Azerbaijan and Georgia, two of the three states that make up the South Caucasus, support peace and stability. The third state Armenia, on the other hand, deals the greatest blow to the stability and peace in the region by applying an occupation policy directly to one of these two states and indirectly to the other. As of the writing of this article, Armenia has seized more than 20 percent of the territory of the Azerbaijan Republic as a result of the occupation.
In Georgia, acts by Armenians have posed a threat to the territorial integrity of this state in two ways. First, the Armenians, together with the Abkhaz, fought against the Georgian state. Second, Armenians from time to time make territorial claims in the Samtskhe-Javakheti region of Georgia, where they live as a community.
Armenia and related actors, which include diaspora Armenians living around the world (including those living in the region after the collapse of the USSR), have been making various efforts to disrupt Azerbaijani-Georgian relations since the restoration of the independence of the South Caucasus states. The actors working to disrupt the Azerbaijani-Georgian relations can be listed as follows:
- Representatives of the Armenian state and government;
- Embassy of Armenia in Georgia;
- Media of Armenia;
- Pro-Armenian media representatives abroad;
- Sources of information of Armenian origin operating in Georgia;
- Armenian organizations operating in Georgia;
- Armenian Diaspora organizations;
- Population of Armenian origin in Georgia;
- Armenian Apostolic Church in Georgia;
- Pro-Armenian politicians and scientists living abroad.
The breakdown of bilateral relations will cause economic and political losses for both Azerbaijan and Georgia, and allow Armenia to capitalize on these losses. For these reasons, the current state of relations between the two countries must be maintained and further developed, and provocations must be ignored and resolutely prevented.
Institute of Law and Human Rights of ANAS
Güney Kafkasya'yı oluşturan üç devletten ikisi olan Azerbaycan ve Gürcistan barış ve istikrarı desteklemektedir. Üçüncü devlet olan Ermenistan ise, bu iki devletten birine doğrudan, diğerine dolaylı olarak işgal politikası uygulayarak bölgedeki istikrar ve barışa en büyük darbeyi vurmaktadır. Ermenistan, işgal sonucunda Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarının yüzde 20'den fazlasını ele geçirmiştir.
Gürcistan'da Ermenilerin eylemleri bu devletin toprak bütünlüğüne iki şekilde tehdit oluşturmaktadır. Birincisi, Ermeniler Abhazlarla birlikte Gürcistan devletine karşı savaşmışlardır. İkincisi, Ermeniler zaman zaman topluluk olarak yaşadıkları Gürcistan'ın Samtshe-Cavahetya bölgesinde toprak taleplerinde bulunmaktadır.
SSCB'nin dağılmasından sonra bölgede yaşayanlar da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanında yaşayan diaspora Ermenilerini de içeren Ermenistan ve ilgili aktörler, Güney Kafkasya devletlerinin bağımsızlığından bu yana Azerbaycan-Gürcistan ilişkilerini bozmak için çeşitli çabalar göstermektedir. Azerbaycan-Gürcistan ilişkilerini bozmaya çalışan unsurları şu şekilde sıralanabilir:
- Ermenistan devleti ve hükümeti temsilcileri;
- Gürcistan'daki Ermenistan Büyükelçiliği;
- Ermenistan medyası;
- Yurtdışında Ermeni yanlısı medya temsilcileri;
- Gürcistan'da faaliyet gösteren Ermeni kökenli medya organları;
- Gürcistan'da faaliyet gösteren Ermeni örgütleri;
- Ermeni Diasporas örgütleriı;
- Gürcistan'ın Ermeni kökenli nüfusu;
- Gürcistan'daki Ermeni Apostolik Kilisesi;
- Yurtdışında yaşayan Ermeni yanlısı siyasetçiler ve bilim insanları.
İkili ilişkilerin bozulması hem Azerbaycan hem de Gürcistan için ekonomik ve siyasi kayıplara neden olacak ve Ermenistan'ın bu kayıplardan yararlanmasına olanak sağlayacaktır. Bu nedenlerle iki ülke arasındaki ilişkilerin mevcut durumu sürdürülmeli ve daha da geliştirilmeli, provokasyonlara geçit verilmemeli ve kararlılıkla önlenmelidir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Political Science |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 7, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Issue: 42 |