Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

PREVALENCE OF SELF-REPORTED MUSCULOSKELETAL SYMPTOMS IN TEACHERS

Yıl 2011, Cilt: 2 Sayı: 2, 58 - 64, 17.11.2011

Öz

Objective: The aim of this study was to determine the profile of musculoskeletal disorders (MSD) in a sample of teachers in Turkey.
Methods: Each teacher (n=531) was asked to complete the self-administered questionnaire, composed of two parts (demographic and work practice characteristics). Also, standardized Nordic questionnaire (NMQ-general section) was used to collect data on musculoskeletal symptoms (ache, pain, or discomfort) from different regions of the body.
Results: It was defined that the teachers reported respectively MSD symptoms at lower back, upper back, neck and shoulders. Female gender and older age were associated with an increased prevalence of neck, lower back and upper extremity symptoms. A more years in work practice was found to increase the risk of neck and lower back symptoms. The exercise habits were positively associated with neck and upper extremity symptoms, while weekly working hours was not associated with pain or discomfort of all regions.
Conclusion: Our results showed that pain and discomfort symptoms of different body regions appear to be common among teachers. The mechanical factors such as working in awkward posture and writing with the elevated arm on the board alone or in combination with personal factors may be responsible for MSD symptoms.
Keywords: musculoskeletal symptoms, teachers, questionnaire

ÖĞRETMENLERİN KENDİ BİLDİRİMLERİNE DAYALI KAS-İSKELET SİSTEMİ SEMPTOMLARININ PREVELANSI

Yıl 2011, Cilt: 2 Sayı: 2, 58 - 64, 17.11.2011

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki öğretmenler örnekleminde kas-iskelet sistemi rahatsızlık profilini belirmekti.
Yöntem: Her bir öğretmenden (n=531) iki parçadan oluşan (demografik ve çalışma pratiği karakteristikleri) kendi kendilerine uygulayacakları anketi doldurmaları istendi. Aynı zamanda, farklı vücut bölgelerine ait kas-isklet sistemi rahatsızlıkları (ağrı, acı ya da rahatsızlık hissi) ile ilgili veri toplamak için standardize Nordic Anketi'nin genel bölümü kullanıldı.
Sonuçlar:Öğretmenlerin en fazla kas-iskelet sistemi rahatsızlık semptomları bildirdikleri vücut bölgeleri sırasıyla bel, üst sırt, boyun ve omuz bölgeleriydi. Kadın cinsiyeti ve ilerlemiş yaşın; boyun, bel ve üst ekstremite semptomlarının artmış prevelansı ile ilişkili olduğu bulundu. Meslekteki çalışma yılı artışının bel ve boyun semptomları riskini artırdığı belirlendi. Egzersiz alışkanlığı ile boyun ve üst ekstremite semptomları arasında pozitif bir ilişki bulunurken, haftalık çalışma saati ile herhangi bir bölgedeki ağrı ve rahatsızlık arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Tartışma: Bu çalışmanın sonuçları öğretmenler arasında farklı vücut bölgelerine ait ağrı ve rahatsızlık semptomlarının yaygın olduğunu göstermiştir. Uygunsuz postürlerde çalışma ve tahtaya yazı yazma gibi mekanik faktörler tekbaşına veya bu mekanik faktörlerin kişisel faktörleriyle kombinasyonu kas-iskelet sistemi semptomlarından sorumlu olabilir.
Anahtar sözcükler : kas-iskelet sistemi semptomları, öğretmenler, anket

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ferdi Başkurt

Zeliha Başkurt

Nihal Gelecek

Yayımlanma Tarihi 17 Kasım 2011
Gönderilme Tarihi 20 Haziran 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

Vancouver Başkurt F, Başkurt Z, Gelecek N. PREVALENCE OF SELF-REPORTED MUSCULOSKELETAL SYMPTOMS IN TEACHERS. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2011;2(2):58-64.

Cc-by-nc-nd-icon-svg

Creative Commons Attribution 4.0 International License 

Atıf gereklidir, ticari olmayan amaçlarla kullanılabilir ve değişiklik yapılarak türev eser üretilemez.