Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Determination of Porosity Rate on The Different Moisture Content of Several Crops

Yıl 1991, Cilt: 1 Sayı: 1, 55 - 62, 15.02.1991

Öz

To know the amount of void space of kernel crops is on important parameter to desing of drying and aeration equipment. The porostiy depends on the resistance encountered in moving air through grain and also heat conduction coefficient of grain. In this study, the amount of void space of several second crops was determinated and the relationships between the different moisture content and the amount of void space calculat- ed and were showed on the regsession graphics for three different crops. As aresults the correlation coefficients between them for soybean, corn, and lentil were obtained as r=0.95, г=0.99, г=0.97 respectively.

Destekleyen Kurum

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Kaynakça

  • Anonymous, 1972. "Tahıl ve Tahıl Mamüllerinin Rutubet Miktarının Tayini". TS 1135, Ankara. Chung, D., H. Converse, 1969. "Effect of Moisture Content on Some Physi- cal Properties of Grain". Am. Soc. Agric. Eng. 12. 720-725. Day, C., 1969. "Effect of Conditioning and Other Factors on Resistance of Hay to Air Flow". Am. Soc. Agric. Eng. 6. 199-201. Doğantan, Z. S., İ.K. Tuncer, 1988. "Daneli Ürünlerde Boşluk Oranının Saptanması". Tarımsal Mekanizasyon II. Ulusal Kongresi, Erzurum. 337-343. Mohsenin, N.N., 1980. "Physical Properties of Plant and Animal Materi- als". Gordon and Breach, Science Publishers, Inc. New York. 742. Sıtkei, G., 1986. "Mechanics of Agricultural Materials". Akademial kiab- lo, Budapest, Hungary. 483. Thompson, R.A., G.W. Isaacs. 1967. "Porosity Determinations of Grain and Seeds With an Air-Comparison Pycnometer". Transactions of the ASAE. 693-696. Uluöz, M., 1965. "Buğday Un ve Ekmek Analiz Metodları" Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 57, İzmir.

Bazı Tarımsal Ürünlerin Farklı Nem Seviyelerindeki Boşluk Oranlarının Belirlenmesi

Yıl 1991, Cilt: 1 Sayı: 1, 55 - 62, 15.02.1991

Öz

Daneli ürünlerin boşluk oranlarının bilinmesi, kurutma ve havalandırma sistemlerinin dizaynı için önemli bir parametredir. Boşluk oranları; daneli ürünlerin hava akımına karşı gösterdiği direnç ve de materyalin ısı iletim katsayıları ile ilgilidir. Bu çalışmada, kurutma problemi olan bazı ikinci ürünlerin boşluk oranları belirlenmiş ve ürünlerin değişik nem seviyelerindeki boşluk oranlarıyla ilgili regresyon eğrileri verilmiştir. Sonuçda, ürünlerin nem yüzdeleri ile porozite değerleri arasındaki korelasyon katsayısı soya da r=0.95, mısırda r=0.99, mercimekde r=0.97 olarak elde edilmiştir.

Destekleyen Kurum

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Kaynakça

  • Anonymous, 1972. "Tahıl ve Tahıl Mamüllerinin Rutubet Miktarının Tayini". TS 1135, Ankara. Chung, D., H. Converse, 1969. "Effect of Moisture Content on Some Physi- cal Properties of Grain". Am. Soc. Agric. Eng. 12. 720-725. Day, C., 1969. "Effect of Conditioning and Other Factors on Resistance of Hay to Air Flow". Am. Soc. Agric. Eng. 6. 199-201. Doğantan, Z. S., İ.K. Tuncer, 1988. "Daneli Ürünlerde Boşluk Oranının Saptanması". Tarımsal Mekanizasyon II. Ulusal Kongresi, Erzurum. 337-343. Mohsenin, N.N., 1980. "Physical Properties of Plant and Animal Materi- als". Gordon and Breach, Science Publishers, Inc. New York. 742. Sıtkei, G., 1986. "Mechanics of Agricultural Materials". Akademial kiab- lo, Budapest, Hungary. 483. Thompson, R.A., G.W. Isaacs. 1967. "Porosity Determinations of Grain and Seeds With an Air-Comparison Pycnometer". Transactions of the ASAE. 693-696. Uluöz, M., 1965. "Buğday Un ve Ekmek Analiz Metodları" Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 57, İzmir.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Tarım Makineleri
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Kazım Çarman Bu kişi benim

Hüseyin Öğüt Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Şubat 1991
Gönderilme Tarihi 10 Ekim 1990
Yayımlandığı Sayı Yıl 1991 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

EndNote Çarman K, Öğüt H (01 Şubat 1991) The Determination of Porosity Rate on The Different Moisture Content of Several Crops. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 1 1 55–62.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.