Yazım Kuralları

ARAŞTIRMA MAKALESİ:
• Klinik ve deneysel araştırmalar yayımlanabilmektedir.
• Türkçe ve İngilizce özet bölümlerini içermelidir. Türkçe özet, 'Öz' olarak yazılmalı, İngilizce özet için 'Abstract' kullanılmalıdır. Özet, 200-250 kelime arasında olmalıdır. Özet 'Amaç, Gereç ve Yöntemler, Bulgular, Sonuç ve Anahtar Kelimeler' bölümlerini içerecek şekilde yapılandırılmalıdır. Anahtar kelime sayısı 3-5 arasında olmalıdır. Anahtar kelime seçiminde Medical Subject Headings (MESH; www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html) ve Türkiye Bilim Terimleri (TBT; http://www.bilimterimleri.com) esas alınmalıdır. TBT, MeSH terimlerinin Türkçe karşılıklarının bulunduğu bir anahtar kelimeler dizinidir. Anahtar kelimeler alfabetik sıraya göre yazılmalıdır.
• İngilizce abstract için 'Background, Methods, Results, Conclusion, Keywords' başlıkları kullanılmalıdır.
• Türkçe yazılan araştırma makalesi, 'Giriş, Gereç ve Yöntemler, Bulgular, Tartışma, Sonuç, Teşekkür (varsa), Kaynaklar' ana başlıklarından oluşmalıdır.
• İngilizce yazılan araştırma makalesi için bu bölümler 'Introduction, Material and Methods, Results, Discussion, Conclusion, Acknowledgment, References' olarak adlandırılmalıdır.

OLGU SUNUMU:
• Nadir görülen, tanı ve tedavide farklılık gösteren olgu ya da olgu serileri sunulmalıdır. Yeterli sayıda fotoğraflarla ve görsellerle desteklenmiş olmalıdır. Türkçe ve İngilizce özet (Öz-Abstract) bölümlerini içermelidir. Özet 100-150 kelime arasında olmalıdır. Özet yapılandırılmamalıdır. Anahtar kelime sayısı 3-5 arasında olmalıdır. Anahtar kelime seçiminde Medical Subject Headings (MESH; www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html) ve Türkiye Bilim Terimleri (TBT; http://www.bilimterimleri.com) esas alınmalıdır. Anahtar kelimeler alfabetik sıraya göre yazılmalıdır.
• Türkçe hazırlanmış metin, 'Giriş, Olgu Sunumu, Tartışma, Kaynaklar' ana başlıklarından oluşmalıdır.
• İngilizce hazırlanmış olan metin için 'Introduction, Case Report, Discussion, References' başlıkları kullanılmalıdır.

DERLEME:
• Derlemeler için yazar ya da yazarların konuyla ilgili deneyimli olması ve bu konuda yayımlanmış tam-metin çalışmalarının olması tercih edilir.
• Türkçe ve İngilizce özet (Öz-Abstract) bölümlerini içermelidir. Özet 200-250 kelime arasında olmalıdır. Özet, bölümler içerecek şekilde yapılandırılmamalıdır. Anahtar kelime sayısı 3-5 arasında olmalıdır.

EDİTÖRE MEKTUP:
• Son bir yıl içinde dergide yayınlanan makaleler ile ilgili okuyucuların değişik görüş, tecrübe ve sorularını içeren en fazla 500 kelimelik yazılardır. Başlık ve özet bölümleri yoktur. Kaynak sayısı 5 ile sınırlıdır. Hangi makaleye (sayı, tarih verilerek) ithaf olunduğu belirtilmelidir. Yazının sonunda yazarın ismi, kurumu, adresi bulunmalıdır. Mektuba cevap, editör veya makalenin yazarları tarafından, yine dergide yayınlanarak verilebilir.

