Konya is a cereal depot of Turkey "Çakmak-79" durum wheat and "Betostoya-1" bread wheat varieties which are commonly grown on irrigated lands and "Fidel" wheat variety introduced from France were undertaken into trials to determine effect of nitrogenous and phosphorous fertilizers and their combinations on the grain yield. Experimental design was "Split Plots" and, 2 replications, 3 varieties and 9 different fertilizers combinations (NOPO. NOP10, NOP15, N10PO, N10P10, N10P15. N 15P0. N15P10, N15P15) were used. The duration of the trial was 2 years. No statistical difference have been found among the varieties with respect to grain yields. But the difference between the different fertilizer levels and grain yield was significant. The N15P10 combination gave the highest grain yield in all varieties resulting in an ovarall mean of 337.95 kg/da.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Türkiye'nin tahıl ambarı olan Konya'nın sulu tarım alanlarında önemli miktarda ekimi yapılan "Çakmak-79" makarnalık buğday (Triticum durum Desf.) ve "Bezostoya-1" ekmeklik buğdayı (Triticum aestivum L. em Thell) ile Fransa'dan getirilen "Fidel" ekmeklik buğday çeşitlerine uygulanan azotlu ve fosforlu gübre kombinasyonlarının tane verimine etkilerini tespit etmek için yapılan bu çalışma "Bölünmüş parseller" deneme deseninde 2 tekerrür, 3 çeşit ve 9 farklı gübre kombinasyonu (NOPO. NOP10, NOP15, N10PO, N10P10, N10P15, N15PO. N15P10, N15P15) ile iki yıl devam etmiştir. Tane verimi bakımından çeşitler arasındaki fark istatistiki olarak önemsiz, gübre kombinasyonları arasındaki fark ise istatistiki olarak önemli çıkmıştır. Uygulanan gübre kombinasyonlarından N15P10 dozu iki yılın ortalaması olarak her üç çeşitte de en yüksek tane verimini meydana getirmiştir (337.95 kg/da).
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 1994 |
Gönderilme Tarihi | 16 Ocak 1994 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1994 Cilt: 4 Sayı: 6 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.