This study was carried out to investigate the relationship between initial fattening live weight and body measurements and slaughter, hot and cold carcass weights of Akkaraman lambs by using regression anal-ysis. Data were collected from 14 Akkaraman lambs fattened at the state of the Prof. Dr. Orhan Düzgüneş Research and Application Farm of Department of Animal Science, Agricultural Faculty, Selcuk University. Body measurements were taken one by one, firstly. After then, the height measurements (X2+X3=X7), depth measurement (X5), circumference measurements (X4+X6=X8), height-circumference measurements (X2+X3+X4+X6=X9), height-depth measurements (X2+X3+X5=X10), circumference-depth measurements (X4+X5+X6=X11) all body measurements (X1+X2+X3+X4+X5+X6=X12) were taken for regression analysis by using among themselves. The highest correlation were found between slaughter weight and initial fat-tening rump height (X3) as 0.699, the correlation between hot carcass weight and initial fattening rump height (X3) as 0.595, cold carcass weight and initial fattening chest depth (X5) as 0.598, respectively (P<0.01, P<0.05). The highest correlation among the body measurements was determined between initial fattening chest circumference and initial fattening chest depth as 0.834, (P<0.01). At the end of the study, it was seen that the determination coefficient increases by the height and circumference measurements used as independent variable. When the all body measurements were used as independent variables, the determination coefficient for slaughtering weight was 85.5 %.
Akkaraman Body Measurements Carcass Weight Regression Analysis
Bu araştırma, Akkaraman kuzularında besi başında tespit edilen canlı ağırlık ve vücut ölçüleri ile besi sonunda tespit edilen kesim, sıcak ve soğuk karkas ağırlıkları arasındaki ilişkinin regresyon analizi yöntemi ile belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın hayvan materyalini Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Prof. Dr. Orhan Düzgüneş Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde besiye alınan 14 baş Akkaraman kuzusu oluşturmuştur. Araştırmada vücut ölçüleri önce tek tek ele alınmış, daha sonra yükseklik ölçüleri (X2+X3=X7), derinlik ölçüleri (X5), çevre ölçüleri (X4+X6=X8), yükseklik-çevre ölçüleri (X2+X3+X4+X6=X9), yükseklik-derinlik ölçüleri (X2+X3+X5=X10), çevre-derinlik ölçüleri (X4+X5+X6=X11) ve tüm vücut ölçüleri (X1+X2+X3+X4+X5+X6=X12) kendi aralarında kullanılarak regresyon analizi yapılmıştır. Kesim ağırlığı ile besi başı sağrı yüksekliği (X3) arasında (0.699), sıcak karkas ağırlığı ile besi başı sağrı yüksekliği (X3) arasında (0.595) ve soğuk karkas ağırlığı ile besi başı göğüs derinliği (X5) arasında (0.598) yüksek ve istatistiki olarak önemli korelasyonlar tespit edilmiştir (P<0.01, P<0.05). Vücut ölçüleri arasındaki en yüksek korelasyon ise besi başı göğüs çevresi ile besi başı göğüs derinliği arasında (0.834) belirlenmiştir (P<0.01). Çalışma sonun-da yükseklik ve çevre ölçülerinin (X2+X3+X4+X6=X9) bağımsız değişken olarak alınması ile belirleme katsayılarının yükseldiği görülmüştür. Tüm vücut ölçülerinin birlikte bağımsız değişken olarak kullanılmasıyla da (X12) kesim ağırlığının belirlenmesindeki etkisi % 85.5 olmuştur.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2011 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 25 Sayı: 2 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.