Bu makale, popüler müziğin biyokültürel analizine odaklanarak, müzik biliminin disiplinlerarası bir yaklaşımını sunar. Müziğin biyoloji, psikoloji, sinirbilim ve karmaşıklık bilimi gibi alanlarla bütünleşmesini sağlayarak, müzikal tercihlerin ardındaki sosyal ve biyolojik süreçleri inceler. Makale, müziği yalnızca bir kültürel fenomen olmaktan öte, biyolojik boyutlarıyla ele alır ve biyokültürel yaklaşımı kullanarak, biyolojik ve kültürel etmenlerin karşılıklı etkileşiminin altını çizer. Bu çerçevede, popüler müzikteki benzerliklerin ve tekrar eden motiflerin üretim ve seçim süreçlerindeki etkileri, bireylerin müzikteki tanıdık unsurlara olan yatkınlıkları ile ilişkilendirilir ve bu bağlamda önemli hipotezler geliştirilir. Araştırmanın metodolojisi, nitel ve nicel veri analizlerinin birleşimini içerir, bilişsel ve biyolojik süreçlerin müzik tercihleriyle olan etkileşimini derinlemesine inceler. Ayrıca, benzerliklerin müzik endüstrisindeki stratejik kullanımını ve ekonomik verileri, endüstrinin dinamiklerini anlamak amacıyla değerlendirir. Bulgular, popüler müzik eserleri arasındaki benzerliklerin ve tekrar eden motiflerin, eserlerin yapısını ve dinleyiciler üzerindeki etkisini belirleyen kritik unsurlar olduğunu ortaya koyar. Bu bulgular, biyokültürel hipotezler ile desteklenir ve bilimsel araştırmalara dayanarak, zaman içinde ve farklı müzik türleri arasında bu benzerliklerin nasıl etkileşime girdiği analiz edilir. Çalışma, müzikal eserlerin tasarımı ve pazarlamasında dinleyici kitlesinin bilgi ve beklentilerinin önemini vurgular ve bu bilgilerin stratejik kullanımının müzik endüstrisinin başarısında kritik bir rol oynadığını gösterir. Sonuç olarak, makale, müzikolojinin geleneksel yaklaşımlarının ötesine geçerek, müziğin biyolojik, ekolojik ve sosyal yönlerinin entegrasyonunun önemini vurgular. Araştırma, besteleme, düzenleme, yayımlama, tüketme ve popüler müzik eserlerini pazarlama süreçlerine yenilikçi bir bakış açısı getirmeyi hedefler. Bu karmaşık sistem temelinde yükselen bilimler arası kapsamlı bakış açısı, gelecekteki müzikoloji çalışmalarında ve müzik endüstrisinin çeşitli alanlarında uygulanabilecek stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunacak, müzikal eserlerin daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlayacak yenilikçi yaklaşımlar sunar. Bu çalışma, müzik biliminin ve endüstrisinin geleceğine yönelik önemli bir adım olarak hem akademik hem de uygulamalı alanlarda yeni araştırmalar için temel oluşturur.
biyokültür karmaşık sistemler popüler müzik sistematik müzikoloji biyomüzikoloji
This article adopts an interdisciplinary approach in musicology to present a biocultural analysis of popular music. The research concentrates on the interaction between biological and cultural factors, examining the similarities in the production and selection processes of popular music and hypothesizing about these similarities’ influence on production and selection principles. The study aims to integrate musicology with disciplines like biology, psychology, neuroscience, and complexity science by exploring the interplay of cognitive and biological processes behind musical preferences.
The research methodology is a synthesis of qualitative and quantitative data analyses. It delves into the interaction of cognitive and biological processes with musical preferences and the strategic use of similarities in popular music production. Economic data is also examined to understand the dynamics of the music industry. The findings reveal that similarities and recurring motifs among popular music works are significant elements that determine their structure and impact on listeners. Biocultural hypotheses for these similarities are supported with references to scientific studies. The study also investigates how these similarities interact over time and across different music genres. The article highlights the importance of audience knowledge and expectations in the design and marketing of musical works. The research presents a comprehensive approach to music and biocultural interactions, emphasizing the relationships between the cultural and biological dimensions of music in complex systems and underlining the necessity of interdisciplinarity in musicology. It aims to provide new perspectives on the role of music in human experience, encompassing the entire process from the production to the consumption of future musical works. The article details the decision mechanisms behind musical preferences from a biocultural perspective, including the social and biological interactions of music. It examines how individuals’ musical preferences are shaped by the interplay of cognitive and biological processes, focusing on how these processes affect tendencies towards familiar musical elements. In conclusion, the article goes beyond traditional approaches in musicology, emphasizing a necessary orientation towards integrating the biological, ecological, and social aspects of music. The research aims to bring a new perspective to the processes involved in composing, arranging, publishing, consuming, and marketing popular musical works.
popular music complexity systems bioculture biomusicology systematic musicology
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Müzik Algısı, Müzik Performansı, Müzik Teorileri, Müzikoloji ve Etnomüzikoloji, Müzik (Diğer) |
Bölüm | Orijinal araştırma |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Mart 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Mart 2024 |
Gönderilme Tarihi | 4 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 2 Ocak 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 12 Sayı: 1 |
Yazarlarımızın editöryal süreçlerin aksamaması için editöryal emaillere 3 gün içinde yanıt vermeleri gerekmektedir.