Etik İlkeler ve Yayın Politikası

ETİK İLKELER
Sağlık ve Sosyal Refah Araştırmaları Dergisi yayın etiği konusunda COPE (Committee on Publication Ethics) ve ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tarafından belirlenen yayın etiği ilke, standart ve tavsiyelerini gözetmektedir. Buna göre kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de buna dahildir. Yayın etiği kapsamında tüm paydaşların özetle aşağıdaki etik sorumlulukları taşıması beklenmekte olup, her türlü etik vakası COPE kuralları gereğince değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
Yazarların Etik Sorumlulukları:
• Yazarlar dergiye gönderdikleri makaleleri başka bir yerde yayınlamamış ya da yayınlanmak üzere göndermemiş olmalıdır.
• Yazarlar makalelerinde kullandıkları tüm alıntılara kaynak göstermiş olmalıdır.
• Yazarlar makalenin kendi çalışmaları olduğunu, hiçbir şekilde intihal yapmadıklarını, intihalden doğan tüm sorumlulukların kendilerine ait olduğunu, bu konuda derginin hiçbir sorumluluğunun olmadığını beyan etmiş olmaktadır.
• Yazarlar makaleye bilimsel katkı verdiklerini garanti etmeli ve tüm yazarların makale üzerinde eşit sorumluluğa sahip olduğu bilinmelidir.
• Sorumlu yazar makalede adı geçen tüm ortak yazarların yayına ve ortak yazar olarak adlandırılmaya razı olduğunu garanti etmelidir. Çalışmaya önemli katkılar sağlayan tüm kişiler ortak yazar olarak adlandırılmalıdır. Bunun dışındaki kişilere teşekkür kısmında yer verilmelidir.
• Yazarlar gönderdikleri çalışmaları destekleyen kuruluşları, finansal kaynakları veya çıkar çatışmasını beyan etmekle yükümlüdür.
• Yazarlar gerekli görülmesi halinde makalede yer alan veri setlerine ulaşım imkânı sağlamalıdır.
• Yazarlar dergide yayımlanmak üzere gönderilen makaleleri araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlamış olmalıdır. Yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Hakemlerin Etik Sorumlulukları:
• Araştırmayı incelemek için yeterli nitelikte olmayan veya makaleyi hızlı bir şekilde değerlendirmesinin imkânsız olacağını bilen seçilmiş herhangi bir hakem, editöre bu durumu bildirmeli ve inceleme sürecinden mazurunu istemelidir.
• Hakemler kendilerine ulaşan makaleleri gizli tutmak ve hakemlik sürecinden elde ettikleri bilgileri kişisel menfaatleri için kullanmamakla yükümlüdürler.
• Hakemler raporlarını veya makale hakkındaki bilgileri başkalarıyla paylaşmamalıdırlar ve editörün izni olmadan yazarlarla doğrudan iletişim kurmamalıdırlar.
• Hakemler makaledeki potansiyel etik meseleler konusunda özenli olmalı ve bunları editörün dikkatine sunmalıdır. Buna, değerlendirmedeki makale ile hakemin kişisel bilgi sahibi olduğu herhangi başka bir yayınlanmış çalışma arasındaki özlü benzerlik ve örtüşme dâhildir.
• Hakemlik nesnel bir şekilde yapılmalıdır. Yazarlara dair kişisel eleştirilerde bulunulmamalı, değerlendirmeler yapıcı, dürüst ve kibar olmalıdır.
• Hakemler yazarlarından herhangi biriyle rekabetçi, işbirlikçi veya başka türlü bir ilişki veya bağlantıdan kaynaklanabilecek potansiyel bir çıkar çatışmasına sahip olduğu bir makaleyi değerlendirmeyi kabul etmeden önce editöre danışmalıdır.
Editör Kurulunun Etik Sorumlulukları:
• Dergide hangi makalelerin yayınlanacağına karar vermek editör kurulunun sorumluluğundadır. Yazarların makalelerini değerlendiren editör kurulu; ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, dini inanç, etnik köken, vatandaşlık ya da politik felsefelerinden bağımsız olarak değerlendirme yapmalıdır. Alınacak karar, makalenin doğruluğu, geçerliliği ve önemi ile derginin kapsamının uygunluğuna dayanmalıdır. İftira, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili mevcut yasal gereklilikler de dikkate alınmalıdır.
• Editör veya herhangi bir editör kurulu üyesi, ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemler, diğer editör danışmanları ve yayıncılardan başka kimseye bir makale hakkında bilgi ifşa etmemelidir.
• Sunulan bir makalede açıklanan yayınlanmamış malzemeler, yazarın açık yazılı izni olmaksızın editörün veya editör kurulunun kendi araştırmalarında kullanılmamalıdır.
YAYIN POLİTİKASI
1. Sağlık ve Sosyal Refah Araştırmaları Dergisi Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez yayımlanan uluslararası, çift kör hakemli ücretsiz ve açık erişimli bir e-dergidir.
