Çörek otu (Nigella sativa), Ranunculaceae familyasına ait otsu bir bitkidir. Çörek otu tohumları tatlılar, içecekler ve ekmek, lavaş, poğaça, simit gibi unlu mamüllerde kullanılmaktadır. Çok sayıda hastalığı tedavi etmek ve önlemek için geleneksel ve modern tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu bitkinin tohumları, sabit ve uçucu yağlar ile alkaloidler, proteinler, saponin ve diğer kimyasal bileşenleri içerir. Biyolojik özelliklerin çoğu, uçucu yağın önemli bir bileşeni olan ve sabit yağda bulunan timokinondan kaynaklanır. Birçok araştırmacı bu yağın farmakolojik özelliklerini incelemektedir. Yapılan çalışmalar, çörek otu yağının iltihaplanma, kanser, karaciğer bozuklukları ve diğer hastalıklara karşı etkili olduğunu göstermektedir. Bu bilimsel araştırmalar ve sonuçlarına göre, insanlarda pek çok hastalığın tedavisinde çörek otu bitkisinin potansiyel kullanımının desteklendiği görülmektedir.
Black Cumin (Nigella sativa) is a herbaceous plant which belongs to the Ranunculaceae family. The seeds of black cumin have been used in some foods such as confectionery, drinks and bakery products. It’s widely used in traditional and modern medicine to treat and prevent a high number of diseases. The seeds of this plant contain fixed and essential oils as well alkaloids, proteins, saponin, and other chemical components. Most biological properties result from thymoquinone, a major component of the essential oil and present in fixed oil. Many researchers are interested in studying the pharmacological properties of this oil, and have shown its effect against inflammation, cancer, hepatic disorders and other diseases. A huge number of studies support the potential use of this plant in human therapy.
Nigella Sativa Traditionnal Medicine Thymoquinone Pharmacological Properties
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri, Geleneksel, Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Tıp |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2023 |
Gönderilme Tarihi | 22 Haziran 2022 |
Kabul Tarihi | 31 Ekim 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 1 |
Anka Tıp Dergisi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Anka Tıp Dergisi Budapeşte Açık Erişim Deklarasyonu’nu imzalamıştır.