düşük düzeyde, kişisel başarı alt boyut puanının yüksek düzeyde, duyarsızlaşma alt boyutunun ise orta düzeyde olduğu görülmektedir. İş tatmini toplam puanlarına göre katılımcıların iş tatminlerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Tükenmişlik ile tükenmişlik alt faktörleriı arasında olumlu boyutta güçlü bir ilişki bulunmaktadır(p<0,05, β=0,664, β= 0,878, β =0,442). İş tatmini ile iş tatmini alt boyutları arasında da olumlu ve güçlü ilişki bulunmaktadır (p<0,05, β=0,917, β= 0,909). İş tatmini alt boyutları ile tükenmişlik alt boyutları aralarında istatistiksel bir ilişki bulunmamıştır(p>0,05) Bütün tükenmişlik puanı ile iş tatmini bütün puanları arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı çıkmamıştır (p>0.05). Sonuçlara bakıldığında, tükenmişlik ile iş doyumları arasında istatistiksel olarak bir ilişki bulunmamaktadır.

Anahtar Kelimeler

İş doyumu , tükenmişlik , spor yöneticileri

Kaynakça

  1. Akkoç, İ. ve Tunç, H. (2015). Örgüt çalışanlarının tükenmişlik düzeylerinin araştırılması: Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü örneği. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18(34), 1-21. doi:10.31795/baunsobed.645363
  2. Altay, B., Gönener, D. ve Demirkiran, C. (2010). Bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin tükenmişlik düzeyleri ve aile desteğinin etkisi. Fırat Tıp Dergisi, 15(1), 10–16.
  3. Ardiç, K. ve Polatci, S. (2008). Tükenmişlik sendromu akademisyenler üzerinde bir uygulama:GOÜ Örneği. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(2), 69-96.
  4. Bakan, H. ve Tombak, N. (2014). İdari personelin tükenmişlik düzeylerinin sosyo-demografik değişkenler açısından incelenmesi: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi örneği. The Journal of International Social Research, 7(35), 681-695.
  5. Baycan, A. (1985). An analysis of several aspects of job satisfaction between different occupational groups. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Boğaziçi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  6. Cemaloğlu, N ve Erdemoğlu Şahin, D . (2007). Öğretmenlerin mesleki tükenmişlik düzeylerinin farklı değişkenlere göre incelenmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 15 (2), 463-484
  7. Cengil, M. (2010). Din görevlileri ve Kur’an kursu öğreticilerinin tükenmişlik Düzeleri. Din Bilimleri Akademik Araştırma Dergisi, 10(1), 79-101.
  8. Çankaya, M. (2017). Özel hastane çalışanlarının tükenmişlik düzeyleri ve bir alan uygulaması. International Journal of Academic Value Studies (Javstudies), 3(9), 1-15.
  9. Eğinli, A. T. (2009). Çalışanlarda iş doyumu: kamu ve özel sektör çalışanlarının iş doyumuna yönelik bir araştırma. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 23(3), 35-52.
  10. Grimaldi Puyana, M., Pérez Villalba, M., Bernal García, A. ve Sánchez Oliver, A. J. (2018). Comparative study of job satisfaction in workers with a degree in Physical Activity and Sports Science, 18(Supplement issue 3)1380-1385

Kaynak Göster

APA
Özer, B., Abanoz, E. I., Gönener, U., & Gönener, A. (2021). Spor Tesisi Yöneticilerinin Tükenmişlik Düzeylerinin İş Doyum Düzeyleri İle İlişkisi. OPUS International Journal of Society Researches, 17(36), 2957-2974. https://doi.org/10.26466/opus.688985