2. Sağlık ve sosyal refah, Sağlık ekonomisi, Sağlık yönetimi, halk sağlığı, Sağlık turizmi, Sağlık politikaları ve Sağlık kurumları yönetimi alanlarını ilgilendiren tüm konularda hazırlanmış araştırma makaleleri ve derleme makaleler gönderilebilir. Dergide yayımlanan derleme makale sayısı toplam makale sayısının % 25’ini geçemez.
3. Dergiye gönderilen makalelerden değerlendirme ücreti ve başvuru ücreti alınmamaktadır.
4. Dergiye makale gönderen bir yazarın üst üste iki sayıda ve aynı yıl içerisinde birden fazla sayıda makalesi yayımlanamaz. Dolayısıyla dergide yayımlanması için birden fazla makale gönderen yazarlar bu kuralı kabul etmiş sayılmaktadır.
5. Makaleler Türkçe veya İngilizce dillerinde yazılmış olmalıdır.
6. Makaleler web sayfamızdan elde edilebilecek dergi makale şablonu kullanılarak hazırlanmalıdır. Makaleler yazım derginin yazım kurallarına uygun bir şekilde hazırlanarak DergiPark sistemi üzerinden gönderilmelidir. Makaleler ile birlikte tüm yazarlar tarafından imzalanarak hazırlanmış Makale Başvuru Formunun da sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Yazarlar; unvanlarını, görev yaptıkları kurumları, iletişim bilgilerini ve ORCID bilgilerini sisteme eksiksiz bir şekilde eklemelidir. DergiPark sistemi üzerinden makale gönderemeyen yazarlar hsmcpr07@hotmail.com adresine mail atarak teknik destek alabilirler.
7. Dergide yayımlanmak üzere gönderilen makaleler araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlanmış olmalıdır. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney ve görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmadan çalışmanın ne zaman yapıldığına bakılmaksızın etik kurul izin belgesi istenmektedir. Yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Dolayısıyla etik kurul izin belgesi gerektirdiği halde bu belgeyi göndermeyen makaleler değerlendirmeye alınmayacak ve reddedilecektir.
8. Dergiye gönderilen makalelerde araştırmacıların katkı oranı beyanına, varsa destek ve teşekkür beyanına ve çatışma beyanına yer verilmelidir.
9. Dergiye gönderilen bir makale ön kontrol, değerlendirme ve yayın süreci şeklinde üç aşamadan geçmektedir. Yazarlar makaleyi gönderdikten sonra sadece ön kontrol aşamasında DergiPark sistemi üzerinden makaleyi geri çekebilirler. Diğer aşamalarda makalenin yazarlar tarafından geri çekilmesi mümkün değildir. Süreç makalenin kabul edilmesi veya reddedilmesi şeklinde tamamlanmak suretiyle sona erecektir.
10. Dergide yayımlanmak üzere gönderilen makaleler ilk olarak ön kontrol aşamasından geçirilmektedir. Bu aşama, makale gönderildiği tarihten itibaren en geç 30 gün içerisinde tamamlanmaktadır. Bu aşamada makalenin derginin yayın ilkelerine, yazım kurallarına, yayın etiği kurallarına ve bilimsellik şartlarına uygun olarak hazırlanıp hazırlanmadığı kontrol edilmektedir. Yapılan değerlendirme çerçevesinde makalenin hakem değerlendirme sürecine geçebileceği, hakem değerlendirme sürecine geçebilmesi için belirtilen eksikliklerin giderilmesi gerektiği veya hakem değerlendirme sürecine alınması ve yayınlanmasının uygun olmadığı kararı verilebilmektedir. Makaleye ilişkin hakem değerlendirme sürecine geçebilmesi için belirtilen eksikliklerin giderilmesi gerektiği kararı verilirse yazarlar tarafından en geç 30 gün içerisinde bu eksikliklerin tamamlanması gerekmektedir. Aksi durumda makalenin değerlendirme süreci sonlandırılacak ve makale reddedilecektir.
11. Dergide yayımlanmak üzere gönderilen makaleler ön kontrol aşamasında Turnitin intihal programlarından geçirilmektedir. Benzerlik indeksi oranı % 20’den yüksek olan makaleler değerlendirme sürecine alınmadan reddedilmektedir. Makaleye ilişkin intihal değerlendirmesi dergi tarafından yapılacak olup, yazarların herhangi bir intihal raporu göndermesine gerek bulunmamaktadır. Çalışmalarını gönderen yazarlar; makalede hiçbir şekilde intihal yapmadığını, intihalden doğan tüm sorumlulukların kendilerine ait olduğunu, bu konuda derginin hiçbir sorumluluğunun olmadığını beyan etmiş olmaktadır.
12. Ön kontrol aşamasından sonra makaleler değerlendirme aşamasına geçmektedir. Değerlendirme aşamasının başında makaleler editör kurulu veya yayın kurulu tarafından kalitesi, özgünlüğü ve bilime katkısı açısından incelenmekte ve en geç 10 gün içerisinde makalenin hakem değerlendirme sürecinin başlamasına veya hakem değerlendirme sürecine alınmadan reddedilmesine karar verilmektedir.
13. Makalenin hakem değerlendirme süreci başlayabilir kararından sonra ise makale içerik ve biçim açısından incelenmek üzere en az iki hakeme (çift kör hakeme) gönderilmektedir. Makaleyi değerlendiren hakemlerin kimlikleri hakkında yazarlara, makalenin kime ait olduğu konusunda da hakemlere bilgi verilmemektedir. Makale, hakemlerine gönderildikten sonra makaleleri değerlendirip değerlendiremeyeceği kararını en geç 10 gün içerisinde vermeleri, değerlendirmeyi kabul ettikleri takdirde 30 günlük süre içerisinde değerlendirme raporlarını göndermeleri istenmektedir. Verilen sürede geri dönüş yapmayan hakemlere uyarıda bulunularak en fazla iki defa olmak üzere 10’ar günlük ek süre verilmektedir. Hakemin verilen ek sürelerde de geri dönüş yapmaması durumunda makaleye yeni bir hakem atanmaktadır. Hakemler ilk tur değerlendirmesini tamamladıktan sonra ikinci ve üçüncü tur değerlendirmelere ihtiyaç duyarsa yukarıda belirtilen süreler tekrar baştan işlemektedir.
14. Hakemlerden gelen değerlendirme raporları doğrultusunda makalenin yayınlanmasına, yazardan düzeltme istenmesine ya da makalenin reddedilmesine karar verilecektir. Yazardan düzeltme istenmesi durumunda, düzeltmenin en geç 1 ay içerisinde yapılarak dergimize ulaştırılması gerekmektedir. Aksi durumda makalenin değerlendirme süreci sonlandırılacak ve makale reddedilecektir.
15. Hakem raporlarından biri olumlu, diğeri olumsuz olduğu takdirde, editör kurulu makaleyi üçüncü bir hakeme gönderebilir veya hakem raporları çerçevesinde makalenin reddedilmesine karar verebilir. Dolayısıyla dergiye gönderilen bir makalenin yayımlanabilmesi için en az iki ayrı hakemden olumlu görüş alması gerekmektedir.
16. Değerlendirme aşamasından başarıyla geçen makaleler kabul edilerek yayın süreci aşamasına geçmektedir. Yayın süreci aşamasında makaleler; geliş tarihi, makale türü ve yayın dili dikkate alınarak editör kurulu kararına göre yayın sürecine alınmaktadır. Bu aşamada her ne sebeple olursa olsun makalelerin yayım sürecini öne çekmeye ilişkin yazarların istekleri dikkate alınmamaktadır. Bu anlamda Sağlık ve Sosyal Refah Araştırmaları Dergisi belli bir sayıda yayımlanmak için makale kabul etmemekte, yazarlar istedikleri zaman dergiye makale gönderebilmektedir.
17. Yayın süreci aşamasında, makalenin yayınlanma sırası geldiğinde dizgi ve mizanpaj işlemleri başlamaktadır. Dizgi ve mizanpaj işlemleri bittikten sonra makale kontrol amaçlı son bir kez yazarlarına gönderilmektedir. Yazardan gelecek geri dönüşten sonra makaleler mizanpaj editörümüzün son kontrolünden geçecek ve makaleye varsa DOI numarası verilerek yayın süreci başlayacaktır. Yazarlar kontrollere ilişkin belirtilen süre içinde geri dönüş yapmadıkları takdirde editör kurulu kararıyla makale bir sonraki sayıya kaydırılacak veya mevcut haliyle yayımlanacaktır.
18. Dergide yayımlanan makalelerdeki görüşler derginin görüşleri değildir ve tüm sorumluluk yazarlarına aittir. Dergide yayımlanan makalelerin yazarlarına nakit olarak telif ücreti ödenmemektedir.
19. Sağlık ve Sosyal Refah Araştırmaları Dergisi, Açık Erişim politikasını benimsemiş bir e-dergi olup, Budapeşte Açık Erişim Girişimi (BOAI) tanımına uygun olarak hakem değerlendirmesinden geçmiş bilimsel çalışmaların, internet aracılığıyla; finansal, yasal ve teknik engeller olmaksızın, serbestçe erişilebilir, okunabilir, indirilebilir, kopyalanabilir, dağıtılabilir, basılabilir, taranabilir, tam metinlere bağlantı verilebilir, dizinlenebilir, yazılıma veri olarak aktarılabilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir olmasını kabul etmektedir. Yazarlar ve telif hakkı sahipleri bütün kullanıcıların ücretsiz olarak erişim olanağına sahip olduğunu kabul ederler. Makaleleri kabul edilen yazarlar telif hakkının korunması ve Creative Commons Attribution License altında bulunan derginin haklarının korunması için çalışmalarında yer alan bilgilerin referans gösterilerek paylaşılmasını kabul etmiş sayılırlar.
20. Yayın ilkelerine uygun olmayan makalelerin başvuruları kabul edilmeyecektir. Eksiklikleri sonradan tespit edilen makalelerin ise hangi aşamada olduğuna bakılmaksızın değerlendirme süreci sonlandırılacak ve makale reddedilecektir.

Hakemlik Süreci Kuralları
Değerlendirme Esasları
1) Daha önce yayınlanmamış veya başka bir dergide yayınlanmak üzere inceleme aşamasında olmayan ve her yazarın onayladığı yazılar değerlendirmeye kabul edilir.
2) Gönderilen ve ön kontrolü yapılan yazılar Turnitin yazılımı kullanılarak intihal açısından taranır.
3) Sağlık ve Sosyal Refah Araştırmaları Dergisi çift kör inceleme süreci yürütmektedir. Tüm yazılar öncelikle editör tarafından dergiye uygunluk açısından değerlendirilecektir. Uygun görülen yazılar, yazının bilimsel kalitesinin değerlendirilmesi için en az iki bağımsız uzman hakeme gönderilir.
4) Baş Editör, yazıları yazarların etnik kökeni, cinsiyeti, milliyeti, dini inancı ve siyasi felsefesinden bağımsız olarak değerlendirir. Yayınlanmak üzere gönderilen yazıların adil, çift kör hakem değerlendirmesinden geçmesini sağlar.
5) Baş editör, yazarlar, editörler ve hakemler arasında çıkar çatışmalarına izin vermez.
6) Yazıların kabulü veya reddi ile ilgili nihai karardan editör sorumludur. Editörün kararı nihaidir.
7) Editörler, kendileri veya aile üyeleri veya meslektaşları tarafından yazılan yazılar veya editörün ilgi duyduğu ürün veya hizmetler hakkındaki kararlarda yer almazlar. Bu tür gönderimler derginin tüm olağan prosedürlerine tabidir.
Hakemler, gönderilen yazılarla ilgili tüm bilgilerin, yazı yayınlanana kadar gizli kalmasını sağlamalı ve yazar tarafından herhangi bir telif hakkı ihlali veya intihal tespit etmeleri durumunda editöre rapor vermelidir.
Hakem, makaleyi inceleme konusunda kendisini yeterli görmüyorsa veya zamanında geri bildirimde bulunamayacak gibi görünüyorsa, editörü bilgilendirmeli ve kendisini değerlendirme sürecine dahil etmemesini talep etmelidir.
İnceleme süreci sırasında editör, değerlendirmeye gönderilen yazıların yazarların özel mülkiyeti olduğunu ve bunun ayrıcalıklı bir iletişim olduğunu hakemlere açıkça belirtmelidir. Hakemler ve yayın kurulu üyeleri makaleleri başka kişilerle tartışamaz. İncelemeyi yapanların kimliklerinin gizli tutulmasına özen gösterilmelidir.

