Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Use Pre-Harvest Treatments To Keeping Quality and Long Shelf Life of Some Date Palm Cultivars

Yıl 2011, Cilt: 25 Sayı: 1, 65 - 74, 25.04.2011

Öz

This study was carried out on three date palm cultivars (Samany, Amhat and Sewy) grown in Abo-Rawash area Giza Governorate, Egypt. This work aimed to study the influence of pre-harvest treatments as direct spray on fruits by solu-tions boron (0.5% in the form of boric acid) and calcium (10 g/L (w/v) in the form of calcium nitrate) alone or in combi-nation to improve quality of date palm fruits during cold storage and increasing marketing period (Shelf life). Fruits were picked in maturity stage and stored at 0.0 ± 1○ C and 85 – 90% relative humidity (RH). Fruit quality characteris-tics i.e. weight loss, decay %, fruit firmness (Lb\inch2), total soluble solid percentage (TSS %), total acidity percentage (TA %), total soluble sugars and tannins % were evaluated. Assay of the stored fruits was made at 20 days intervals and additional fruits were left at room temperature (20± 2○ C) for one week as stimulated marketing period. The results showed that all spraying treatments gave the best effect in fruit quality assessments when compared with control. The combined treatment gave the highest value of fruit TSS% and total soluble sugars while decreasing TA% weight loss % and fruit decay % during cold storage for 40 days. Furthermore, the same trend was observed after cold storage for week on 20± 2○ C. It can be recommended spraying date palm fruits twice with the combined treatment of 0.5% boric acid + 10 g/L (w/v) calcium nitrate to improve fruit quality during cold storage and shelf life period.

Hasat Öncesi Denemelerle Bazı Hurma Ağacı Kültür Bitkilerinin Kalitesinin Korunması ve Raf Ömrünün Uzatılması

Yıl 2011, Cilt: 25 Sayı: 1, 65 - 74, 25.04.2011

Öz

Bu çalışma; Mısır Giza eyaleti Abo-Rawash bölgesinde yetiştirilen 3 hurma ağacı kültür bitkisi (Samany, Amhat ve Sewy) üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada hurma ağacı meyvelerinin soğuk depolama boyunca kalitesini yük-seltmek ve raf ömrünü uzatmak için, meyvelerin üzerine tek yahut kombine olarak bor (%0,5 borik asit formunda) ve kalsiyum (10 g/L kalsiyum nitrat formunda) çözeltileri püskürtmek gibi hasat öncesi denemelerin etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Meyveler olgunluk devresinde seçilmiş ve 0.0 ± 1oC ve % 85-90 bağıl nemde depolanmıştır. Ağırlık kay-bı, % çürüklük, meyve sertliği (Lb/inch2), % toplam çözünür katı madde (% TSS), % toplam asitlik (% TA), toplam çözü-nür şeker ve % tannins gibi meyvenin kalite özellikleri belirlenmiştir. Depolanmış meyvelerin analizleri 20 günlük aralık-larla yapılmış ve ilave meyveleri oda sıcaklığında (20±2oC) 1 hafta raf ömrü için bırakılmıştır. Bütün püskürtme dene-melerinin, kontrol örnekleri ile karşılaştırıldığında meyvenin kalite özellikleri üzerine en iyi etkiyi verdiği belirlenmiştir. 40 günlük soğuk depolama boyunca, kombine denemelere maruz bırakılan meyvelerin % TSS ve toplam çözünür şeker miktarları en yüksek değeri verirken, % TA, % ağırlık kaybı ve % meyve çürüklüğünün düştüğü belirlenmiştir. Bununla beraber, aynı eğilim soğuk depolamadan sonra 20 ±2oC de, 1 hafta gözlenmiştir. Meyvelerin soğuk depolama boyunca kalitesini ve raf ömrünü arttırmak için hurma ağacı meyvelerinin hasat öncesi 2 kez % 0,5 borik asit+ 10 g/L kalsiyum nitrat çözeltileri ile kombine olarak spreylenmesi önerilebilir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Agronomi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

M. Hafez Omaıma Bu kişi benim

M. A. Maksoud Bu kişi benim

S. Zaied Nagwa Bu kişi benim

A. Saleh Malaka Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Nisan 2011
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 25 Sayı: 1

Kaynak Göster

EndNote Omaıma MH, Maksoud MA, Nagwa SZ, Malaka AS (01 Nisan 2011) Use Pre-Harvest Treatments To Keeping Quality and Long Shelf Life of Some Date Palm Cultivars. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 25 1 65–74.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.