BibTex RIS Kaynak Göster

Local Democracy and Political Participation: An Empirical Study on City Councils

Yıl 2015, Cilt: 11 Özel Sayı: 2, 49 - 68, 01.12.2015

Öz

In 1992, in the city of Rio of Brazil, Rio Summit was organized in the name of finding solutions to the problems with the global scale. Based on Chapter 28 of Agenda 21, which is a document to be appeared at the end of the summit, it was decided that Local Agenda 21 are to be established and be given central position. In this respect, the states who attended both to this summit and to HABITAT II organized in Istanbul in 1996 had taken the decision of implementing Local Agenda 21s in their own countries. The city councils appeared in Turkey are pioneered by these Local Agenda 21s. City councils are still considered to be new institutions for Turkey and many municipalities have not been established them yet. Even amongst the established ones, there are councils those only appear on the paper and do not function.  Within this respect, the aim of this study is to evaluate the participation perception of the members of city councils in Marmara Region and to analyze whether the city councils are platforms to provide contribution for local democracy. In the study, firstly, parallel to the evaluation of the city councils, local democracy and political participation issues are considered to be the basis of the subject. Secondly, data concluded from the questionnaire made among the City Council Members of the Administrative Boards of all Marmara Region, is tried to be evaluated.

Yerel Demokrasi ve Siyasal Katılım: Kent Konseyleri Üzerine Ampirik Bir Araştırma

Yıl 2015, Cilt: 11 Özel Sayı: 2, 49 - 68, 01.12.2015

Öz

1992 yılında Brezilya’nın Rio kentinde dünyanın küresel ölçekli meselelerine çözüm bulmak adına Rio Zirvesi düzenlenmiştir. Bu zirve sonunda ortaya çıkmış bir belge olan Gündem 21’in içerisinde yer alan 28. bölüme istinaden Yerel Gündem 21’lerin kurulması ve uygulamalarda merkeze oturtulması kararlaştırılmıştır. Bu bağlamda bu zirveye ve 1996’da İstanbul’da gerçekleştirilen HABİTAT II (Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Konferansı) Zirvesi’ne katılan devletler Yerel gündem 21’leri kendi ülkelerinde uygulama kararı almışlardır. İşte Türkiye’de ortaya çıkan kent konseylerine kaynaklık eden oluşumlar bu Yerel Gündem 21’lerdir. Kent konseyleri Türkiye için hala yeni kurumlardır ve birçok belediyede hala kurulamamış yapılardır. Kurulanların bazılarının ise sadece kâğıt üzerinde kurumlar olduğu ortadadır. Bu minvalde, bu çalışmanın amacı, Marmara Bölgesi’ndeki kent konseyi yürütme kurulu üyelerinin, kent konseylerinin yerel demokrasiye katkı sağlayacak bir platform olup olmadığı noktasındaki algılarını belirlemektir. Çalışmada öncelikle kent konseyleriyle yakından ilişkili olan yerel demokrasi ve siyasal katılım kavramları ele alınmaktadır. Daha sonra ise Marmara Bölgesi’ndeki Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri’nin katılım algısını ölçmeye yönelik bir anket çalışmasından elde edilen bulgular tartışılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Arş.Gör. Fatih Gürses Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 11 Özel Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Gürses, A. F. (2015). Yerel Demokrasi ve Siyasal Katılım: Kent Konseyleri Üzerine Ampirik Bir Araştırma. Paradoks Ekonomi Sosyoloji Ve Politika Dergisi49-68.