Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Uluslararası yayın etkinliklerinin performansı: Türkiye’de ‘Fizyoloji’ alanı çalışmaları

Yıl 2019, Cilt: 6 Sayı: 2, 136 - 141, 30.06.2019

Öz

Giriş ve Amaç: Dünyanın bilim alanında başı çeken ülkeleri tarafından uluslararası bilimsel dergilerde yayınlanan ve atıf alan yayınları temel alarak hazırlanan indeksler yükseköğretim kurumları ve ülkeler tarafından bilimsel performansı değerlendirmede kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada bibliyometrik analiz yöntemi kullanılarak uluslararası yayın etkinliklerinin performansı değerlendirilerek, Türkiye’de fizyoloji alanında yapılan çalışmaların yayın-atıf sayılarının ve bilimsel performanslarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bununla birlikte, fizyoloji bilim dalında en çok çalışmanın yapıldığı üniversiteler, belirlenen yıllar arasında yayınlanan makale sayıları derlenerek ülkemizin fizyoloji bilim dalına katkıları ve bu alanlardaki gelişmelerin mevcut akademik ilerleyiş, yönetmeliklerce belirlenen gidişat ile paralelliğini ortaya koymak amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Thomson Reuters tarafından geliştirilen Web of Science veri tabanında 1984-2019 aralığında konu olarak fizyoloji seçilerek makaleler listelenmiştir. Ülke olarak Türkiye seçilmiş ve bu başlıktaki yayın ve atıflar taranmıştır. Bu yıllar arasında Web of Science üzerinden “analyze result ve create citation report” fonksiyonları kullanılarak üniversiteler, yayınlar ve atıf sayıları bulunmuştur.
Bulgular: Listeden Türkiye haricindeki üniversiteler çıkarıldığında 1.117 makaleye ulaşılmıştır. 1.117 yayına ait toplam atıf sayısı 14.804 olarak bulunmuştur. Bu atıfların yalnızca %1,05’i kendi kendilerine yapılan atıflardan oluştuğu görülmüştür. 
Sonuçlar: 1.117 yayın içerisinden en çok atıf alan ilk 10 çalışma listelenmiştir. Türkiye genelinde fizyoloji bilim dalı ile ilişkili olarak en çok yayına sahip ilk 3 üniversite; İstanbul Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi olarak belirlenmiştir. Dünya genelinde fizyoloji bilim dalı ile ilişkili olarak yapılan çalışmalar değerlendirildiğinde en çok çalışma yapan ilk 3 ülke sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Almanya iken Türkiye bu sıralamada 26. ülke olarak yer almıştır. Sağlık bilimleri alanında yapılan tüm çalışmalara bakıldığında ise fizyoloji bilim dalının 2. sırada yer alarak çok sayıda yayına konu olduğu görülmüştür. Oluşturulan akademik teşvik ve destek programlarının, akademik yükselme basamağı olan doçentlik sınav yönetmeliğinde yapılan değişikliklerin ve yurtdışında değişim programlarına katılıp ardından ülkemize geri dönüp çalışmalarını sürdüren araştırmacılarımızın bu artışta etkili olduğu değerlendirilmektedir.

Kaynakça

  • Referans1. Mehmet Zeki Ak, Ahmet Gülmez, Türkiye’nin Uluslararası Yayın Performansının Analizi. Akademik İncelemeler Dergisi 2006; 1:1
  • Referans2. T.C. Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı
  • Referans3. Altan ONAT, Tıbba Ülkemizden Hangi Alanlarda ve Makalelerle Katkıda Bulunuldu? Marmara Medical Journal 2011;24:156-61
  • Referans4. WebofKnowledge (http://apps.webofknowledge.com/summary.do?product=WOS&doc=1&qid=3&SID=E6GQd9OXMpE7NzaOrmB&search_mode=AdvancedSearch&update_back2search_link_param=yes)

Performance of international publication activity: ‘Physiology’ field studies in Turkey

Yıl 2019, Cilt: 6 Sayı: 2, 136 - 141, 30.06.2019

Öz

Introduction and Objectives: The indexes prepared by the leading countries of the world in scientific journals and published in international scientific journals are used by the higher education institutions and countries to evaluate the scientific performance. This study evaluated the performance of the international publication bibliometnc activity using this method of analysis of post-reference field in Turkey in the physiology studies was to determine the number and scientific performance. In addition, it is aimed to reveal the contributions of our universities to the physiology branch and the current academic progress of the developments in these fields and their parallelism with the course determined by the regulations.
Materials and Methods: The Web of Science database developed by Thomson Reuters in the range of 1984-2019 was selected as the subject of physiology and articles were listed. Turkey was chosen as a country and publications on this topic and citations were screened. During these years, universities, publications and citation numbers were found by using, “analyze result and create citation report” functions via Web of Science.
Findings: When universities except Turkey are removed from the list, 1117 articles have been attained. The total number of citations of 1,117 publications was 14,804. Only 1.05% of these citations were attributed to their own references.
Results: Top 10 most cited studies were listed in 1,117 publications. Top three universities which have most publications about physiology in Turkey are Istanbul University, Hacettepe University and Ankara University. Top three countries which have most studies about physiology are United States, Britain and Germany, respectively. Although Turkey is in 26th place in the list. When we look at all the studies in the field of health sciences, it is seen that the physiology branch is in the 2nd place and it is the subject of many publications. It is evaluated that the academic encouragement and support programs, the amendments of the associate professorship examination regulations and our researchers, who continue their studies by returning back to our country after participating in the exchange programs abroad are effective in this increase.

Kaynakça

  • Referans1. Mehmet Zeki Ak, Ahmet Gülmez, Türkiye’nin Uluslararası Yayın Performansının Analizi. Akademik İncelemeler Dergisi 2006; 1:1
  • Referans2. T.C. Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı
  • Referans3. Altan ONAT, Tıbba Ülkemizden Hangi Alanlarda ve Makalelerle Katkıda Bulunuldu? Marmara Medical Journal 2011;24:156-61
  • Referans4. WebofKnowledge (http://apps.webofknowledge.com/summary.do?product=WOS&doc=1&qid=3&SID=E6GQd9OXMpE7NzaOrmB&search_mode=AdvancedSearch&update_back2search_link_param=yes)
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Ahu Pakdemirli

Hanife Ecenur Meço

Aslıhan Karadağ Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2019
Kabul Tarihi 5 Nisan 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Pakdemirli, A., Meço, H. E., & Karadağ, A. (2019). Uluslararası yayın etkinliklerinin performansı: Türkiye’de ‘Fizyoloji’ alanı çalışmaları. Sağlık Akademisyenleri Dergisi, 6(2), 136-141.
INDEX: “Index Copernicus, EBSCO Central & Eastern European Academic Source, EBSCO CINAHL,EuroPub, Sobiad, Asos Index, Turk Medline, Google Sholar, Dergipark,Türkiye Atıf Dizini ve Araştırmax...




Creative Commons License


Sağlık Akademisyenleri Dergisi  Creative Commons Attribution 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmaktadır.