Cilt: 3 Sayı: 2, 31.12.2021

Yıl: 2021

Araştırma Makaleleri

Kitap Kritiği

Dergimiz, İslam düşünce ekollerinin en önemlilerinden olan Şiilik ve onunla ilgili tüm konularda bilimsel bakış açısını yansıtan çalışmaları yayınlayan akademik bir platform olmayı amaçlamaktadır. 

Şiiliğin alt kolları sayılan İmamiyye, Zeydilik, İsmaililik ve diğer Şii kökenli mezheplerle ilgili İslam Mezhepleri Tarihi, Tefsir, Hadis, Hukuk, Teoloji, Tarih, Siyaset Bilimi, Ekonomi, Uluslararası İlişkiler vb. sosyal bilimlerin bütün alanlarından telif ve tercüme makale, araştırma notu, sempozyum/kitap/tez değerlendirmesi, edisyon kritik, sadeleştirme ve benzeri çalışmalara yer verir.

Turkish Journal of Shiite Studies'in yayın dili Türkiye Türkçesi ve İngilizce’dir. 

1. Dergimize gönderilen yazılar, önce Editör tarafından dergi ilkelerine uygunluk açısından incelenir. Derginin kapsamına girmeyen yazılar reddedilir.

2. Dergimize gönderilen yazılarda dipnot ve kaynakça göstermede Chicago veya İSNAD (www.isnadsistemi.org) (Dipnotlu) sistemine uygunluk aranacaktır. Bu kriterlere uygun görülmeyenler düzeltilmesi için yazarına iade edilir. 

3. Yayın için teslim edilen makalelerin değerlendirilmesinde akademik tarafsızlık ve bilimsel kalite en önemli ölçütlerdir. 

4. Yazarlar, hakem ve Editörler Kurulunun eleştiri ve önerilerini dikkate alırlar. Katılmadıkları hususlar varsa, gerekçeleriyle birlikte itiraz etme hakkına sahiptirler.

5. Dergimize gönderilen her türdeki makalede (Araştırma Makalesi, Tercüme, Not, Kitap Değerlendirmesi vb.) en az 150-200 kelime aralığında Türkçe ve İngilizce Öz/Abstract bulunmak zorundadır.


Etik İlkeler:

Turkish Journal of Shiite Studies'de uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Turkish Journal of Shiite Studies, yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını beklemektedir.

Hakemli dergide bir makalenin yayımlanması uyumlu ve saygı duyulan bilgi ağının gelişmesinde gerekli bir temel yapı taşıdır. Bu, yazarların ve onları destekleyen enstitülerinin çalışmalarının kalitesinin doğrudan yansımasıdır. Hakemli makaleler bilimsel metotları destekler ve şekillendirir. Bu yüzden beklenen etik davranışların standartlarında anlaşmaya varmak yayımlama ile ilgili tüm taraflar, yazar, dergi editörü, hakem ve yayımcı kuruluşlar için önemlidir:


1. Yazarlık


· Kaynakça listesi eksiksiz olmalıdır.

· İntihal ve sahte veriye yer verilmemelidir.

· Aynı araştırmanın birden fazla dergide yayımlanmasına teşebbüs edilmemeli, bilim araştırma ve yayın etiğine uymalıdır.




Bilim araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler şunlardır:


a) İntihal: Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmak,

b) Sahtecilik: Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermek,

c) Çarpıtma: Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,

ç) Tekrar yayım: Bir araştırmanın aynı sonuçlarını içeren birden fazla eseri ayrı eserler olarak sunmak,

d) Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde, uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak ve birbirine atıf yapmadan çok sayıda yayın yaparak ayrı eserler olarak sunmak,

e) Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek, aktif katkısı olan kişileri yazarlar arasına dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini yayım sırasında veya sonraki baskılarda eserden çıkarmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,

f) Diğer etik ihlali türleri: Destek alınarak yürütülen araştırmaların yayınlarında destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile onların araştırmadaki katkılarını açık bir biçimde belirtmemek, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek, hakem olarak incelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri yayınlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak, bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekanları, imkanları ve cihazları amaç dışı kullanmak, tamamen dayanaksız, yersiz ve kasıtlı etik ihlali suçlamasında bulunmak (YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi, Madde 8).





2. Yazarların Sorumlulukları


· Tüm yazarlar önemli oranda araştırmaya katkıda bulunmalıdır.

· Makaledeki tüm verilerin gerçek ve özgün olduğu beyanı gerekir.

· Tüm yazarlar geri çekmeyi ve hataların düzeltilmesini sağlamak zorundadır.




3. Hakemlerin Sorumlulukları


· Değerlendirmeler tarafsız olmalıdır.

· Hakemler araştırmayla, yazarlarla ve/veya araştırma fon sağlayıcılar ile çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.

· Hakemler ilgili yayımlanmış ancak atıfta bulunulmamış eserleri belirtmelidirler.

· Kontrol edilmiş makaleler gizli tutulmalıdır.



4. Editöryal Sorumluluklar


· Editörler bir makaleyi kabul etmek ya da reddetmek için tüm sorumluluğa ve yetkiye sahiptir.

