Araştırma Makalesi

TÜRKİYE’DE YEREL YÖNETİMLER AKILLI ŞEHİRLER İÇİN NE KADAR HAZIR?: POLİTİKA BELGELERİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME

Sayı: 48 1 Ocak 2022
PDF İndir
TR EN

TÜRKİYE’DE YEREL YÖNETİMLER AKILLI ŞEHİRLER İÇİN NE KADAR HAZIR?: POLİTİKA BELGELERİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME

Öz

Hızlı nüfus artışı ve buna bağlı olarak artan kentsel nüfus, şehirlere “akıllı” niteliği kazandırılmasını zorunlu kılmıştır. Hem literatürde hem de pratikte akıllı şehirlere dair kısıtlı sayıda çalışma ve uygulama bulunsa da bir şehrin akıllı sayılabilmesi için birtakım kriterler öngörülmüştür. Bunlar en geniş hali ile organizasyon, politika, yasal çerçeve, teknoloji, yönetişim, insan ve toplum, ekonomi, altyapı ve doğal çevredir. Her biri akıllı şehirler için bir temel oluştururken bu çalışma organizasyon, politika ve yasal çerçeveye yerel yönetimler özelinde odaklanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, organizasyon; akıllı şehirlere dair yönetsel yapılanmalar, politika; stratejik planlardaki akıllı şehirlere dair politikalar ve yasal çerçeve; yerel yönetimleri düzenleyen yasal belgeler ve temel politika belgeleri üzerinden üç boyutlu bir inceleme yaparak Türkiye’de yerel yönetimlerin akıllı şehir konseptine ne ölçüde hazır olduğu ortaya konulmaya çalışılacaktır. Çalışmanın kapsamını coğrafi ölçeği, idari yapılanması, insan kaynağı ve sahip olduğu bütçe nedeniyle 30 büyükşehir belediyesi oluşturacaktır. Bu büyükşehirlerin en güncel stratejik planları üzerinden, nitel araştırma yöntemi kullanılarak NVivo programı üzerinden oluşturulan kelime ağaçları ile analizler yapılacaktır. Analizler sonucunda ulusal ve yerel düzeyde, geleceğin konsepti olan akıllı şehirler için Türkiye’de yerel yönetimlerin ne ölçüde hazır olduğu tespit edilmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 5393 sayılı Belediye Kanunu (2005). Resmî Gazete Sayı: 25874.
  2. Aksoğan, M. ve Çalış̧ Duman, M. (2018). “Akıllı Şehı̇r Uygulamaları: Malatya Örneği” Smart City. 1.Uluslararası Battalgazi Multi Disiplinler Çalışmalar Kongresi Tam Metin Kitabı Cilt 1. Malatya, Türkiye, 7-9 Aralık 2018. İKSAD, 185.
  3. Albino, V., Dangelico, M. R., & Berardi, U. (2015). “Smart Cities: Definitions, Dimensions, Performance, and Initiatives”. Journal of Urban Technology, 22(1), 3– 21.
  4. Bakıcı, T., Almirall, E., ve Wareham, J. (2012). “A Smart City Initiative: The Case of Barcelona”. Journal of the Knowledge Economy, 4(2), 135–148.
  5. Baraçlı, H., (2017), “İBB’nin Akıllı Şehir İstanbul Projesi Kapsamında Yürüttüğü Çalışma ve Uygulamalar”, İTÜ Vakıf Dergisi, 77, 44-50.
  6. Bellamy, C., Taylor, J. (1998). "Introduction: Exploiting IT in Public Administration: Towards the Information Polity?" Public Administration, 72, 1-12.
  7. Bettleheim, C. (1967). Studies in the Theory of Planning. Bombay: Asia Publishing House.
  8. Bilici, Z. ve Babahanoğlu, V. (2019). “Akıllı Kent Uygulamaları ve Konya Örneği”. Akademik Yaklaşımlar Dergisi, 9 (2), 124-139.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kamu Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2022

Gönderilme Tarihi

23 Mayıs 2021

Kabul Tarihi

13 Ağustos 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Sayı: 48

Kaynak Göster

APA
Nohutçu, A., & Akpınar, A. (2022). TÜRKİYE’DE YEREL YÖNETİMLER AKILLI ŞEHİRLER İÇİN NE KADAR HAZIR?: POLİTİKA BELGELERİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 48, 1-21. https://doi.org/10.30794/pausbed.941342
AMA
1.Nohutçu A, Akpınar A. TÜRKİYE’DE YEREL YÖNETİMLER AKILLI ŞEHİRLER İÇİN NE KADAR HAZIR?: POLİTİKA BELGELERİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME. PAUSBED. 2022;(48):1-21. doi:10.30794/pausbed.941342
Chicago
Nohutçu, Ahmet, ve Aydın Akpınar. 2022. “TÜRKİYE’DE YEREL YÖNETİMLER AKILLI ŞEHİRLER İÇİN NE KADAR HAZIR?: POLİTİKA BELGELERİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 48: 1-21. https://doi.org/10.30794/pausbed.941342.
EndNote
Nohutçu A, Akpınar A (01 Ocak 2022) TÜRKİYE’DE YEREL YÖNETİMLER AKILLI ŞEHİRLER İÇİN NE KADAR HAZIR?: POLİTİKA BELGELERİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 48 1–21.
IEEE
[1]A. Nohutçu ve A. Akpınar, “TÜRKİYE’DE YEREL YÖNETİMLER AKILLI ŞEHİRLER İÇİN NE KADAR HAZIR?: POLİTİKA BELGELERİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME”, PAUSBED, sy 48, ss. 1–21, Oca. 2022, doi: 10.30794/pausbed.941342.
ISNAD
Nohutçu, Ahmet - Akpınar, Aydın. “TÜRKİYE’DE YEREL YÖNETİMLER AKILLI ŞEHİRLER İÇİN NE KADAR HAZIR?: POLİTİKA BELGELERİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 48 (01 Ocak 2022): 1-21. https://doi.org/10.30794/pausbed.941342.
JAMA
1.Nohutçu A, Akpınar A. TÜRKİYE’DE YEREL YÖNETİMLER AKILLI ŞEHİRLER İÇİN NE KADAR HAZIR?: POLİTİKA BELGELERİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME. PAUSBED. 2022;:1–21.
MLA
Nohutçu, Ahmet, ve Aydın Akpınar. “TÜRKİYE’DE YEREL YÖNETİMLER AKILLI ŞEHİRLER İÇİN NE KADAR HAZIR?: POLİTİKA BELGELERİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 48, Ocak 2022, ss. 1-21, doi:10.30794/pausbed.941342.
Vancouver
1.Ahmet Nohutçu, Aydın Akpınar. TÜRKİYE’DE YEREL YÖNETİMLER AKILLI ŞEHİRLER İÇİN NE KADAR HAZIR?: POLİTİKA BELGELERİ ÜZERİNDEN BİR İNCELEME. PAUSBED. 01 Ocak 2022;(48):1-21. doi:10.30794/pausbed.941342

Cited By


by-nc-nd.eu.svg  Bu dergide yer alan çalışmalar Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.