This study was conducted to determine the effects of different nitrogen doses and irrigation levels on grain yield, some yield and quality components at winter and spring sowing of “Selçuklu-97” durum wheat variety in Konya eco-logical conditions in 1997-1998 cropping season. In this study, two sowing date (winter, spring), four nitrogen doses (0, 8, 16, 24 kg/da) and three irrigation levels (S0, S1, S2) were used. Experimental design was “split split plots in randomized complete block design” with three replications.
Grain yield was 649.6 kg da-1 at winter sowing but 144.5 kg da-1 at spring sowing. The highest grain yield (419.4 and 428.5 kg da-1) was obtained from S2 and N0 applications, respectively. Effect of sowing date, irrigation levels and nitrogen doses was significant statistically on yield and quality attributes.
Durum wheat sowing time irrigation nitrogen yield yield components quality
Bu araştırma,1997-1998 vejetasyon döneminde Konya ekolojik şartlarında “Selçuklu-97” makarnalık buğday çe-şidinde kışlık ve yazlık ekimde farklı azot dozları ve sulama seviyelerinin verim, bazı verim unsurları ile kalite faktörle-rine etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır.“Tesadüf bloklarında bölünen bölünmüş parseller” deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulan denemede kışlık ve yazlık olmak üzere 2 ekim zamanı, kontrol (N0), 8 (N1), 16 (N2) ve 24 (N3) kg N/da olmak üzere 4 azot dozu ve kontrol (S0), bir defa sulama (S1) ve iki defa sulama (S2) olmak üzere 3 sula-ma seviyesi kullanılmıştır.
Dane verimi kışlık ekimde 649.6 kg/da olurken, yazlık ekimde 144.5 kg/da olmuştur. Araştırmada en yüksek dane verimi S2 deneme parsellerinden (419.4 kg/da) ve N0 parsellerinden (428.5 kg/da) elde edilmiştir. Ekim zamanı, sulama ve azot uygulamalarının incelenen özellikler üzerine etkisi genelde önemli bulunmuştur.
Makarnalık buğday ekim zamanı sulama azot verim verim unsurları kalite
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2002 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2002 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2002 Cilt: 16 Sayı: 30 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.