The study was conducted in Konya Province of Turkey in 1996 to observe the population development of aphids on 8 winter (Kıral 97, Bülbül 89, Efes 3, Erginel 90, Karatay 94, Obruk 86, Tokak 157 and Yesevi 93) and 2 spring (Bilgi 91 and Zafer 160) barley varieties. In winter barley varieties, both diversity of aphid species and population level of them were drastically lower than on the spring varieties. Totally six different aphid species [ S. avenae, D. noxia, Rhopalosiphum padi (L.) , R. maidis (Fitch), Metopolophium dirhodum (Wlk.) ve Sipha elegans Del Guercio ] were occurred in spring barley while only Sitobion avenae (F.) and Diuraphis noxia (Kurdjumov) were determined in very small number in winter barleys. From spring varieties, on Bilgi 91, the aphid population level was two times lower and population period was shorter than Zafer 160.
Winter and spring barley varieties aphids population development.
Konya ilinde, 1996 yılında yürütülen bu çalışmada 8 kışlık (Kıral 97, Bülbül 89, Efes 3, Erginel 90, Karatay 94, Obruk 86, Tokak 157 ve Yesevi 93) ve iki yazlık (Bilgi 91 ve Zafer 160) arpa çeşidinde yaprakbiti populasyon gelişimi izlen-miştir. Kışlık çeşitler üzerinde hem yaprakbiti populasyonu hem de tür çeşitliliği belirgin şekilde düşük olmuştur. Kışlık ekilenlerde sadece Sitobion avenae (F.) ve Diuraphis noxia (Kurdjumov) çok az sayıda belirlenirken, yazlık çeşitlerde toplam 6 farklı afit türü [ S. avenae, D. noxia, Rhopalosiphum padi (L.) , R. maidis (Fitch), Metopolophium dirhodum (Wlk.) ve Sipha elegans Del Guercio ] populasyon oluşturmuştur. Yazlık çeşitlerden Bilgi 91 üzerindeki yaprakbiti populasyon yoğunluğu Zafer 160 üzerindekinden iki kat daha düşük ve populasyon süresi daha kısa olmuştur
Kışlık ve yazlık arpa çeşitleri yaprakbitleri populasyon gelişimi.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2003 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2003 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2003 Cilt: 17 Sayı: 32 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.