Doğa ve Sanat Ekeseninde Farklı Yaklaşımlar
Öz
Doğada sanatın tarihi, Fransa’da ve İspanya’da bulunan yaklaşık 25.000 yıllık mağara resimlerine, M.Ö 2000 dolaylarında birkaç aşamada inşa edilen Stonehenge gibi megalitik taş yapılara ve bunun gibi sayısız örneğe kadar uzanır. Doğadan esinlenme, bütün kültürlerin temelinde yatar ve birçok sanat uygulamasının kaynağıdır. Ancak tarihsel süreçte karşımıza çıkan bu örneklerin yapılış amaçları inanç geleneklerine bağlı olarak büyü, korunma, avlanma, doğayı taklit gibi olgulardır. Bazı uygulamaların yapılış amaçları ise hala gizemini korur niteliktedir.
1960 sonrasında dönemin sosyal yapısında meydana gelen değişimle beraber, galeri ve kurumlar için sergi nesneleri üretmeyi reddetmek amacıyla ortaya çıkan sanatsal hareket- lerin devamında sanat-doğa arasındaki ilişki de farklı bir boyut kazanmaya başlamıştır. Açık alanlarda yapılan çalışmalar, farklı amaçsal ayrım noktalarına göre “Yer Sanatı”, “Arazi Sanatı”, “Yeryüzü Sanatı”, “Çevresel Sanat”, “Ekosanat”, “Ekolojik Sanat” gibi üst başlıklar altında tanımlanmıştır. Bu başlıklar, doğada açık alanları kullanmaktan, doğal materyallerin kullanımına, çevresel farkındalığı arttırmaya, restorasyon, geri dönüşüm, yenilenme, mekana özgü projelere kadar farklı uygulamaları içermektedir.
Bu çalışma kapsamında, net çizgilerle ayrılamayan bu uygulamalardan çevresel duyarlılıkla üretilmiş ve amacı doğaya farkındalık yaratmak olanlar ile ekolojik sorunlara köklü çözüm önerileri sunan, disiplinlerarası işbirliğine dayanan bilimsel projeler arasındaki farkın vurgulanması hedeflenmektedir. Özellikle “Çevresel Sanat” ve “Ekolojik Sanat” uygulamaları amaç ve malzeme bütünlüğü açısından iki örnek sanatçı çalışmaları üzerinden ele alınacaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- A.TİBERGHİEN, Gilles(1995); Land Art, Princeton Architectural Press, New York, ISBN- 1-56898-040-X
- BİANCO, A.(2000); Ecological art and ethics. Retrieved March 11, http://ecologicalart.org/ecartandet.html, 30.07.2011
- CARRUTHERS, Beth(2006); Mapping the Terrain of Contemporary Ecoart Practice and Collaboratıon, Art in Ecology- A Think Tank on Arts and Sustainability
- GABLİK, Suzi(1998); The Nature of Beauty in Contemporary Art, in: New Renaissance Magazine, Vol. 8, No. 1
- STREWLOW Heike, PRİGANN
- Herman(2004); Ecological Aesthetics Art in Environmental Design: Theory and Practice,
- Birkhauser-Publishers for Architecture, Basel, Berlin, Boston
- KARAVİT, Caner(2008); Doğadaki İz: Yeryüzü Sanatı, Telos Yayıncılık,
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
2 Haziran 2013
Gönderilme Tarihi
12 Şubat 2013
Kabul Tarihi
17 Nisan 2013
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2013 Cilt: 4 Sayı: 4