Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farming System Research and Extension; Case Study of Dairy

Yıl 2011, Cilt: 25 Sayı: 2, 1 - 7, 25.06.2011

Öz

Some faculties and vocational schools of universities, such as agriculture, veterinary, aquaculture, food science, forest, are related to agriculture based on 3 functions such as Education, Research and Development, and Extension. The structural problems of agriculture sector (technical, economical, and social) in developing countries are still going on due to lack of collaboration link within Research, Farming Systems, and Extension. The model of “Farming System Research and Extension” for dairy sector in Konya was been studied as survey in order to explained farming system research and extension collaboration link. The study’s target is to help dissemination of farming system research and extension by publications. The objective of the study is help creating integrated cycle of agricultural production from input, production, possessing, recycling, and using recycling material as input again based on farm or regional levels. The materials of study were collected from surveys in Ereğli, Çumra, Sarayönü, Karapınar, Ilgın, Karatay, Meram ve Selçuklu towns of Konya, Turkey. Also literatures and applications of farming systems research and extension in developed countries were used as the material of the study.

Çiftlik Sistemleri Araştırma ve Yayım Modeli; Sütçülük Örneği

Yıl 2011, Cilt: 25 Sayı: 2, 1 - 7, 25.06.2011

Öz

Üniversitelerin Ziraat, Veteriner, Su Ürünleri, Gıda ve Orman fakülteleri ile yüksek okullardaki ilgili birimler, ülke tarımına hizmet amacıyla üç fonksiyonu üstlenmişlerdir. Bunlar; Eğitim, Ar-Ge ve Yayım faaliyetleridir. Gelişmiş ülkelerde Eğitim, Ar-Ge ve Yayım üçlüsünde Üniversiteler ile Çiftlikler arasındaki işbirliği sistemli bir şekilde yürütülürken, gelişmekte olan ülkeler “Ar-Ge, Çiftlik Sistemleri ve Yayım” üçlüsü arasında etkin bir kurumsal yapılanma kurulmadığı için, tarımının yapısal (teknik, ekonomik ve sosyal) sorunları devam etmektedir. Bu çalışmada tarım ve gıda konularındaki “Eğitim, Ar-Ge ve Yayım” üçlüsü arasında işbirliğini güçlendirecek “Çiftlik Sistemleri Araştırma ve Yayım Modeli” Konya ili sütçülük işletmeleri örneği uygulaması şeklinde ortaya konulmuştur. Böylece, “Çiftlik Sistemleri Araştırma ve Yayım Modelleri”nin yaygınlaşmasına katkı amaçlanmaktadır. Çalışmanın hedefi ise küresel piyasalarda yerel rekabet güçlüğü yaşamak yerine, çiftlikler ve/veya bölgesel düzeyde “Girdi temini, ürünün üretilmesi, ürün işleme, geri dönüşüm ve tekrar girdi olarak kullanma” şeklindeki Çiftlik Sistemleri Araştırma ve Yayım Modellerinin entegre sisteminin kurulmasına katkıda bulunmaktır. “Çiftlik Sistemleri Araştırma ve Yayım Modeli” belirlenirken, gelişmiş ülkelerdeki örnekler ve konuyla ilgili literatür incelenmiş, Konya ilinin Ereğli, Çumra, Sarayönü, Karapınar, Ilgın, Karatay, Meram ve Selçuklu ilçelerinde süt sektörü paydaşlarıyla yapılan 8 çalıştayın sonuçları dikkate alınmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Tarım Politikaları
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Kenan Peker Bu kişi benim

Cennet Oğuz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Haziran 2011
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 25 Sayı: 2

Kaynak Göster

EndNote Peker K, Oğuz C (01 Haziran 2011) Farming System Research and Extension; Case Study of Dairy. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 25 2 1–7.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.