Değerlendirme süreci
Hakemlik Tipi Çift Kör
Çift Körleme: İntihal kontrolünden sonra uygun görülen yazılar baş editör tarafından özgünlük, metodoloji, ele alınan konunun önemi ve dergi kapsamına uygunluk açısından değerlendirilir. Editör, yazıların adil bir çift-kör incelemeden geçmesini sağlar ve yazının şekil şartlarını sağlaması halinde, yazıyı Türkiye'den ve/veya yurt dışından en az iki hakemin değerlendirmesine sunar ve hakemler gerekli görürse, yazarlar tarafından gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra makalenin yayına alınmasını onaylarlar.
Yayın Öncesi İnceleme Zamanı
Yazar-Hakem Etkileşimleri: Editörler, hakemler ve yazarlar arasındaki tüm etkileşimlere aracılık eder.
İnceleme Süresi: Sağlık ve Sosyal Refah Araştırmaları Dergisi'nde değerlendirilmek üzere hakem sürecine kabul edilen araştırma makaleleri için ilk karara kadar geçen süre yaklaşık 60 gündür.
İntihal Kontrolü: Evet -Turnitin intihalleri önlemek için makaleleri tarar.
Her Makaleyi Değerlendiren Hakem Sayısı: İki ila üç
İzin Verilen Süre: 10 gün. Bu süre 5 gün eklenerek uzatılabilir.
Karar: Makalenin Editör tarafından yayına kabul edilebilmesi için en az iki hakemin kabul kararı vermesi gerekir.
Etik İhlalden Şüpheleniliyor: Hakemler, araştırmada veya yayında suistimalden şüphelenirlerse Editörü bilgilendirmelidir. Baş Editör, COPE tavsiyeleri doğrultusunda gerekli aksiyonların alınmasından sorumludur.
Baş Editör, araştırma makalesini teslim edildiği gün inceler ve makalenin daha fazla değerlendirilmeye değer olduğunu düşünmesi halinde, tekrar incelenmek üzere Editör Yardımcısına gönderir. Araştırma makaleleri için editör yardımcısı genellikle her makaleyi baştan sona okur. Tüm yazılar için 60 gün içinde bir karara varmayı hedefliyoruz ancak genellikle ilk karar, teslimden sonraki birkaç gün içinde verilir. Sağlık ve Sosyal Refah Araştırmaları Dergisi'nin çalışma için doğru dergi olduğunu düşünmüyorsak, yazarlara, çalışmalarını gecikmeden başka bir yere gönderebilmeleri için derhal bilgi veririz. Bu aşamada olağan reddedilme sebepleri özgünlüğün yetersiz olması ve konunun dergi kapsamı dışında olmasıdır.
Araştırma makalenizin bir sonraki adımı Yayın Kurulu toplantımızdır. Üyeler makalenizi okuyacak ve önemini, özgünlüğünü ve bilimsel kalitesini tartışacaklar. Araştırma makaleleri için editoryal kararlar alırken esas olarak araştırma sorusuna odaklanırız. Makalenin konusu dergi kapsamına uygun, güncel ve önemli olsa bile, araştırma sorusu yoksa makaleyi reddedebiliriz. Tabii ki, makale ciddi kusurlara sahipse reddedilecektir. Taslak toplantısına katılan herkesin başlangıçta ilgili çatışan çıkarlarını beyan etmesi istenir ve önemli çatışan çıkarları olan herkes, taslak tartışılırken ya odadan çıkar ya da (ilgilerinin niteliğine ve kapsamına bağlı olarak) en son konuşur.
Makaleniz Sağlık ve Sosyal Refah Araştırmaları Dergisi'ne uygunsa bölüm editörü makalenizi iki dış hakeme gönderir. Hakemler, nihai kararı verecek olan editörlere tavsiyelerde bulunur. Hakemlerden raporlarını teyit etmelerini ve gönderdiğimiz yazıyla ilgili çıkar çatışmalarını beyan etmelerini rica ediyoruz. Nihai karar, dış hakem değerlendirme süreçlerinin ardından Genel Yayın Yönetmeni tarafından verilir.
Bazı makaleler, ciddi araştırma suistimallerinden şüphelenilmesi durumunda Sağlık ve Sosyal Refah Araştırmaları Dergisi'nin etik editörü ve editörün uygun göreceği üçüncü kişiler tarafından da incelenebilir.
Tüm yazılar için, teslim tarihinden itibaren 60 gün içerisinde yayına ilişkin nihai karara varmayı hedefliyoruz. Eğer revizyona tabi bir yayın önerirsek, genellikle yazarlardan bir sonraki ay içinde makalelerini gözden geçirip yüklemelerini isteriz.
Sağlık ve Sosyal Refah Araştırmaları Dergisi, okuyuculara ve yazarlara olan bağlılığının bir parçası olarak makalelere açık erişim sağlamaktadır. Tüm makalelerimize çevrimiçi olarak ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz.
Yayınlanan makalenizde herhangi bir hata fark ederseniz, lütfen baş editöre e-posta gönderin; editör, düzeltme yapılıp yapılamayacağını size bildirecektir.

