Bu çalışmada, kuluçkalık broyler yumurtalarına, kuluçka işleminin son 4 günlük döneminde uygulanan 4 farklı sı-caklık derecesinin, çıkışta bazı organ ağırlıkları ile çıkış sonrası 3 haftalık büyütme periyodu sonunda gelişme ile ilgili performans değerleri, ve parmak külü’nde Ca ve P seviyeleri üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, kabin sıcaklıkla-rı 97, 99, 101 ve 103 0F olacak şekilde düzenlenmiş ve gruplar sırasıyla, D, KON, Y ve ÇY olarak kodlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; çıkışta kalp ağırlığı D muamele grubunda diğerlerine nazaran önemli (P<0.01) artış göster-miştir. Ayrıca, çıkışta taşlık ağırlığı Y ve ÇY grubunda, KON ve D grubuna göre azalmıştır (P<0.01). Aksine, 3 haftalık büyütme periyodu sonunda muamelelerin kalp, karaciğer, taşlık, pankreas ağırlıkları üzerine etkileri önemsiz bulunur-ken, toplam ölüm oranı bakımından D, Y ve ÇY grup ortalamaları, KON grubuna göre yüksek tespit edilmiştir (P<0.05). Y muamele grubunda Ca bakımından kemik mineralizasyonu KON ve D gruplarına göre yüksek olmuştur (P<0.01). Fosfor minerali bakımından muamelelerin etkisi ise önemsiz bulunmuştur. Ayrıca, performans kriterleri bakımından grup ortalamaları arasındaki farklar önemsiz bulunmuştur.
In current study, the effects of four different cabinet temperatures for last four days of incubation in broiler hatch-ing eggs on post hatch performance for 3 weeks of age and Ca and P mineral levels in toe ash were evaluated. In this respect, the cabinet temperatures were kept as 97, 99, 101 and 103 0F and termed as D, KON, Y, and ÇY, respectively, for last four days of incubation. The current results shows that the heart weight increased significantly (P<0.01) in D treatment group than did others at hatch. Moreover, the gizzard weights were lower (P<0.01) in Y and ÇY groups than did others at hatch too. On the contrary, the hearth, liver, gizzard weights were not different. The total mortality rates in D, Y and ÇY groups have exhibited higher values (P<0.05) than KON group. The toe ash Ca levels increased signif-icantly (P<0.01) in Y group than did others, while treatment effects on P levels were not significant. There were found no differences among groups for post hatch performance traits.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2003 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2003 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2003 Cilt: 17 Sayı: 31 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.