Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kuluçkanın Son 4 Günlük Evresinde Uygulanan Farklı Sıcaklık Derecelerinin Bazı Organ Agırlıkları İle Broyler Performansına Etkileri

Yıl 2003, Cilt: 17 Sayı: 31, 48 - 52, 25.06.2003

Öz

Bu çalışmada, kuluçkalık broyler yumurtalarına, kuluçka işleminin son 4 günlük döneminde uygulanan 4 farklı sı-caklık derecesinin, çıkışta bazı organ ağırlıkları ile çıkış sonrası 3 haftalık büyütme periyodu sonunda gelişme ile ilgili performans değerleri, ve parmak külü’nde Ca ve P seviyeleri üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, kabin sıcaklıkla-rı 97, 99, 101 ve 103 0F olacak şekilde düzenlenmiş ve gruplar sırasıyla, D, KON, Y ve ÇY olarak kodlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; çıkışta kalp ağırlığı D muamele grubunda diğerlerine nazaran önemli (P<0.01) artış göster-miştir. Ayrıca, çıkışta taşlık ağırlığı Y ve ÇY grubunda, KON ve D grubuna göre azalmıştır (P<0.01). Aksine, 3 haftalık büyütme periyodu sonunda muamelelerin kalp, karaciğer, taşlık, pankreas ağırlıkları üzerine etkileri önemsiz bulunur-ken, toplam ölüm oranı bakımından D, Y ve ÇY grup ortalamaları, KON grubuna göre yüksek tespit edilmiştir (P<0.05). Y muamele grubunda Ca bakımından kemik mineralizasyonu KON ve D gruplarına göre yüksek olmuştur (P<0.01). Fosfor minerali bakımından muamelelerin etkisi ise önemsiz bulunmuştur. Ayrıca, performans kriterleri bakımından grup ortalamaları arasındaki farklar önemsiz bulunmuştur.

The Effects of Different Temperature Degrees in Last Four Days of Incubation on Some Organ Weights and Post Hatch Performance in Broiler.

Yıl 2003, Cilt: 17 Sayı: 31, 48 - 52, 25.06.2003

Öz

In current study, the effects of four different cabinet temperatures for last four days of incubation in broiler hatch-ing eggs on post hatch performance for 3 weeks of age and Ca and P mineral levels in toe ash were evaluated. In this respect, the cabinet temperatures were kept as 97, 99, 101 and 103 0F and termed as D, KON, Y, and ÇY, respectively, for last four days of incubation. The current results shows that the heart weight increased significantly (P<0.01) in D treatment group than did others at hatch. Moreover, the gizzard weights were lower (P<0.01) in Y and ÇY groups than did others at hatch too. On the contrary, the hearth, liver, gizzard weights were not different. The total mortality rates in D, Y and ÇY groups have exhibited higher values (P<0.05) than KON group. The toe ash Ca levels increased signif-icantly (P<0.01) in Y group than did others, while treatment effects on P levels were not significant. There were found no differences among groups for post hatch performance traits.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

İskender Yıldırım Bu kişi benim

Ramazan Yetişir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Haziran 2003
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 17 Sayı: 31

Kaynak Göster

EndNote Yıldırım İ, Yetişir R (01 Haziran 2003) The Effects of Different Temperature Degrees in Last Four Days of Incubation on Some Organ Weights and Post Hatch Performance in Broiler. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 17 31 48–52.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.