Editör Personelinin Çalışmalarına İlişkin Hakemlik Süreci Esasları
Sağlık ve Sosyal Refah Araştırmaları Dergisi editörleri tarafından yazılan başyazılar ve analiz makaleleri, dış hakem değerlendirmesinden geçmez. Orijinal araştırma makaleleri en az iki dış hakeme kör hakem olarak gönderilir. Bu süre zarfında editörlerin görevleri askıya alınır.

Yazarların Sorumlulukları
Yazar araştırma ve yayın kurallarına uymak zorundadır.
Yazar aynı çalışmayı birden fazla dergide yayınlama girişiminde bulunmamalıdır.
Yazar, makalenin yazımında yararlandığı eserleri kaynakçada belirtmelidir.

Editörün Sorumlulukları
Editör, yazarların etnik kökenine, cinsiyetine, uyruğuna, dini inançlarına veya siyasi görüşlerine bakılmaksızın makaleleri bilimsel içerik açısından değerlendirir.
Editör, yayınlanmak üzere gönderilen yazıların adil bir şekilde çift-kör hakem değerlendirmesini yapar ve gönderilen yazılarla ilgili tüm bilgilerin yayınlanmadan önce gizli tutulmasını sağlar.
Editör, hakemlere yazıların gizli olduğunu ve bunun ayrıcalıklı bir etkileşim olduğunu bildirir. Hakemler ve yayın kurulu yazıları başkalarıyla tartışamaz. Hakemlerin anonimliği sağlanmalıdır. Bazı durumlarda editör, belirli bir noktayı açıklığa kavuşturmak için bir hakemin değerlendirmesini diğer hakemlerle paylaşabilir.
Editör, yayının içeriğinden ve genel kalitesinden sorumludur. Gerektiğinde düzeltme notu vermek veya geri çekilmek de kendisinin sorumluluğundadır.
Editör, yazarlar, editörler ve hakemler arasında herhangi bir çıkar çatışmasına izin vermez. Yalnızca hakem atama konusunda tam yetkiye sahip olup, yazıların dergide yayımlanmasıyla ilgili nihai karardan Yayın Kurulu sorumludur.

