Özet: Bu çalışmada glikoz, früktoz, sükroz, 1-kestoz, Orafti P95, früktoz+1-kestoz, früktoz+nistoz, sükroz+1-kestoz, sükroz+nistoz, glikoz+1-kestoz, glikoz+nistoz ve glikoz+früktoz+1-kestoz içeren farklı de Man, Rogosa ve Sharpe sıvı besiyeri (MRS Broth) ortamlarında Lactobacillus acidophilus bakterisinin büyümesi incelenmiştir. Çalışma sonuçları, Lactobacillus acidophilus bakterisinin frükto-oligosakkarit karışımlarını metabolizleyebildiği ve bunlar arasında 1-kestozu tercih ettiğini göstermektedir. Çalışmada nistozun glikoz, früktoz veya sükrozla kombine edildiği ortamlarda bakteri büyümesinde olumlu bir etki gözlenmemiştir. Dolayısıyla bakterinin nistozu metabolizleyemediği sonucuna varılmıştır. En iyi üçlü kombinasyon olarak öngörülen glikoz+früktoz+sükroz içeren MRS Broth ortamında, ikili kombinasyonlara göre bakteri büyümesinde inhibisyon elde edilmiştir. Sonuç olarak, frükto-oligosakkarit karışımlarından en iyi metabolizlenebilen bileşenin 1-kestoz olduğu, en az hidrolizlenebilen bileşenin ise nistoz olduğu belirlenmiştir. Frükto-oligosakkarit metabolizlenmesi sonucunda üretilen organik asit tür ve miktarları ise ODTÜ Merkez Laboratuarı'nda YPSK ile analizlenmiş ve 6,1 mg/ml laktik asit, 3,3 mg/ml propiyonik asit ve 3,1 mg/ml bütirik asit olarak belirlenmiştir.
Frükto-oligosakkarit prebiyotik probiyotik Lactobacillus acidophilus organik asit
Abstract: In this research, the growth of Lactobacillus acidophilus
bacteria in different medium of MRS Broth containing glucose, fructose,
sucrose, 1-kestose, Orafti P95, fructose+1-kestose, fructose+nystose,
sucrose+1-kestose, sucrose+nystose, glucose+1-kestose, glucose+nystose,
or glucose+fructose+1-kestose was investigated. The results showed that
Lactobacillus acidophilus bacteria can metabolize fructooligosaccharide
mixtures, and preferentially uses 1-kestose. When nystose was combined
with glucose,
fructose or sucrose, no positive effect was observed on the growth.
Thus, it was concluded that the bacteria cannot metabolize nystose. The
predicted best triple combination of MRS-Broth containing
glucose+fructose+1-kestose was inhibited the growth in comparison of
double combinations. 1-kestose
was found the best usable fructooligosaccharide compound whereas nystose
was the least. Organic acid types and amounts that were produced after
the consumption of fructo-oligosaccharides was analyzed by HPLC in
Central Laboratory of METU, and it was found that 6.1 mg/mL lactic acid,
3.3 mg/mL
propionic acid and 3.1 mg/ml butyric acid were produced by the bacteria.
Fructo-oligosaccharide prebiotic probiotic Lactobacillus acidophilus organic acid
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kimya Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Haziran 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 7 Sayı: 1 |