Çanakkale ili, iki kıtada yer alan jeopolitik konumuyla, tarihte Homeros’un “İliada ve Odysseus” destanlarına ve sayısız mitolojik efsanelere konu teşkil eden, geçmişi M.Ö. 3000 yılına dayanan Troia, yakın geçmişte dış güçlere karşı kahramanca direnişe sahne olması, bunun getirdiği zengin tarih ve kültür birikiminin yanı sıra ekolojik, biyolojik ve doğal değerler açısından da büyük çekicilik göstermesi ile turizm açısından önemli bir potansiyele sahiptir.
Bu araştırma ile; Çanakkale ilinde turizm potansiyeline sahip doğal, tarihi ve kültürel kaynakların envanteri çıka-rılmış, turizm aktivitelerinde çeşitlendirilme amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda, geleneksel turizm türlerinin yanı sıra; kültür turizmi, inanç turizmi, termal turizm, eko turizm, gençlik turizmi ve sportif turizm Çanakkale ili turizminde çeşitlilik sağlayan turizm türleri olarak saptanmıştır ve çeşitli öneriler getirilmiştir.
Çanakkale is located on two continents-implying a geo-political importance-furnishing various mythological leg-ends and epics of Odysseus and İliada of Homerous with topics; and also with it Troia based on 3000 BC. The city resisted heroically to attacks by external forces in the near past and that makes it even more significant in means of history and cultural aspects of the city, it exhibits a great diversity of ecologic, biologic and natural value, therefore, the potential in tourism also become important.
With this research, an inventory has been made about natural, historical and cultural resources that have potential of tourism and, diversification was aimed in tourism activities in Çanakkale Province. At the end of the research, next to the traditional tourism types; cultural tourism, religious tourism, thermal tourism, eco tourism, youth tourism and sport tourism were determined as tourism types which brought diversification in tourism of Çanakkale Province and various proposals were suggested.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2003 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2003 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2003 Cilt: 17 Sayı: 31 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.