This study was conducted on 5 local grape varieties of Vitis vinifera L. grown in commercial vineyards in Konya in 2008 to determine macro and micro mineral substance contents in their seeds. Mineral sub-stance contents were determined using ICP-MS. It was found that all of the varieties had calcium, potassi-um, zinc, manganese and iron elements in considerable amounts. The grape seeds that are rich in mineral elements can be used as a food source for human nutrition.
Grape varieties (Vitis vinifera L.) macro minerals micro minerals
Bu çalışma, 2008 yılında Konya’da ticari olarak yetiştiriciliği yapılan 5 üzüm çeşidi çekirdeklerinin makro ve mikro mineral madde içeriklerini belirlemek için gerçekleştirilmiştir. Mineral madde içerikleri ICP-MS cihazında tespit edilmiştir. Çeşitlerin tamamında önemli miktarda kalsiyum, potasyum, çinko, manganez ve demir elementleri bulunmuştur. Mineral elementlerce zengin bu üzüm çekirdekleri, insan beslenmesinde gıda kaynağı olarak kullanılabilir.
Üzüm çeşitleri (Vitis vinifera L.) makro mineraller mikro mineraller
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2011 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 25 Sayı: 2 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.