MAKALENİN HAZIRLANMASI
Dergiye yayımlanması için gönderilen makalelerde aşağıdaki biçimsel esaslara uyulmalıdır:
• Makale, PC veya MAC uyumlu bilgisayarlarda Microsoft Word programı ile 12 pt., Times New Roman fontu ile yazılmalıdır.
• Metin 1.5 satır aralığı ile yazılmalı, her iki yanda 2.5 cm boşluk bırakılmalıdır
• Latince terim ve tür adları yazarken italik karakter kullanılmalıdır (örn: in vitro, in vivo, Porphyromonas gingivalis).
• Makale metni iki yana yaslanmalıdır.
• Metin içerisinde kısaltmalar, kelimenin ilk geçtiği yerde parantez içinde verilir ve metnin kalanında kısaltma kullanılır.
• Ondalık sayıların yazımında işaret olarak nokta kullanılmalı, birim ile rakam arasında bir boşluk bırakılmalıdır (örn: 37.4 mm, 57.8 °C). Yüzde değerleri yazılırken, rakam ve yüzde işareti arasında boşluk bırakılmalıdır (örn: % 5.9).
• Yazılan araştırma makalesi, başlık sayfası, özet sayfası, giriş, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma, sonuç, teşekkür (varsa), kaynaklar, şekil/resim altyazıları, tablolar ve şekiller/resimler bölümlerini içermelidir.
• Olgu sunumları da aynı başlıklara göre oluşturulmalı sadece, gereç ve yöntem ile bulgular başlıkları yerine ‘olgu sunumu’ başlığı yazılmalı ve devamında tartışma, sonuç ve diğer bölümler yeralmalıdır.
• Derleme makalelerde başlık sayfası, özet sayfası, kaynaklar gibi standart başlıkları içermekle birlikte yazarın konuya uygun ekleyeceği başlıkları da içerebilir.
• Editöre mektup, yazar tarafından oluşturulan metin ve kaynaklar kısımlarından oluşur.

1) Başlık Sayfası:
Başlık sayfası aşağıdaki maddeleri içermelidir:
1. Makalenin başlığı (Türkçe ve İngilizce)
2. Yazarların akademik ünvanları olmadan sadece isimleri olmalıdır. Yazarların bağlı olduğu kurumlar ve ORCID ID bilgisi soyadından hemen sonra belirtilen simge ile ilişkilendirilerek verilmelidir.
3. İletişim sağlanacak yazarın iletişim bilgisi (posta adresi, telefon ve faks numaraları ve e-posta adresi)
4. Makalenin türü (özgün araştırma makalesi, Olgu Sunumu, vb)
5. Özetlerdeki kelime sayıları, şekil/resim ve tablo sayıları,
6. Teşekkür. Daha önce bir yerde sunulduysa burada belirtilmelidir.
7. Herhangi bir çıkar/ilişki çatışması olup olmadığı belirtilmelidir.

2) Özet Sayfası: Yazı çeşitleri bölümünde belirtilen şekilde hazırlanarak, makale dosyası içerisine yerleştirilmelidir.

3) Giriş: Çalışmanın gerekçesi ve önemi, güncel ve doğrudan ilgili kaynaklarla açıklanmalıdır. Bu bölümün son paragrafında çalışmanın amacı net bir şekilde yazılmalıdır.

4) Gereç ve Yöntem: Araştırmada kullanılan gereç ve yöntem/yöntemler ayrıntılarıyla anlatılmalıdır. Bu kapsamda kullanılan malzeme ve teçhizatların menşei parantez içerisinde tanımlanmalıdır (marka, üretici, şehir ve ülke). Gözlemsel veya deneysel çalışmalarda incelenen insan, hayvan deney ölçütleri belirtilmeli ve etik konular bu bölümde bahsedilip bilgilendirilmiş onam alındığı ifade edilmelidir. Bu bölümün son kısmında kullanılan istatistiksel analiz yöntemi ve bilgisayar programı belirtilmelidir.

5) Bulgular: Bu kısımda araştırmadan elde edilen bulgular kişisel yorumlar katılmadan verilmelidir.

6) Tartışma: Yapılan araştırmanın limitasyonlarından bahsedilip, elde edilen bulgular literatür ile karşılaştırılır, benzerlik ve ayrılıklar belirtilirilerek özgün olarak yorumlanır. Yapılan çalışmanın önemi vurgulanır, bulguların gelecek çalışmalara ve klinik uygulamalara nasıl etki edeceği tartışılır ve yeni çalışmalar için önerilerde bulunulur.

