Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

HEMŞİRELİK HİZMETLERİ YÖNETİMİNDE PROFESYONELLİK, ETİK DAVRANIŞLAR, LİDERLİK VE TEKNOLOJİNİN ETKİSİ

Yıl 2021, Cilt: 3 Sayı: 2, 134 - 148, 31.12.2021

Öz

Dünya çapında ekonomi, siyasi, kültür, sağlık, sosyal hayat ve teknolojik değişimler birçok alanda etkili olmuştur. Dünyada, sağlığın geliştirilmesi amacıyla sağlık hizmetleri yönetim anlayışında eski paradigmalar giderek önemini kaybetmekte, yeni fikirler, yeni görüşler ve yeni yaklaşımlar hakim olmaya başlamaktadır. Sağlık yöneticileri en iyi hizmeti sunabilmek için çağın gerektirdiği, yenilikçi düşünce, çözüm odaklı etik davranışlar ve liderlik tarzları geliştirmesi gerekmektedir. Bu derlemenin amacı teknolojik gelişmelere paralel olarak hemşirelik hizmetleri yönetiminde liderlik özellikleri ve etik davranışın önemi irdelenmiştir. Bu yüzden hemşirelik mesleğinin gelecekle kucaklaşması için bilimselleşme sürecinde yer alan postmodern ve modern düşünceleri mesleğine uyarlaması gerekmektedir. Ülkenin, toplumun ve hemşirelerin gereksinimlerini dikkate alarak sağlık hizmet sunumunun iyileştirilmesine yönelik bilimsel araştırmalar sonuçlarına göre kanıta dayalı uygulamalardaki başarı birinci derecede etkin rollere sahip hemşirelik yönetimiyle mümkündür.

Kaynakça

  • Alan, H. ve Yıldırım, A., (2016), “Hemşirelerin İş Yaşam Kalitesi ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi”, Sağlık ve Hemşirelik Yönetimi Dergisi, 2(3): 86-98.

LEADERSHİP CHARACTEİSTİC and ETHİCAL BEHAVİORS in NURSES SERVİCES MANAGEMENT

Yıl 2021, Cilt: 3 Sayı: 2, 134 - 148, 31.12.2021

Öz

Worldwide economy, politics, culture, health, social life and technological changes have been influential in many areas. In the world, old paradigms are gradually losing their importance in the understanding of health services management in order to improve health, and new ideas, new views and new approaches are beginning to dominate. In order to provide the best service, health managers need to develop innovative thinking, solution-oriented ethical behaviors and leadership styles required by the age. The aim of this review is to examine the importance of leadership characteristics and ethical behavior in nursing services management in parallel with technological developments. Therefore, in order for the nursing profession to embrace the future, it is necessary to adapt the postmodern and modern thoughts in the process of scientificization to the profession.Considering the needs of the country, society and nurses, success in evidence-based practices is possible with nursing management, which has effective roles in the first degree, according to the results of scientific researches for the improvement of health service delivery.

Kaynakça

  • Alan, H. ve Yıldırım, A., (2016), “Hemşirelerin İş Yaşam Kalitesi ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi”, Sağlık ve Hemşirelik Yönetimi Dergisi, 2(3): 86-98.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ekonomi
Bölüm Derleme Makalesi
Yazarlar

Dilek Çalışkaner

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 30 Eylül 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çalışkaner, D. (2021). HEMŞİRELİK HİZMETLERİ YÖNETİMİNDE PROFESYONELLİK, ETİK DAVRANIŞLAR, LİDERLİK VE TEKNOLOJİNİN ETKİSİ. SDÜ Sağlık Yönetimi Dergisi, 3(2), 134-148.
AMA Çalışkaner D. HEMŞİRELİK HİZMETLERİ YÖNETİMİNDE PROFESYONELLİK, ETİK DAVRANIŞLAR, LİDERLİK VE TEKNOLOJİNİN ETKİSİ. SDÜ Sağlık Yönetimi Dergisi. Aralık 2021;3(2):134-148.
Chicago Çalışkaner, Dilek. “HEMŞİRELİK HİZMETLERİ YÖNETİMİNDE PROFESYONELLİK, ETİK DAVRANIŞLAR, LİDERLİK VE TEKNOLOJİNİN ETKİSİ”. SDÜ Sağlık Yönetimi Dergisi 3, sy. 2 (Aralık 2021): 134-48.
EndNote Çalışkaner D (01 Aralık 2021) HEMŞİRELİK HİZMETLERİ YÖNETİMİNDE PROFESYONELLİK, ETİK DAVRANIŞLAR, LİDERLİK VE TEKNOLOJİNİN ETKİSİ. SDÜ Sağlık Yönetimi Dergisi 3 2 134–148.
IEEE D. Çalışkaner, “HEMŞİRELİK HİZMETLERİ YÖNETİMİNDE PROFESYONELLİK, ETİK DAVRANIŞLAR, LİDERLİK VE TEKNOLOJİNİN ETKİSİ”, SDÜ Sağlık Yönetimi Dergisi, c. 3, sy. 2, ss. 134–148, 2021.
ISNAD Çalışkaner, Dilek. “HEMŞİRELİK HİZMETLERİ YÖNETİMİNDE PROFESYONELLİK, ETİK DAVRANIŞLAR, LİDERLİK VE TEKNOLOJİNİN ETKİSİ”. SDÜ Sağlık Yönetimi Dergisi 3/2 (Aralık 2021), 134-148.
JAMA Çalışkaner D. HEMŞİRELİK HİZMETLERİ YÖNETİMİNDE PROFESYONELLİK, ETİK DAVRANIŞLAR, LİDERLİK VE TEKNOLOJİNİN ETKİSİ. SDÜ Sağlık Yönetimi Dergisi. 2021;3:134–148.
MLA Çalışkaner, Dilek. “HEMŞİRELİK HİZMETLERİ YÖNETİMİNDE PROFESYONELLİK, ETİK DAVRANIŞLAR, LİDERLİK VE TEKNOLOJİNİN ETKİSİ”. SDÜ Sağlık Yönetimi Dergisi, c. 3, sy. 2, 2021, ss. 134-48.
Vancouver Çalışkaner D. HEMŞİRELİK HİZMETLERİ YÖNETİMİNDE PROFESYONELLİK, ETİK DAVRANIŞLAR, LİDERLİK VE TEKNOLOJİNİN ETKİSİ. SDÜ Sağlık Yönetimi Dergisi. 2021;3(2):134-48.


CC LİCENSE

Creative Commons Lisansı

Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.