Hakemlerin Sorumlulukları
Hakemlerin araştırmayla, yazarlarla ve/veya araştırmayı finanse edenlerle ilgili herhangi bir çıkar çatışması olmamalıdır.
Hakemlerin değerlendirmeleri objektif olmalıdır.
Hakemlerin kullandığı dil ve üslup yazarı rahatsız etmemelidir.
Hakemler, gönderilen yazılara ilişkin tüm bilgilerin, yazı yayınlanana kadar gizli kalmasını sağlamalıdır.
Hakemler, inceledikleri çalışmalarda telif hakkı ihlali veya intihal fark ederlerse bunu editöre bildirmelidirler.
Bir makaleyi inceleme konusunda yetersiz hisseden veya incelemeyi kendisine ayrılan sürede tamamlayamayacağını hisseden hakem, değerlendirme sürecinden çekilmelidir.
İnceleme sürecinde hakemlerin aşağıdaki noktaları dikkate alması beklenir: Makale yeni ve önemli bilgiler içeriyor mu / Özet, makalenin içeriğini açık ve doğru bir şekilde tanımlıyor mu / Metodoloji tutarlı ve anlaşılır bir şekilde tanımlanmış mı / Yorumlar ve bulgularla desteklenen sonuçlar / Alandaki diğer çalışmalara yeterli referans var mı / Dil kalitesi yeterli mi?

Ön İnceleme ve İntihal Taraması
Yazı, editör tarafından derginin editoryal kurallarına, akademik yazım kurallarına ve APA 7 Atıf Sistemine uygunluk açısından incelenir ve Turnitin kullanılarak intihal açısından taranır. Ön inceleme en fazla 30 gün içerisinde tamamlanır. İntihal benzerlik oranı %20'den az olmalıdır. Benzerlik oranı %1 olmasına rağmen alıntı ve alıntılar düzgün yapılmazsa yine de intihal söz konusu olabilir. Bu bakımdan alıntı ve alıntı kurallarının yazar tarafından bilinmesi ve dikkatle uygulanması gerekmektedir:
Alıntı/Alıntı: Kaynağın ilgili kısmı nokta ve virgüllere dokunulmadan aynen alınmışsa, alıntı yapılan kısım “çift tırnak içinde verilir” ve sonunda 1 no.lu dipnot verilerek kaynak belirtilir. Doğrudan alıntı yapılan metinde yer alan alıntılar 'tek tırnak' kullanılarak yazılır. Doğrudan alıntı yapılan kısım üç satırdan uzun (kırk kelimeden fazla) ise ayrı bir paragrafta gösterilir. Uzun alıntıların ana metinden ayırt edilebilmesi için normal metin boyutundan bir küçük puntoyla yazılması ve satır başında paragrafın tamamının soldan girintili yazılması tercih edilmelidir. Doğrudan alıntılarda anlamı değiştirmemek kaydıyla bazı kelime, cümle ve paragraflar çıkarılabilir. Çıkarılan kısımların yerine elipsler (...) yerleştirilir. Bir kaynaktan aynen alıntılanan kısmın "çift tırnak içine" alınmadan yazılması ve sonuna sadece kaynağın yazılmasıyla yetinilmesi doğru değildir. Bu kurallara uyulmadığı takdirde yazar yayın etiğini ihlal etmekle (İntihal) suçlanabilir.
Alan Editörü İncelemesi
Ön İnceleme ve İntihal Taraması aşamasını geçen makale, ilgili alan editörü tarafından sorunlu ve akademik dil ve üslup açısından incelenir. Bu inceleme maksimum 30 gün içerisinde tamamlanır.

