Turkey export dried apricots more than 44.000 tones per year. In some years apricot production in Turkey fluctuates due to late spring frost. In this study resistance to late spring frost pomological and phenological charecteristics were studied in apricot population in Konya at 1995-1996. Types resistance to late spring frost were selected at 1027m. The lowest temperature at flowerbuds time was -6°C and fullblooming time was 5°C in 1995. In this year 7 apricot types were selected which shown greates resistance to 'late spring frost and good quality. In this types, average fruit weigth between 23,00 g and 67,59 g, seed weigth between 1,70g and 4,14 g, and soluble solid content between 10,35% and 20%.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Türkiye yılda 44.000 tondan fazla kaysı ihraç etmektedir. Bazı yıllar Türkiye kaysı üretimi ilkbaharın geç donları nedeniyle değişiklikler göstermektedir. Bu çalışmada 1995- 1996 yıllarında 1027m rakımlı Konya ilinde yetiştirilen kaysılarda ilkbaharın geç donlarına dayanıklı olanlar seçilerek, bunların morfolojik, pomolojik ve fenolojik özellikleri incelenmiştir. 1995 yılında pembe tomurcuk devresinde en düşük sıcaklık -6°C, tam çiçeklerme devresinde en düşük sıcaklık ise -5°C olarak belirlenmiş ve aynı yıl ilkbaharın geç donlarına dayanıklı ve kaliteli 7 kaysı tipi selekte edilmiştir. Bu tiplerde ortalama meyve ağırlığı 23,00 g ile 67,59 g arasında, çekirdek ağırlığı 1,70 g ile 4,14 g arasında ve suda çözünebilir kuru madde miktarı ise % 10,35 ile % 20 arasında tespit edilmiştir.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 1999 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 1999 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1999 Cilt: 13 Sayı: 18 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.