7) Sonuç: Bu bölümde araştırma ile ulaşılmış olan çıkarımlar maddeler halinde verilmelidir

8) Teşekkür: Bu kısım, başlık sayfasında olmalıdır. Varsa mevcut destek kaynakları ve ticari kuruluşlarla olan bağlantılar açıklanmalıdır. Araştırmaya yazarlar dışında katkıda bulunan kişiler bu kısımda yazılabilir.

9) Kaynakça:
Kaynak Gösterim Stili
Kaynaklar Vancouver sistemine göre belirtilir. Buna göre, kaynaklar metin içerisinde geçiş sırasına göre üst simge olarak Arabik rakamlarla numaralandırılır ve kaynaklar kısmında buna göre sıralanır. Dergi isimleri, U.S. National Library of Medicine tarafından bu kurumun sitesinde yayınlanan MEDLINE indeksli dergiler listesine göre kısaltılmalıdır (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog/journals). Bu Vancouver kaynak gösterme ve referans verme kılavuzu, American Medical Association (AMA) Manual of Style,11th ed. temel alınarak oluşturulmuştur (https://guides.lib.monash.edu/citing-referencing/vancouver2022-introduction).
Metin içerisinde atıf örnekleri:
...daimi dişten izole edilmişti.1
…daimi dişten izole edilmişti.2,4-6,8
Roman9 tarafından yapılan bir çalışmada…
Dominici & Wu10 tarafından yapılan bir çalışmada…
Du ve ark.11 tarafından yapılan bir çalışmada…
Standart dergi makalesi;
1. Chen F-M, Sun H-H, Lu H, Yu Q. Stem cell-delivery therapeutics for periodontal tissue regeneration. Biomaterials. 2012;33(27):6320-6344.
Altıdan fazla yazarlı standart dergi makalesi;
2. Dailing EA, Nair DP, Setterberg WK, et al. Combined, independent small molecule release and shape memory via nanogel-coated thiourethane polymer networks. Polym Chem. 2016;7(4):816-825.
Yazar olarak kuruluş;
3. Endodontology ESo. Quality guidelines for endodontic treatment: consensus report of the European Society of Endodontology. Int Endod J. 2006;39(12):921-930.
Kitap bölümü
4. Hakki SS, Karaoz E. Dental stem cells: Possibility for generation of a Bio-tooth. Dental Stem Cells. 2016:167-196.

10) Şekil, grafik, resim, tablo:
Şekil, grafik, resim ve tablolar makalede geçiş sırasına uygun olarak referansların ardından yerleştirilmelidir. Şekil, resim, tablo ve grafiklerin altına açıklamaları eklenmelidir.
Şekil, resim, tablo ve grafikler metin içinde geçtiği yerler ilgili cümlenin sonunda belirtilmelidir. Kullanılan kısaltmalar şekil, resim, tablo ve grafiklerin altındaki açıklamada belirtilmelidir
Şekiller ve resimler, JPG veya TIFF formatında ve en az 300 dpi olmalıdır. Kişilere ait fotoğraf içeriyorsa, bunların kullanımı için şahıstan yazılı izin alınmalı ve yayın başvurusu sırasında eklenmelidir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DİĞER HUSUSLAR
1. Başlık sayfası yukarıda belirtildiği üzere eksiksiz olarak makale metninden ayrıca sisteme yüklenmelidir. 
2. Makale metni tek bir Word dosyası halinde resim ve tablolar ilave edilmiş olarak sisteme yüklenmelidir.
3. Tek bir Word dosyası halinde yüklenen makale metinin kurum ve yazar isimler çıkartılmış haliyle kör değerlendirme dosyası olarak ayrıca yüklenmelidir.
4. Tablolar düzenlenebilir olması açısından resim formatında yüklenmeyecektir.
5. Vaka raporları için hasta onam formunun ve araştırma makaleleri için etik kurul raporunun sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

Düzeltme istenmişse;
Düzeltme istendiğinde yazar sisteme hakem değerlendirme raporu cevabı ve düzeltilmiş metin olmak üzere 2 adet dosya yüklemelidir.
Hakem değerlendirme raporu cevabında hakemin bütün soruları ve önerilerine tek tek cevap yazılmalıdır.
Düzeltilmiş metinde yapılan değişiklikler ve ilaveler kırmızı ile belirtilmelidir

Son Güncelleme Zamanı: 16.11.2024 16:17:08