Hakemlik Süreci (Akademik Değerlendirme)
Yazı, alan editörü tarafından incelendikten sonra, konuyla ilgili doktora tezi, kitabı veya makalesi olan en az iki dış hakeme gönderilir. Hakem süreci çift kör hakemlik çerçevesinde gizlilik içerisinde yürütülür. Hakemden, makale hakkındaki görüş ve düşüncelerini çevrimiçi hakem formunda belirtmesi veya bunu en az 150 kelimelik bir açıklama ile gerekçelendirmesi istenir. Yazarın, hakemin görüşlerine katılmaması durumunda görüşlerine itiraz etme ve savunma hakkı verilmiştir. Alan editörü gizliliği koruyarak yazar ve hakem arasındaki karşılıklı iletişimi sağlar. Her iki hakem raporunun da olumlu olması halinde yazı, yayınlanmak üzere teklifle birlikte Yayın Kurulu'na sunulur. İki hakemden birinin olumsuz görüşü olması halinde yazı üçüncü bir hakeme gönderilir. Çalışmalar en az iki hakemin olumlu kararı ile yayınlanabilir. Kitap ve sempozyum incelemeleri ile doktora tez özetlerinin yayınlanmasına en az iki iç hakemin (ilgili alan editörleri ve/veya yayın kurulu üyeleri) değerlendirmesi sonucunda karar verilir.

Düzeltme Aşaması
Hakemlerin inceledikleri metinde düzeltme yapılmasını talep etmeleri halinde ilgili raporlar yazara gönderilir ve çalışmasını düzeltmesi istenir. Yazar düzeltmeleri Word programında "Değişiklikleri İzle" özelliği açıkken yapar veya metindeki değişiklikleri kırmızı renkle belirtir. Yazar, düzeltilen metni alan editörüne iletir.

Alan Düzenleyici Kontrolü

Alan editörü, yazarın metinde istenen düzeltmeleri yapıp yapmadığını kontrol eder.

Hakem Kontrolü
Hakem, yazarın metinde istenen düzeltmeleri yapıp yapmadığını kontrol eder.

Türkçe Dil Kontrolü (Türkçe Makale ve Genişletilmiş Türkçe Özet için)
Hakem sürecinden geçen yazılar, Türkçe Editörü ve Baş Editör tarafından incelenir ve gerekiyorsa yazardan yazının redaksiyonunu yapması istenir. İnceleme süreci maksimum 15 gün içerisinde tamamlanır.

İngilizce Dil Kontrolü (İngilizce Makale ve Genişletilmiş İngilizce Özet için)
Türkçe dil kontrolünden geçen yazılar İngilizce Editörü tarafından incelenir ve gerekirse yazardan düzeltmeler istenir. İngilizce editörün inceleme süreci maksimum 15 gün içerisinde tamamlanır.

Yayın Kurulu İncelemesi
Teknik, akademik ve dilsel incelemelerden geçen yazılar Yayın Kurulu tarafından incelenerek yayımlanıp yayımlanmayacağına, yayımlanacaksa hangi sayıda yer alacağına karar verilir. Kurul oy çokluğuyla karar verir. Eşitlik halinde nihai karar editörün kararı lehine verilir.

Dizgi ve Mizanpaj Aşaması
Yayın Kurulu tarafından yayımlanmasına karar verilen yazılar dizgiden geçirilir, yayına hazır hale getirilir ve inceleme için yazarına gönderilir. Bu aşama maksimum 15 gün sürer.

Ulusal ve Uluslararası İndekslere Veri Gönderimi
Yayınlanan sayının verileri 15 gün içerisinde ilgili indekslere gönderilir.


Bu dergide yayınlanan tüm çalışmalar, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 (CC BY-NC 4.0 ) International License kapsamında lisanslanmıştır. 

Bu lisansın bir kopyasını görüntülemek için http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ adresini ziyaret edin.