Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effects of Hanging Type Lighting Systems in Apartment Type Cages on Performance, Egg Quality Traits and Stress Level in Commercial Brown Layers

Yıl 2008, Cilt: 22 Sayı: 44, 7 - 11, 25.04.2008

Öz

This study was conducted to evaluate the effects of light systems which is commonly being used in layer houses on production traits, egg quality traits and heterophil:lymphocyte (H:L) rates of H&N Brown Nick hens in Konya province of Turkey. A total of 160 laying hens at 56 wks of age hens were used for 5 weeks study period. The hens were caged in standard cages equipped with fluorescent lamps for each 6 m length and placed to the ceiling of the poultry houses in order to obtain the similar light intensity with the poultry houses located in the province. Each tier was called 1, 2, 3 and 4 from top to bottom of the cages. The mean light-ing intensities of the groups were measured as 68.08, 41.68 and 31.54, respectively. The cage unit was placed in a light tight re-search unit in the research farm. The photo schedule was 16 h of light and 8 h of darkness throughout the study. There were statis-tical differences among the groups for percent hen day egg production, total egg mass, and FCR and shell strength. The lowest egg production, egg mass were found at the first treatment group (P<0.05). Furthermore, the highest feed consumption, the lowest shell breakage resistance and the worst FCR value was also found at the first treatment group. However, the highest H: L ratio was found as 1.12 at the third tier (P<0.01). In conclusion, exposure the current hybrids to the light intensities more than 41 lux would be harmful on egg production parameters.

Apartman Tipi Kafeste Uygulanan Askılı Aydınlatma Sisteminin Kahverengi Yumurtacı Hibritlerin Performans, Yumurta Kalite Özellikleri ve Stres Düzeyine Etkileri

Yıl 2008, Cilt: 22 Sayı: 44, 7 - 11, 25.04.2008

Öz

Yumurta tavuklarının genotipik potansiyellerini maksimal düzeyde realize edebilmeleri için onlara optimal çevresel koşulların sağlanması gerekir. Şüphesiz aydınlatma yönetimi bunlar içerisinde önemli bir unsurdur. Bu çalışma, Konya vilayetindeki ticari yumurta tavuğu kümeslerinde yaygın olan askılı tip aydınlatma uygulamasının kahverengi yumurtacı hibritlerin (H&N-Brown Nick) performans, yumurta kalite özellikleri ve stres düzeyine (heterofil/lenfosit oranı) etkilerinin belirlenebilmesi için yürütülmüştür. Elli altı haftalık yaşta-toplam 160 adet kahverengi yumurtacı hibridin rastlantısal olarak 4 katlı apartman tipi kafeslere dağıtıldığı bu denemede, kafes katları üstten aşağı doğru 1, 2, 3 ve 4 şeklinde kodlanmış; kümes içi aydınlatma ise tavana asılan floresan lamba-larla gerçekleştirilmiştir.. Kümesler tam kontrollü olup, deneme süresince aydınlatma proğramı 16 saat aydınlık : 8 saat karanlık (16A:8K) olarak uygulanmıştır.. Her bir kafes katındaki ışık şiddetleri, tavukların göz seviyeleri baz alınarak, üç farklı konumdan dijital lüksmetre ile haftalık olarak belirlenmiştir. Denemede kafes katlarındaki ışık şiddetleri 1, 2, 3 ve 4. katlar için sırasıyla 68.08, 41.68, 31.54 ve 22.08 lüks olarak kaydedilmiştir. Deneme sonunda; tavuk-gün yumurta verimi (% ve adet), yumurta kitlesi, yem değerlendirme katsayısı (YDK), ak indeksi, şekil indeksi ve kırılma direnci bakımından grup ortalamaları arasındaki farklılıklar önemli olup (P<0.05), birinci gruba ilişkin yumurta verimi, YDK, kırılma direnci, yem tüketimi ve yumurta kitlesi diğer gruplardan daha olumsuz bulunmuştur. Keza, ak ve sarı indeksleri bakımından da gruplar arasındaki farklılıklar önemlidir (P<0.05). Ak indeksi yönünden 1. ve 4. gruplar arasındaki farklılık önemli; sarı indeksince 2. ve 4. gruplar 1. gruptan daha üstün bulunmuşlardır. Hayvanlardaki stres düzeyinin önemli bir göstergesi olan heterofil/lenfosit (H/L) oranı bakımından grup ortalamaları arasındaki farklılıklar önemlidir (P<0.05). En yüksek H/L oranı üçüncü katta (1.12), en düşük değer ise dördüncü katta (0.56) gözlemlenmiş-tir. Sonuç olarak; artan ışık şiddetinin performans ve yumurta kalite özelliklerini olumsuz etkileyebildiği gerçeği göz önüne alındı-ğında, apartman tipi kafeslerde ışık şiddetinin 41 lüks’ü aşmamasının uygun olabileceği söylenebilir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

İskender Yıldırım Bu kişi benim

Sinan Sefa Parlat Bu kişi benim

Ali Aygün Bu kişi benim

Ramazan Yetişir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Nisan 2008
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 22 Sayı: 44

Kaynak Göster

EndNote Yıldırım İ, Parlat SS, Aygün A, Yetişir R (01 Nisan 2008) The Effects of Hanging Type Lighting Systems in Apartment Type Cages on Performance, Egg Quality Traits and Stress Level in Commercial Brown Layers. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 22 44 7–11.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.