Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Narince Üzüm (Vitis vinifera L.) Cibresi Extratının Antibakteriyal Etkisi

Yıl 2003, Cilt: 17 Sayı: 32, 53 - 56, 25.12.2003

Öz

Bu çalismada, Türkiye’de sarap yapiminda yaygin olarak kullanilan Narince üzüm çesidine ait cibrelerin
ekstrakti hazirlanmis ve bu ektraktin antibakteriyal etkisi ile toplam fenolik madde içerigi belirlenmistir. Ekstraktin
toplam fenolik madde miktari gallik asit esdegeri olarak 218.54 mg g-1 bulunmustur. Bu ekstraktlarin 1, 2.5, 5, 10 ve
20% konsantrasyonlari hazirlanarak, antibakteriyal etkiyi belirlemek amaciyla Aeromonas hydrophila, Bacillus
cereus, Enterobacter aerogenes, Enterococcus feacalis, Escherichia coli, Escherichia coli O157:H7, Mycobacterium
smegmatis, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, Salmonella enteritidis,
Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus ve Yersinia enterocolitica’dan olusan bakterilere karsi agar
difüzyon metodu kullanilarak denenmistir. Cibre ekstraktinin bütün konsantrasyonlari, tüm bakterilerin gelisimini
engellemistir. En hassas bakteri E. coli (24.67 mm) ve en dayanikli bakteri E. feacalis (13.67 mm) olarak
saptanmistir.

Antibacterial Effect of Narince Grape (Vitis Vinifera L.) Pomace Extract

Yıl 2003, Cilt: 17 Sayı: 32, 53 - 56, 25.12.2003

Öz

In the study, total phenolic content and antibacterial activity of pomace extract of Narince grape variety widely
used wine-making in Turkey were determined. The amount of total phenolic in Narince pomace extract was found as
218.54 mg gallic acid equivalents (GAE) g-1. This extract at 1, 2.5, 5, 10 and 20% concentrations was tested for its
antibacterial effect by using the agar diffusion method against Aeromonas hydrophila, Bacillus cereus, Enterobacter
aerogenes, Enterococcus feacalis, Escherichia coli, Escherichia coli O157:H7, Mycobacterium smegmatis, Proteus
vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium,
Staphylococcus aureus and Yersinia enterocolitica. All of concentrations of the pomace extract had inhibited the
growth of all the bacteria. The most sensitive and resistant bacteria were E. coli (24.67 mm) and E. feacalis (13.67
mm), respectively.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gülcan Özkan Bu kişi benim

Osman Sağdıç Bu kişi benim

Nilgün Göktürk Baydar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2003
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 17 Sayı: 32

Kaynak Göster

EndNote Özkan G, Sağdıç O, Göktürk Baydar N (01 Aralık 2003) Antibacterial Effect of Narince Grape (Vitis Vinifera L.) Pomace Extract. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 17 32 53–56.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.