Öz
Amaç: Bu çalışmada, acil servise başvuran çocuk adli olguların demografik özellikleri, başvuru özellikleri ve yönetim yaklaşımlarını değerlendirmeyi ve analiz etmeyi amaçladık.
Materyal ve Metot: 2011-2020 yılları arasında hastanemiz acil servisine trafik kazası, düşme ve şiddet nedeniyle başvuran 0-18 yaş arası toplam 518 çocuk çalışmaya dahil edildi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, başvuru nedeni, başvuru zamanı, tanısı, yaralanmanın vücut bölgesi gibi demografik bilgiler ile birlikte konsültasyon ve tedavi sonuçları çalışmaya dahil edildi.
Bulgular: Hastaların ortanca yaşı 12 (dağılım: 6-16) ve 350'si (%67,6) erkekti. Düşme nedeniyle başvuran hastalarda ortanca yaş anlamlı olarak daha düşüktü. Hastaların acil servise en sık yaz aylarında (ağustos) ve cumartesi günleri başvurduğu saptandı. En sık genel tanı; yumuşak doku yaralanması (YDY) iken (%50,6) bunu kırık ve çıkıklar (%42,1) izlemekteydi. YDY; şiddet grubunda diğerlerine göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu görüldü (her ikisi de, p<0,001). En sık yaralanan vücut bölgesi baş/boyun bölgesi (%37,8) idi ve bunu ekstremiteler izledi. En sık konsülte edilen bölüm beyin cerrahisi olarak bulundu (%39,4). Çalışmamızda mortalite oranı %4,4 idi.
Sonuç: Acil servis uzmanları için adli tıp hastalarının demografik ve klinik özellikleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmak daha etkin bir fizik muayene ve tedavi için önemlidir.