Research Article

Kronik Miyeloid Lösemili Hastalarda Sitogenetik Analiz ve RT-PCR Tekniği ile Philadelphia Kromozomu ve BCR-ABL Füzyon Geninin Saptanması

Volume: 4 Number: 2 June 21, 2021
TR EN

Kronik Miyeloid Lösemili Hastalarda Sitogenetik Analiz ve RT-PCR Tekniği ile Philadelphia Kromozomu ve BCR-ABL Füzyon Geninin Saptanması

Abstract

Amaç: Çalışmamızda 25 KML (Kronik Miyeloid Lösemi) hastasında Sitogenetik Analiz ve RT-PCR (Reverse Transcriptase Polymerase Chain Reaction) Tekniği ile Ph (Philadelphia) kromozomu ve BCR-ABL füzyon geninin saptanması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza dahil edilen hastalardan kemik iliği veya kan örnekleri alındı. RNA izolasyon kiti kullanılarak periferik kan, kemik iliği ve hücre hattından total RNA izolasyonu yapıldı. RNA saflığı spektrofotometre ile ölçülerek, çalışma için uygun saflıkta RNA’ lar seçildi. Random hekzamer primerleri ve reverse transkriptaz enzimi kullanılarak mRNA’ dan cDNA sentezi gerçekleştirildi. Hedef DNA oligonukleotid primerler kullanılarak iki basamaklı Nested PCR yöntemi ile çoğaltıldı. K562 hücre hattı pozitif kontrol olarak, distile su negatif kontrol olarak kullanıldı. PCR ürünleri ethidium bromide ile boyanmış agaroz jelde yürütülerek, jel görüntüleme sisteminde görüntülendi. Sitogenetik analiz için kemik iliği materyalinden 24 saatlik hücre kültürü yapıldı. Preparatlara G-Bantlama yapılarak mikroskobik incelemeleri gerçekleştirildi.

Bulgular: Çalışmamıza 10 kadın, 15 erkek hasta dahil edildi. Hasta grubunun yaş ortalaması 53,24 olarak hesaplandı. PCR sonuçlarına göre; M-BCR/ABL 5 hastada negatif, 20 hastada pozitifti. Sitogenetik analizde her hasta preparatında 20 metafaz alanı incelendi. 5 hastada üreme gerçekleşmedi. 5 hastada 46,XY karyotip, 1 hastada 46,XX karyotip, 9 hastada 46,XY t (9;22) (q34, q11) karyotip, 5 hastada 46,XX (9;22) (q34;q11) karyotipi saptandı. Sitogenetik analizde üreme olmayan ve Ph kromozomu negatif olan hastalar moleküler analiz ile incelendi. 6 hastada M-BCR/ABL pozitif tespit edildi. Sonuçlarımıza göre M-BCR/ABL oranı 20/25 (% 80), Ph kromozom pozitifliği oranı % 80 olarak bulundu.

Sonuç: KML hastalığında teşhis ve tedavide yanıtın izlenmesinde sitogenetik analiz ile daha hızlı ve daha duyarlı RT-PCR tekniği birlikte uygulanarak sonuçlar irdelenmiştir.

Keywords

References

  1. 1.Rowley JD. The Philadelphia chromosome translocation. A paradigm for understanding leukemia. Cancer 1990;15;65(10):2178-84.
  2. 2.Rowley JD. Chromosome abnormalities in leukemia and lymphoma. Ann Clin Lab Sci 1983;13(2):87-94.
  3. 3.Drexler HG, MacLeod RA, Uphoff CC. Leukemia cell lines: in vitro models for the study of Philadelphia chromosome-positive leukemia. Leuk Res 1999;23(3):207-15.
  4. 4. Abdullah MA, Amer A, Nawaz Z, Abdullah AS, Al-Sabbagh A, Kohla S, Nashwan AJ, Yassin MA. An uncommon case of chronic myeloid leukemia with variant cytogenetic. Acta Biomed 2018:3;89(3-S):28-32.
  5. 5.Kang ZJ, Liu YF, Xu LZ, Long ZJ, Huang D, Yang Y, Liu B, Feng JX, Pan YJ, Yan JS. Liu Q. The Philadelphia chromosome in leukemogenesis. Chin J Cancer 2016;27;35-48.
  6. 6.Hagemeijer A. Chromosome abnormalities in CML. Baillieres Clin Haematol 1987;1(4):963-81.
  7. 7.Barnes DJ, Melo JV. Cytogenetic and Molecular Genetic Aspects of Chronic Myeloid Leukaemia. Acta Haematol 2002;108:180–202.
  8. 8.Costello R, Bouabdallah R, Sainty D, Gastaut JA, Gabert J. Chronic myeloid leukemia, biological aspects. Rev Med Interne 1996;17(3):213-23.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Clinical Sciences

