The objective of this experiment was to evaluate effect of several chelating agents differing in their calcium stability constant on layer performance, egg shell quality, some blood parameters and calcium retention. In this study, 70 weeks old hens laying about at %60 production were fed three levels of IDA, HEDTA, EDTA and CDTA (0.1 and 1.0%) four weeks and two levels (0 and 0.1%) for eight weeks with 3.0% dietary calcium. There was a significant difference between the strain of the birds in all performance parameters. None of the performance parameters, except feed consumption were affected by different chelating agents. Performance of birds fed high level (1.0%) of any chelating agent were significantly lower than birds fed 0.1% level. Chelating agents did not influence any of the egg shell parameters measured in this experiment. Shell thickness and breaking strength were not affected by the level of chelating agents. Neither blood parameters, except hemoglobin and PCV, nor calcium retention was not affected by chelating agents, level of them, time of application and strain of the birds. At the end of the four weeks feeding trial birds on a high level of chelating agents were excluded from the experiment and birds fed low (0.1%) and zero level four more weeks to study the prolonged effect of low level of chelating agents on the performance and egg shell quality of laying hens. The significant difference in performance, except egg production, between the strain remain the same, Birds fed low level (0.1%) chelating agent consumed less feed, but none of the other performance parameters were affected by the different chelating agents, nor the level fed. There were significant difference between the periods, the general trend was a decrease from period one to two, then birds start to recover and performance parameters did increase during the third and fourth period of experiment. Neither level, nor stability constant of chelating agents made any difference in egg shell quality parameters. Some shell quality parameters improved considerably
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Bu çalışmanın gayesi kalsiyum sabitlik katsayıları farklı bazı şelat bileşiklerin ve farklı seviyelerinin yumurta tavuklarında performans, yumurta kabuk kalitesi, bazı kan parametreleri ve kalsiyum retensiyonuna etkilerini tesbit etmektir. Araştırmada 70 haftalık yaşta, %60 civarında yumurtlayan tavuklar IDA, HEDTA, EDTA ve CDTA bileşiklerinin üç farklı seviyesi (0, %0.1 ve %1.0) ile dört hafta ve aynı bileşiklerin iki seviyesi (O ve % 0.1) ile sekiz hafta yemlenmişlerdir. Diyet %3.0 Ca ihtiva etmektedir. Hatlar arasındaki bütün performans parametrelerindeki farklılıklar istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Yem tüketimi dışındaki performans parametrelerinin hiç biri şelat bileşiklerce önemli olarak etkilenmemiştir. Yüksek seviyede (%1.0) şelat ihtiva eden rasyonlarla beslenen gruplarda performans parametreleri, düşük seviyede (%0.1) şelat ihtiva eden gruplardan önemli ölçüde düşük olmuştur. Şelat bileşikleri bu çalışmada ölçülen kabuk parametrelerinden hiçbirini etkilememiştir. Kabuk parametrelerinden kabuk kalınlığı ve kırılma gücü şelat seviyesinden etkilenmemiş, diğer parametrelere ise şelat seviyesinin etkisi önemli olmuştur. Hemoglobin ve hematokrit dışındakı kan parametreleri ve kalsiyum retensiyonuna şelatın çeşidi, seviyesi, uygulama zamanı ve hattın etkisi önemli olmamıştır. Dört haftalık yemleme sonunda yüksek seviyede şelat ihtiva eden rasyonlarla yemlenen gruplar deneme dışı bırakılmış ve şelat bileşik- lerin uzun dönemde performans ve yumurta kabuk kalitesine etkilerini incelemek için sırfır ve düşük (%0.1) seviyede şelatla yemlenen gruplarda araştırmaya dört hafta daha devam edilmiştir. Yumurta verimi dışındaki performans parametrelerine hattın önemli etkisi bu dönemde de devam etmiştir. Düşük seviyede şelat alan gruplarda yem tüketimi daha düşük olmuş fakat diğer performans parametrelerine şelat çeşiti ve seviyesinin etkisi önemli olmamıştır. Performans parametrelerine peryodun etkisi önemli olmuş, genel gidiş birinci peryoddan ikinciye performans para- metreleri düşmüş, daha sonra üçüncü ve dördüncü peryodda performans parametreleri yükselmiştir. Ne şelatın çeşidi ve nede seviyesi kabuk kalite parametreleri üzerine etkili olmamıştır. Denemenin birinci peryodundan dördüncü peryoduna bazı kabuk kalite parametrelerinde artışlar meydana gelmiştir.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvan Yetiştirme |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Şubat 1991 |
Gönderilme Tarihi | 27 Ekim 1989 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1991 Cilt: 1 Sayı: 1 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.