Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Conformity Study of Chemical Composition of Some Commercial Flower Honey Samples Sold in Markets in the city of Konya, Turkey with Turkish Food Codex, Honey Communique

Yıl 2018, Cilt: 32 Sayı: 1, 38 - 42, 27.04.2018

Öz

In the study, some chemical composition of different flower honey brands sold in markets in the city of Konya and the conformity of these features with Turkish Food Codex, Honey Communique were studied. In this respect, 5 different honey samples were evaluated for pH, humidity, the number of diastase, proline, HMF, sucrose, fructose/glucose ratio, fructose+glucose ratio, the differences of protein in honey and delta C13 value of crude honey, and C4 sugar ratio. Whether the results conform to Turkish Food Codex or they are the same with other samples was studied. Till analysis, all samples were kept in dark room after they were obtained from the markets. pH levels of the samples were relatively 4.20, 3.91, 4.00, 4.37, 3.94 and the humidity levels were 17.13, 16.55, 15.48, 16.48, 17.63 (%). The level of acidity was (meq/kg) 25.75, 22.78, 22.39, 34.06, 20.27 and the numbers of diastase were 12.86, 13.02, 14.22, 22.45, 13.46. The quantity of proline was (mg/kg) 597.55, 515.17, 581.23, 699.05, 487.81 and HMF content (mg/kg) was 4.17, 17.12, 13.06, 6.75, 23.75, respectively, however, the quantity of sucrose was not identified. The ratio of fructose/glucose was 1.06, 1.09, 1.09, 1.19, 1.09 and fruc-tose+glucose ratio (%) was 70.39, 73.39, 73.52, 65.20, 70.30. The difference between protein and delta C13 value of crude honey was -0.55, -0.28, 0.25, 1.95, 0.13. C4 Sugar ratio was (%) 3.53, 1.93, 0.00, 0.00, 0.00, respectively. Although the samples included in the study had significant differences from each other (P<0.01), their all features were in accordance with Turkish Food Codex, Honey Communique.

Konya Bölgesindeki Marketlerde Satılan Farklı Ticari Çiçek Ballarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine Uygunluğunun Araştırılması

Yıl 2018, Cilt: 32 Sayı: 1, 38 - 42, 27.04.2018

Öz

Bu çalışmada Konya bölgesindeki marketlerde satışa sunulan farklı firmalara ait çiçek ballarının bazı kimyasal özelliklerinin Türk Gıda Kodeksi-Bal Tebliğine uygunluğu kıyaslaması yapılmıştır. Bu amaçla marketlerde satışa sunulan 5 farklı firmaya ait çiçek ballarında pH, nem, asitlik, diastaz sayısı, prolin, HMF, sakkaroz, fruktoz/glukoz oranı, fruktoz + glukoz oranı, Balda protein ve ham bal delta C13 değerleri arasındaki fark, C4 şekerler oranı analizleri yapılmıştır. Sonuçların Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine uygun olup olmadığı ve diğer örneklerle benzerlik gösterip göstermediği kontrol edilmiştir. Tüm örnekler marketlerden satın alınarak analizler yapılıncaya kadar karanlıkta oda sıcaklığında depolanmıştır. Firmalara ait bal örneklerinin sırasıyla pH değerleri; 4.20, 3.91, 4.00, 4.37, 3.94, nem değerleri (%); 17.13, 16.55, 15.48, 16.48, 17.63, asitlik değerleri (meq/kg); 25.75, 22.78, 22.39, 34.06, 20.27, diastaz sayıları; 12.86, 13.02, 14.22, 22.45, 13.46, prolin miktarları (mg/kg); 597.55, 515.17, 581.23, 699.05, 487.81, HMF içerikleri (mg/kg); 4.17, 17.12, 13.06, 6.75, 23.75 olarak tespit edilmiş, ancak sakkaroz miktarları (%); tespit edilememiştir. Sırasıyla fruktoz/glukoz oranı; 1.06, 1.09, 1.09, 1.19, 1.09, fruktoz + glukoz oranı (%); 70.39, 73.39, 73.52, 65.20, 70.30, Balda protein ve ham bal delta C13 değerleri arasındaki fark; -0.55, -0.28, 0.25, 1.95, 0.13, C4 şeker oranı (%); 3.53, 1.93, 0.00, 0.00, 0.00 olarak bulunmuştur. Araştırmada kullanılan firmalara ait bal örnekleri arasında (P<0.01) önemli farklar olmasına rağmen Türk Gıda Kodeksi-Bal Tebliğine uygun bulunmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Murat Çiftçi Bu kişi benim

Sinan Sefa Parlat Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Nisan 2018
Gönderilme Tarihi 23 Kasım 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 32 Sayı: 1

Kaynak Göster

EndNote Çiftçi M, Parlat SS (01 Nisan 2018) The Conformity Study of Chemical Composition of Some Commercial Flower Honey Samples Sold in Markets in the city of Konya, Turkey with Turkish Food Codex, Honey Communique. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 32 1 38–42.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.