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 21, 2021

Submission Date

January 27, 2021

Acceptance Date

April 17, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 4 Number: 2

APA
Altıntaş, N., Aşçı, M., Sarıca, Ö., Miskioğlu, M., & Kızıldağ, S. (2021). Kronik Miyeloid Lösemili Hastalarda Sitogenetik Analiz ve RT-PCR Tekniği ile Philadelphia Kromozomu ve BCR-ABL Füzyon Geninin Saptanması. Journal of Advanced Research in Health Sciences, 4(2), 1-6. https://izlik.org/JA86CD48XC
AMA
1.Altıntaş N, Aşçı M, Sarıca Ö, Miskioğlu M, Kızıldağ S. Kronik Miyeloid Lösemili Hastalarda Sitogenetik Analiz ve RT-PCR Tekniği ile Philadelphia Kromozomu ve BCR-ABL Füzyon Geninin Saptanması. Journal of Advanced Research in Health Sciences. 2021;4(2):1-6. https://izlik.org/JA86CD48XC
Chicago
Altıntaş, Nuray, Mustafa Aşçı, Özge Sarıca, Mine Miskioğlu, and Sefa Kızıldağ. 2021. “Kronik Miyeloid Lösemili Hastalarda Sitogenetik Analiz Ve RT-PCR Tekniği Ile Philadelphia Kromozomu Ve BCR-ABL Füzyon Geninin Saptanması”. Journal of Advanced Research in Health Sciences 4 (2): 1-6. https://izlik.org/JA86CD48XC.
EndNote
Altıntaş N, Aşçı M, Sarıca Ö, Miskioğlu M, Kızıldağ S (June 1, 2021) Kronik Miyeloid Lösemili Hastalarda Sitogenetik Analiz ve RT-PCR Tekniği ile Philadelphia Kromozomu ve BCR-ABL Füzyon Geninin Saptanması. Journal of Advanced Research in Health Sciences 4 2 1–6.
IEEE
[1]N. Altıntaş, M. Aşçı, Ö. Sarıca, M. Miskioğlu, and S. Kızıldağ, “Kronik Miyeloid Lösemili Hastalarda Sitogenetik Analiz ve RT-PCR Tekniği ile Philadelphia Kromozomu ve BCR-ABL Füzyon Geninin Saptanması”, Journal of Advanced Research in Health Sciences, vol. 4, no. 2, pp. 1–6, June 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA86CD48XC
ISNAD
Altıntaş, Nuray - Aşçı, Mustafa - Sarıca, Özge - Miskioğlu, Mine - Kızıldağ, Sefa. “Kronik Miyeloid Lösemili Hastalarda Sitogenetik Analiz Ve RT-PCR Tekniği Ile Philadelphia Kromozomu Ve BCR-ABL Füzyon Geninin Saptanması”. Journal of Advanced Research in Health Sciences 4/2 (June 1, 2021): 1-6. https://izlik.org/JA86CD48XC.
JAMA
1.Altıntaş N, Aşçı M, Sarıca Ö, Miskioğlu M, Kızıldağ S. Kronik Miyeloid Lösemili Hastalarda Sitogenetik Analiz ve RT-PCR Tekniği ile Philadelphia Kromozomu ve BCR-ABL Füzyon Geninin Saptanması. Journal of Advanced Research in Health Sciences. 2021;4:1–6.
MLA
Altıntaş, Nuray, et al. “Kronik Miyeloid Lösemili Hastalarda Sitogenetik Analiz Ve RT-PCR Tekniği Ile Philadelphia Kromozomu Ve BCR-ABL Füzyon Geninin Saptanması”. Journal of Advanced Research in Health Sciences, vol. 4, no. 2, June 2021, pp. 1-6, https://izlik.org/JA86CD48XC.
Vancouver
1.Nuray Altıntaş, Mustafa Aşçı, Özge Sarıca, Mine Miskioğlu, Sefa Kızıldağ. Kronik Miyeloid Lösemili Hastalarda Sitogenetik Analiz ve RT-PCR Tekniği ile Philadelphia Kromozomu ve BCR-ABL Füzyon Geninin Saptanması. Journal of Advanced Research in Health Sciences [Internet]. 2021 Jun. 1;4(2):1-6. Available from: https://izlik.org/JA86CD48XC