Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effect of Foliar Application of Calcium Nitrate and Boric Acid on Growth, Yield and Nutrient Contents of Turnip Plant (Brassica rapa L.)

Yıl 2012, Cilt: 26 Sayı: 1, 44 - 51, 25.04.2012

Öz

Two field experiments were conducted to investigate the effect of foliar application of calcium and boron and their combinations, on growth, yield and nutrients concentration of turnip plant (Brassica rapa L.) which grown under clay soil condition in Assiuot governorat -, Egypt during two successive seasons of 2008 and 2009, including two varieties of turnip plants, which are called as Baladi and Japanese. Four concentrations of B, were applied as Boric acid (H3BO3) form which was ranging from 0 to 4 g/l,, and one concentration of Ca as calcium nitrate (CaNO3) form was a dose of 5g/l. The results showed that there were significant differences between the treatments and the controls. After 50 days from sowing, the data shown that Balady variety showed the highest plant height, fresh weight of leaves and root/plant. Japanese variety had the highest nutrient concentrations of P, K, Ca in leaf and P in root, while Balady variety had the highest value in terms of N, K, Ca, B in root and B in leaves. However, sprays of calcium nitrate at concentration of 5g/l + Boric acid 1g/l significantly increased the head diameter, fresh weight of leaves, root and led to improving of fresh weight of total plant, as well as N in leaves and K nutrient content of leaves and root. In both seasons, Boric acid (2g/l) foliar application gave rise to significant increases in the concentrations of the B in the leaves and Ca in the root and on the opposite, foliar application of Ca alone, led to decrease of K and B in leaves as compared with the other applications. In both seasons, the combination between calcium nitrate (5g/l) and Boric acid (1g/l) increased N in root, and with Boric acid (2g/l) increased Ca in leaves while Boric acid (4g/l) increased P concentration in root.

Kalsiyum Nitrat ve Borik Asidin Yapraktan Uygulanışının Şalgamda (Brassıca rapa L.) Büyüme, Verim ve Besin Elementleri İçeriğine Etkisi

Yıl 2012, Cilt: 26 Sayı: 1, 44 - 51, 25.04.2012

Öz

Kalsiyum nitrat ve borik asidin yapraktan uygulanışının şalgamda (Brassıca rapa L.) büyüme, verim ve besin elementleri içeriğine etkisini incelemek amacıyla Mısır-Assiuot governor şartlarında killi topraklarda 2008 ve 2009 yıllarında Baladi ve Japanese isimli iki şalgam çeşidi ile iki tarla denemesi kurulmuştur. Borik asidin (H3BO3) 0’dan 4g/l’ye kadar değişen 4 dozu ve kalsiyumun, kalsiyum nitrat formunda (CaNO3)5g/l olarak bir dozu kullanılmıştır. Sonuçlara göre uygulamalar ile kontrol arasında önemli farklılıklar görülmüştür. Ekimden 50 gün sonra Balady çeşidi en yüksek bitki boyu, yaprak taze ağırlığı ve kök/bitki oranı değerlerine sahip olmuştur. Japanese çeşidi, yapraklarda P, K, Ca ve kökte P yönünden en yüksek besin elementi içeriğine sahipken, Balady çeşidinin köklerinde N, K, Ca, B ve yapraklarında B içeriği yönünden en yüksek içeriğe sahip olduğu belirlenmiştir. Ancak, 5 g/l kalsiyum nitrat ile 1 g/l borik asit uygulaması baş çapı, yaprak taze ağırlığı, kökler ve toplam bitki taze ağırlığında zalmaya yol açmış ve yine yapraklardaki azot ile yaprak ve köklerdeki potasyum içeriğinin de düşmesine yol açmıştır. Her iki sezonda yapraktan uygulanan 2 g/l dozundaki borik asit yapraklardaki B ve kökteki Ca içeriğinde önemli seviyede artışa yol açarken, tek başına Ca uygulaması yapraktaki K ve B’nin azalmasına yol açmıştır. Yine her iki sezonda, kalsiyum nitrat (5g/l)ve borik asit (1g/l)uygulamalarının kombinasyonu kökteki azotu artırmış, borik asit (2g/l)uygulaması ile yapraktaki Ca miktarı artarken, yine kökteki P miktarı da borik asit (4g/l)uygulaması ile artış göstermiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Agronomi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

H A Hamouda Bu kişi benim

Sha Shaaban Bu kişi benim

Mss El-basyouny Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Nisan 2012
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 26 Sayı: 1

Kaynak Göster

EndNote Hamouda HA, Shaaban S, El-basyouny M (01 Nisan 2012) Effect of Foliar Application of Calcium Nitrate and Boric Acid on Growth, Yield and Nutrient Contents of Turnip Plant (Brassica rapa L.). Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 26 1 44–51.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.