Güncel Sayı

Sayı: Aralık 2021, 31.12.2021

Yıl: 2021

Akademik, hakemli bir dergi olarak 2016’da yayın hayatına başlayan Şehir ve İrfan Araştırmaları Dergisi, 2021 yayım yılından itibaren açık erişim (open journal) politikasını benimseme kararı almıştır. Bu kapsamda öncelikle bugüne kadar basılı olarak yayımlanan bütün sayılarımız internet ortamına aktarılmıştır.

Bugüne kadar katkı sunmak isteyen herkesin katkısına açık olmaya önem veren Şehir ve İrfan Araştırmaları Dergisi bundan sonra da bu açıklığını devam ettirme konusunda hassas davranacaktır. Şehre ve irfana ait olana küçük de olsa katkı sunmak isteyenlere açık bir yaklaşım politikası içerisindeyiz.

Dergimiz, alan editörlüğü yöntemini benimseyerek hakem süreçlerini daha nitelikli, daha şeffaf ve daha sürdürülebilir kılmayı amaçlamaktadır.

Bugüne kadar yılda üç sayı yayınlanan ve her sayısında bir dosya konusunu kapsamlı bir şekilde ele alınan dergimiz 2021 yılından itibaren Aralık ve Haziran aylarında olmak üzere yılda iki sayı yayınlanacak ve dosya dışı makalelerin de ağırlığı artacaktır.

“Kör hakem” yöntemini mail üzerinden sürdürmüş olan dergimiz 2020 yılından itibaren DergiPark makale yönetim sistemi üzerinden hakem süreçlerini yürütülecektir. Bu şekilde yazar makalesinin hangi aşamada olduğunu daha kolay öğrenecek, makale yoğunluğundan kaynaklı gecikmeler daha da azaltılacaktır.

Bu amaçla Türkçe olarak yayınladığımız makalelerde de 400-600 kelimelik genişletilmiş İngilizce Özete (Extended Abstract) yer vereceğiz. Dergimiz Türkçe ve İngilizce makale kabul etmektedir.   

Şehir ve İrfan Araştırmaları Dergisi, şehri hem disipliner hem de disiplinler arası bir yaklaşımla ele alan bir şehir ve irfan dergisidir. Dergimiz, şehrin analizinde temel bilim alanları ve yaklaşımları olan mimarlık, şehir planlama, yerel yönetimlerin yanı sıra tarih, edebiyat, sosyoloji, yerel siyaset, antropoloji, sanat tarihi, arkeoloji, kültürel çalışmalar, coğrafya ve kentsel değerlendirmeye konu olan her tür bilimsel yaklaşımı şehri anlamada anlamlı bulmaktadır. Bu amaca yönelik olarak üretilen kuramsal ve uygulamalı özgün çalışmaları yayımlamayı kendisine ilke edinmektedir.

1. Makaleler, 5.000-8.000; kitap değerlendirmeleri ise 1.500-2.500 arası kelimeden oluşmalıdır. Bu sınırların dışında kelime sayısı içeren çalışmalar Editör Kurulu tarafından değerlendirilir.

2. Makalelerde, başlık ve anahtar kelimelerle birlikte en az 400- 600 arası kelimelik genişletilmiş İngilizce ve 300 kelimelik Türkçe iki ayrı öz (abstract-özet) olmalıdır. Makalenin ilk sayfasında yazarın/yazarların unvan, kurum ve adres bilgileri verilmelidir. Metnin sonuna kaynakça eklenmelidir.

3. Yazılar, PC Microsoft Office Word (Word 97 veya daha ileri bir versiyonu) programında yazılmalı veya bu programa uyarlanarak Word ve PDF formatında gönderilmelidir.

4. Sayfa düzeni; A4 boyutunda olmalı, kenar boşlukları soldan 3,0 cm, sağdan 3 cm, üstten 3,0 cm ve alttan 3,0 cm şeklinde ayarlanmalıdır.

5. Metin kısmı Candara yazı tipi ve 12 puntoyla; başlıklar bold olarak; metnin tamamı 1,5 satır aralıkla, dipnotlar ise tek satır aralıkla ve 10 punto ile kenarlardan daraltılarak yazılmalıdır. Metin içerisinde verilen alıntılarda dipnot yazım kuralları geçerli olup alıntıların asıl metinden ayrı olarak kenarlardan daraltılarak verilmesi gerekir.

6. Yazılarda kullanılan çizim, grafik, resim ve benzeri malzemeler JPEG ya da GIF formatında olmalıdır. Görsel malzeme ve ekler gerektiğinde e-posta yoluyla ayrıca ulaştırılmalıdır.

7. Yazarların, makalelerinde APA 6 kaynak gösterme sistemini kullanmaları gerekmektedir. Kaynakça metnin sonunda alfabetik sırayla verilmelidir.

8. Siteye yüklenen makale dosyası, yazar ismi silinmiş olarak gönderilmelidir. Yazar ismi silinmeden yüklenen dosyalar dikkate alınmayacaktır.

Dergimize gönderilen makaleler turn it in ve i-thenticate gibi programlar tarafından taranmaktadır. İntihal tespit edilen makaleler yayına alınmayacaktır. Dergimize gönderilen yazılar daha önce herhangi bir yerde basılmamış olmalıdır. 

Dergimiz Açık Erişim politikasını benimsemektedir ve ücretsizdir.