Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Pesticide Residue Levels in Some Pome Fruits Consumed To Public in Konya Province

Yıl 2011, Cilt: 25 Sayı: 1, 84 - 89, 25.04.2011

Öz

In this study, 203 pieces of residue levels of pesticides in apple, pear and quince samples (63 pieces) col-lected in for human consumption areas in the province of Konya were investigated. The amounts of pesti-cide residue in the samples were detected with LC-MS/MS and GC-MS by taking into consideration the values of tolerance of Turkish Food Codex (TGK). As a result of the study sample of 63 pieces of soft stone fruit, 43 samples were found at least one pesticide residue. Pesticide residues were determined in 68% of the total sample. According the results, Thia-bendazol, which is completely prohibited (TGK tolerance value of 10 μg/kg), was determined as 15 μg/kg in a sample of an apple, as 6 μg/kg in another sample of an apple. Chlorpyrifos, which is prohibited, was determined at 8.0 ve 5.0 μg/kg levels in two quince samples. Amitraz pesticide residue was also determined at 147 μg/kg level in a pear sample that this value exceeds about 3 times the limit value given (50 μg/kg) in Turkish Food Codex.

Konya’da Halkın Tüketimine Sunulan Bazı Yumuşak Çekirdekli Meyve Türlerinde Pestisit Kalıntı Düzeyleri

Yıl 2011, Cilt: 25 Sayı: 1, 84 - 89, 25.04.2011

Öz

Bu çalışmada, Konya’da halkın tüketimine sunulan alanlardan toplanan, 63 adet elma, armut ve ayva örneklerinde, 203 adet pestisitin kalıntı düzeyleri araştırılmıştır. LC-MS/MS ve GC-MS cihazlarında ana-lizlenen örneklerdeki kalıntı miktarları, Türk Gıda Kodeksi (TGK)’ nin tolerans değerleri dikkate alınarak tespit edilmiştir. Toplam 63 adet yumuşak çekirdekli meyve örneğinde yapılan çalışma sonucunda, 43 numunede en az bir pestisit kalıntısına rastlanmıştır. Kalıntı rastlanan numuneler toplam numunenin % 68’ini temsil etmekte-dir. Araştırma bulgularına göre, bir elma numunesinde kullanımı tamamen yasak olan Thiabendazol (TGK tolerans değeri 10 μg/kg)’un 15 μg/kg, diğer bir elma numunesinde ise 6 μg/kg düzeylerinde olduğu; yine iki ayva numunesinde kullanımı yasak olan Chlorpyrifos’un 8.0 ve 5.0 μg/kg düzeylerinde olduğu bulunmuştur. Ayrıca bir armut numunesinde de 147 μg/kg Amitraz’ın TGK’nın tolerans değeri olan 50 μg/kg değerinin yaklaşık 3 katı düzeyde olduğu tespit edilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Nilda Ersoy Bu kişi benim

Öner Tatlı Bu kişi benim

Senar Özcan Bu kişi benim

Ebru Evcil Bu kişi benim

Leyla Şengül Coşkun Bu kişi benim

Esra Erdoğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Nisan 2011
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 25 Sayı: 1

Kaynak Göster

EndNote Ersoy N, Tatlı Ö, Özcan S, Evcil E, Coşkun LŞ, Erdoğan E (01 Nisan 2011) Pesticide Residue Levels in Some Pome Fruits Consumed To Public in Konya Province. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 25 1 84–89.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.