· Editörler kabul ettiği ya da reddettiği makaleler ile ilgili çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.

· Sadece alana katkı sağlayacak makaleler kabul edilmelidir.

· Hatalar bulunduğu zaman düzeltmenin yayımlanmasını ya da geri çekilmesini desteklemelidir.

· Hakemlerin ismini saklı tutmalıdır ve intihal/sahte veriye engel olmalıdır.


Hakemlik süreci bilimsel yayımlamanın başarısının merkezinde bulunmaktadır. Hakemlik sürecinin korunması ve iyileştirilmesi taahhüdümüzün bir parçasıdır ve Turkish Journal of Shiite Studies'in bilim camiasına yayıncılık etiği ile ilgili her durumda özellikle şüpheli, yinelenen yayınlar olması durumunda ya da intihal durumlarında yardım etme zorunluluğu vardır.

Okuyucu Turkish Journal of Shiite Studies'de yayımlanan bir makalede önemli bir hata ya da yanlışlık fark ettiğinde ya da editoryal içerik ile ilgili herhangi bir şikâyeti (intihal, yinelenen makaleler vb.) olduğu zaman turkishshiitestudies@gmail.com adresine mail atarak şikâyette bulunabilir. Şikâyetler gelişmemiz için fırsat sağlayacağından şikâyetleri memnuniyetle karşılarız, hızlı ve yapıcı bir şekilde geri dönüş yapmayı amaçlarız.



İntihali Ortaya Çıkarma


Turkish Journal of Shiite Studies'e yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, en az iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulur. Ayrıca intihal tespitinde kullanılan özel bir program aracılığıyla makalelerin daha önce yayımlanmamış olduğu ve intihal içermediği teyit edilir.


Yayın Politikası:

Yayınlanmak üzere gönderilen makaleler için aşağıdaki süreç uygulanır:

1. Çalışma öncelikle yazım kuralları açısından ön incelemeye tabi tutulur. Çalışmanın Öz, Abstract, Giriş, Başlıklar, Sonuç ve Kaynakçanın yazımında gerekli kriterleri sağlaması beklenir. Bu aşamada İSNAD Atıf Sistemi (Dipnotlu) ya da Chicago Manuel of Style sistemlerinden birine uygunluk aranır. Şartları sağlayamayan yazılar düzeltilmesi için yazarına iade edilir.

2. Çalışmanın türlerine göre aşağıdaki şekilde incelemeye tabi tutulur:

a. Araştırma Makaleleri, uzmanlık alanları gözetilerek öncelikle Editörler Kurulundan en az bir üyeye gönderilir. İlgili kişi, çalışmanın genel olarak akademik yazım ve üslup bakımından derginin kriterlerine uyup uymadığını inceler ve sonucunda bir rapor hazırlar. İlgili raporda çalışmanın reddedilmesi, düzeltilmesi ya da hakem incelemesine gönderilmesi kararlaştırılır. Editör, gelen rapora uyabileceği gibi kendi yapacağı inceleme sonucunda yeni bir karar da verebilir.

b. Çeviri makaleler en az bir hakem tarafından dil ve üslup, dergiye uygunluk ve akademik ölçütler gözetilerek incelenir.

c. Kitap Değerlendirmeleri, Kitap Değerlendirme Editörüne gönderilerek vereceği rapor doğrultusunda incelenip karar verilir.


3. Hakem incelemesine gönderilmesi kararı verilen araştırma makaleleri, alanda yetkin en az iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulur.


4. Hakemlerden birinin görüşünün olumsuz olması halinde çalışma üçüncü hakeme gönderilebileceği gibi Editör kararıyla kabul edilebilir ya da reddedilebilir. Üçüncü hakeme gönderilmesine karar verilen çalışmalarda üçüncü hakemin görüşü belirleyicidir. Ancak her şekilde Editör, makalenin yayınlanıp yayınlanmamasında son söz sahibidir. 

5. Hakem incelemesi tamamlanan çalışmalar intihal tespitinde kullanılan özel bir program aracılığıyla makalelerin daha önce yayımlanmamış olduğu ve intihal içermediği teyit edilir. Bu raporun benzerlik oranının en fazla %20 olması beklenir.

6. Çalışma redaksiyon ekibimiz tarafından dikkatlice okunur. Eksiklikler varsa tamamlanır.

7. Çalışmanın dizgisi yapıldıktan sonra son okumasının yapılması için yazara gönderilir ve ardından yayına hazır hale getirilir.

8. Yayın öncesinde veya sonrasında yazardan herhangi bir ücret talep edilmez.

9. Makaleler dergiye yüklendikten sonra ortalama 30-40 gün içerisinde karar verilerek bütün süreçler tamamlanır.

10. Makalesi reddedilen yazara makalenin hangi gerekçelerle reddedildiği hakkında bilgi verilir.

11. Dergimize yüklenen makaleler, hakem değerlendirme sürecine kadar geri çekilebilir. 

Dergimize gönderilen makaleler için yayın öncesinde ve yayın sonrasında hiçbir ücret talep edilmemektedir.


Turkish Journal of Shiite Studies, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.